www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Ruim 15 jaar “Zorgen voor natuur”

23 december 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Bij het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer in 1998 is het project “Zorgen voor natuur” voor de basisscholen in Veenendaal gestart. Samen met het IVN uit Veenendaal werden basisscholen daar aangeschreven om deel te nemen.
De opzet is om de scholen een programma aan te bieden waarbij de kinderen buiten aan het werk kunnen. Onder begeleiding van de boswachter en vrijwilligers van de scholenwerkgroep van het IVN worden de kinderen ontvangen in de bossen die tegen Veenendaal aan liggen.

20151118_095726_resized

Groep 8 van de deelnemende scholen komt twee ochtenden in een schoolseizoen naar de bossen. De eerste ochtend komen ze boompjes zagen. Daarna komen ze een keer terug en leren ze spelenderwijs de natuur kennen door uitdagende opdrachten.

Tijdens de veldwerkochtenden is het vooral de bedoeling dat de kinderen aan het werk gaan. Lekker met takken slepen en met zaagjes kleine boompjes omzagen, maar wel met belangrijke spelregels die uitgebreid worden uitgelegd. En daarbij is de veiligheid natuurlijk een belangrijk onderdeel.

Op de tweede terugkomdag leren de kinderen het gebied, waar ze ’s winters hebben gewerkt, beter kennen door met opdrachten de natuur in te trekken en zo het gebied te verkennen. Spelenderwijs komen ze er achter dat de natuur eigenlijk best wel interessant is en dat deze niet eng en gevaarlijk is maar juist spannend en uitdagend.

Ruim 15 jaar Zorgen voor natuur: ik ben er trots op!

Boswachter Jelle Bais

reageren

geef een reactie

  • Bais, Jelle
    4 januari 2016 om 13:28
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog