www.boswachtersblog.nl/ Texel

Volg jij mij op als boswachter publiek voor Staatsbosbeheer Texel?

18 april 2023 Mariette in Texel

Word jij ons nieuwe gezicht op Texel? Ben je communicatief vaardig en maak je makkelijk verbinding met bewoners en bezoekers van het eiland?
Solliciteer dan als boswachter met specialisatie publiek.

Dit is je werk

Als boswachter publiek ben je verantwoordelijk voor alle activiteiten en voorzieningen op het gebied van recreatie, educatie en voorlichting in onze gebieden. Je vertegenwoordigt Staatsbosbeheer naar externe partijen en onderhoudt een relevant netwerk. Je treedt op als woordvoerder naar de media. En je levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke verankering van Staatsbosbeheer op Texel.

Je richt je op de beleving en het draagvlak van natuur op het eiland. Je adviseert medewerkers en management vanuit jouw recreatieve en communicatieve rol. Je luistert naar signalen in de samenleving en doet voorstellen hoe hierop kan worden ingespeeld. Hierbij weet je steeds een goede afweging te maken tussen beschermen, beleven en benutten van de gebieden die we beheren. Het geven van voorlichting of verzorgen van een presentatie is aan jou wel toevertrouwd.

Je bent onderdeel van het beheerteam. Je levert een bijdrage aan de beheer-, inrichtings-, jaar- en communicatieplannen van het team en de evaluatie daarvan. Je stuurt medewerkers en vrijwilligers functioneel aan op het vlak van recreatie, beleving en communicatie. In de zomer werken we met een grote groep vrijwillige vogelwachters, die voorlichting verzorgen op hotspots op het eiland, zoals de Slufter en de Geul. Je bent voor hen het eerste aanspreekpunt.

Overleg met de vrijwillige Vogelwachters op de vogelkijkpost bij Het Diepe Gat [Slufter Noord]

Dit is jouw inbreng

Wij zoeken een boswachter publiek met een stevige kennis van flora en fauna. Je kunt zelfstandig werken, maar realiseert je ook dat dit niet kan zonder een goede teamspeler te zijn. Je hebt een proactieve werkhouding. Je bent flexibel inzetbaar; voor deze functie wordt er regelmatig buiten kantoortijden en in weekenden een beroep op je gedaan.

 • Je hebt een relevante opleiding op het gebied van bos- en natuurbeheer, recreatie of communicatie.
 • Je hebt kennis van flora en fauna en hebt affiniteit met natuur.
 • Je hebt ervaring in omgaan met publiek en opbouwen van een relevant netwerk.
 • Je hebt oog voor belangen van de omgeving, maar verliest daarbij de belangen van Staatsbosbeheer niet uit het oog.
 • Je hebt ervaring met werken in teamverband.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je weet sociale media goed in te zetten.
 • Je kunt Staatsbosbeheer goed representeren, zoekt actief de dialoog met de omgeving en werkt actief samen.
 • Je bent ondernemend, verbindend, creatief en resultaatgericht.
 • Je kunt je gemakkelijk uitdrukken in het Duits en Engels.
 • Affiniteit en binding met Texel is een grote pre.
Natuureducatie, op avontuur met jeugdnatuurgroep Skarrelaars

Dit bieden we

Als boswachter Texel bij Staatsbosbeheer kun je rekenen op deze arbeidsvoorwaarden:

 • Een maandsalaris van € 2902 – € 3896 (schaal 8 CAO Rijk) op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt.
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37% van je salaris dat je naar wens in kan zetten voor bijvoorbeeld extra verlofuren, extra geld of opleidingen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Heb je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij Staatsbosbeheer, dan behoud je deze. Voor nieuwe medewerkers geldt een proeftijd van één maand.
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Staatsbosbeheer stimuleert kennisuitwisseling en persoonlijke groei. Je kunt gebruik maken van de Staatsbosbeheer Academie voor trainingen en opleidingen en van het aanbod van Leer je Groen en GoodHabitz.
 • Bekijk alle arbeidsvoorwaarden.

De officiële functienaam is senior boswachter publiek, onderdeel van de functiefamilie Uitvoering, functiegroep Medewerker Natuur- en Terreinbeheer, van het functiegebouw Rijk.

Informatie over Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer zet zich in voor de kwaliteit van de leefomgeving voor mensen, planten en dieren, om die te beleven, beschermen en benutten. We beheren ruim 270.000 ha natuur in Nederland en betrekken mensen bij natuur die hen raakt. Als grootste terreinbeherende organisatie van Nederland zijn we nauw betrokken bij allerlei zaken die in de belangstelling staan van publiek, ondernemers, politiek en bestuur. Lees meer over Staatsbosbeheer.

Beheergebied Texel maakt onderdeel uit van de provinciale eenheid Noord-Holland van Staatsbosbeheer. In deze provincie beheren we 18.000 hectare met een grote verscheidenheid aan beheertypen. Van dynamische duinen langs de Noordzeekust en gevarieerde bossen langs de binnenduinrand tot weidse polders met weidevogels en rietlanden. Van forten van de Stelling van Amsterdam en landgoederen rijk aan cultuurhistorie tot recreatiebossen bij de grote steden.

Op Texel beheert Staatsbosbeheer ruim 4.500 ha aan duinen, bos en cultuurhistorisch landschap. Deze natuur is bijzonder en gevarieerd. Van het strand, duin en bos tot aan delen van de Hoge Berg, leefgebied van de zeldzame blauwe kiekendief en de fraaie grote parelmoervlinder.

Bijna alle terreinen van Staatsbosbeheer op Texel zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en dat is uniek op internationaal niveau. Hier vind je duinvalleien die in juni paars kleuren van de orchideeën. Nagenoeg het hele duingebied aan de westzijde van het eiland is onderdeel van Nationaal park Duinen van Texel. Texel is ook een belangrijk plek in het Waddengebied. Miljoenen trekvogels gebruiken het eiland op doorreis of tijdens hun overwintering.

De natuurgebieden zijn ook van grote betekenis voor de regionale toeristische economie. We onderhouden contacten met verenigingen, (erf)pachters, stichtingen, ondernemers, (lokale) politici en beleidsmakers. In de zomer werken we met een grote groep vrijwillige vogelwachters.

De uitdagingen voor de (nabije) toekomst zijn groot op het eiland. Maatschappelijke vraagstukken als waterveiligheid, zoetwaterzekerheid, klimaatverandering en recreatiedruk spelen allen op. In diverse projecten worden deze belangrijke onderwerpen geïntegreerd. Dan gaat het om water vasthouden in de bossen en duinen, het beschermen van broedvogels op de drukke stranden en het bevorderen van natuurlijke processen van de duinen.

Dit is handig om te weten

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Kees Hin, teamleider Texel, via 06-29639862.

De eerste gesprekken vinden online (via Teams) plaats op 10 mei. Daarna volgt een tweede gesprek op Texel op maandag 15 mei.

De aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is onderdeel van de sollicitatieprocedure voor nieuwe medewerkers bij Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

 • Christian
  10 mei 2023 om 14:03

  Lijkt mij wel een mooie bijzondere baan, iets met de toeristen samen dingen ontdekken. Alle jaargetijden zijn op Texel fijn om er te zijn. Wat zal je het missen de zilte lucht.

 • Frans
  20 april 2023 om 17:32

  Stop je er alweer mee Mariette? Of is dit een functie voor twee jaar?
  Bedankt in ieder geval voor de mooie activiteiten die je hebt georganiseerd en de berichten op de blog en andere media!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog