www.boswachtersblog.nl/ Texel

De bonte Piet en grote stern in zwaar weer

27 april 2023 Mariette in Texel

Scholeksters op zoek naar voedsel op het Wad Foto Staatsbosbeheer

Tepietepietepiet, met de kenmerkende roep en het zwartwitte verenkleed laat het zich niet moeilijk raden waarom Texelaars de scholekster een bonte Piet noemen. Als vertrouwde weide- en wadvogel zou je verwachten dat deze schoonheid voor altijd een vast onderdeel van ons landschap zal zijn. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Het aantal scholeksters gaat namelijk zorgwekkend achteruit. Een combinatie van factoren als klimaatverandering, ontwikkelingen in de landbouw, predatie, verstoring en een beperkt voedselaanbod zorgt ervoor dat de populatie flink onder druk staat. Om extra aandacht te vragen is de scholekster uitgeroepen tot Vogel van het Jaar 2023. Er werd zelfs al gesproken over onze Nationale Pechvogel. Willen we ook in de toekomst van de scholekster genieten dan moet er echt iets gebeuren. Voor onderzoek hóe we de scholekster beter kunnen beschermen is extra steun hard nodig.

Laat de bonte Piet niet onze Nationale Pechvogel zijn…  Foto: Aaldrik Pot

OVERLEVERS VAN DE VOGELGRIEP
Ook de grote stern verkeert in zwaar weer. Vorig broedseizoen heeft de vogelgriep flink huisgehouden in de sternkolonies. Het overgrote deel van de grote sterns in Nederland broedt op Texel. Van de 4500 broedparen op het eiland bleven er naar schatting maar zo’n 600 gespaard. Dit kleine aantal overlevers heeft laat in de zomer toch nog succesvol gebroed. Tot onze verrassing hadden ze een compleet nieuwe broedplaats veroverd op de strandhaak bij de Prins Hendrik Zanddijk. Inmiddels zijn er op deze plek weer grote sterns vanuit de overwinteringsgebieden in Afrika teruggekeerd. Vol spanning kijken we uit naar wat het nieuwe broedseizoen gaat brengen.

Grote stern met zandspiering onderweg naar het kroost               Foto: Bert Ooms

WADDENVOGELFESTIVAL 6 en 7 mei 2023
Om geld in te zamelen voor vogels die het moeilijk hebben organiseren het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel elk jaar in mei het Wadden Vogelfestival. In de editie van dit jaar staan de scholekster en de grote stern als goed doel centraal. Met de verzamelde bijdragen kan steun geboden worden aan verder onderzoek, aan het realiseren van geschikte broedplaatsen en aan beschermingsprojecten voor deze vogels. Op de informatiemarkt op 6 mei in De Cocksdorp is van alles te beleven en in het hele weekend zijn er vele mogelijkheden om bij te dragen aan dit goede doel. Staatsbosbeheer doet mee, jij ook?

Met de boswachter op excursie naar het kustvogelparadijs van de Prins Hendrik Zanddijk

VOOR HET GOEDE DOEL OP EXCURSIE MET DE BOSWACHTER
Tijdens het Wadden Vogelfestival kun je met onze boswachters op vogelexcursie bij het nieuwe natuurgebied van de Prins Hendrik Zanddijk. Bevlogen boswachters Edwin van Egmond en Thomas van der Es nemen je graag mee. Beiden zijn zeer ervaren vogelaars, met een schat aan kennis over het gebied en de vele vogels die hier te zien zijn. Deze speciale excursie wordt alleen in het weekend van het Wadden Vogelfestival aangeboden. De opbrengst gaat volledig naar het goede vogeldoel van 2023, de scholekster en grote stern.

Geplande specials met onze boswachters:
Zaterdag 6 mei van 11.00-12.30 Direct inschrijven en meer informatie via deze link.
Zaterdag 6 mei van 13.30-15.00 Direct inschrijven en meer informatie via deze link.
Zondag 7 mei van 11.00-12.30    Direct inschrijven en meer informatie via deze link. 
Voor meer informatie en inschrijven [!] voor de excursie: https://waddenvogelfestival.nl/nieuws/excursies-wadden-vogelfestival/

Uitkijkpunt bij de Prins Hendrik Zanddijk

TEXELTOER LANGS DE VRIJWILLIGE VOGELWACHTERS
Rondom op het eiland staan er op vogelkijkposten vrijwillige vogelwachters met verrekijkers en een telescoop paraat om nieuwsgierige bezoekers te vertellen wat er allemaal te zien is en hoe je de verschillende vogels kunt herkennen. Speciaal in het weekend van het Wadden Vogelfestival zijn er ook bij de uitkijkpost van de Prins Hendrik Zanddijk vrijwilligers van Staatsbosbeheer aanwezig. Alle posten zijn bereikbaar met de auto, maar kom liever op de fiets, dan mis je niets. Onderweg kun je zomaar grote sterns of scholeksters zien overvliegen!

Nieuwe grote stern kolonie op Texel is succesvol!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog