www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Onderhoud rondom Tombe van Nellesteijn

8 februari 2016 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Als je regelmatig de bossen rondom Leersum bezoekt, is het wellicht opgevallen dat er door Staatsbosbeheer gewerkt wordt bij de Tombe van Nellesteijn. Dit wat merkwaardig ogende bouwwerk staat ten noordwesten van Leersum, op de heuvel Donderberg. Het is een grafmonument en uitzichttoren tegelijk.

Het praalgraf is in 1818 gebouwd in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn, de toenmalige eigenaar van het landgoed Broekhuizen. Hijzelf en zijn familie zouden er na hun dood bijgezet worden. Hoewel de tombe van Nellesteijn op bijna twee kilometer afstand ligt van het huis Broekhuizen, hoort het wel bij dit landgoed. Van oorsprong was er vanuit het huis direct zicht op de tombe. Toen was er immers alleen nog maar heide rondom de tombe. In een officieel document uit 1928 is vastgelegd dat er vanuit het huis altijd zicht moest zijn op de tombe.

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer aan de zuidoostelijke zijde van de graftombe een stuk bos gekapt, zodat de oorspronkelijke zichtas richting Broekhuizen deels werd hersteld. Om het zicht op de tombe vanaf de Maarsbergseweg te verbeteren zijn vrijwilligers van Staatsbosbeheer vorige week gestart met het wegsnoeien van begroeiing langs het pad richting de tombe. Amerikaanse Krent, Beuk, Berk en Braam worden de aankomende weken door deze vrijwilligers verwijderd.

Afgelopen donderdag kregen we met de vrijwilligers onder begeleiding van gids Cees Keur een exclusieve rondleiding in de tombe. Cees weet veel over de tombe van Nellesteijn, de geschiedenis ervan en over de omgeving te vertellen. Een welkome onderbreking tijdens het zware werk!

Na een interessant verhaal van Cees over de geschiedenis van de tombe, bestegen we de trappen om te genieten van het magistrale uitzicht. Voor de vrijwilligersgroep die wekelijks één dag helpt met het onderhoud van Landgoed Broekhuizen was het leuk om eens van een andere kant naar ‘hun’ landgoed te kijken. Het was even echt genieten daarboven.

In het bos rondom de Tombe van Nellesteijn zijn prachtige wandelingen te maken. Onderweg kun je dan een korte stop maken bij de Tombe van Nellesteijn. Op zondagen is de tombe te bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 1,-. Het is zeker de moeite waard om de tombe eens te bezoeken. Hopelijk heb je dan net zo’n mooi uitzicht als wij hadden!

Graag tot ziens!

Kees Jan Westra
Leerling boswachter Utrechtse Heuvelrug-Oost

 

 

reageren

geef een reactie

 • Jan Katsman
  8 februari 2016 om 10:55

  Ook een keer voor de gidsengroep van Broekhuizen een rondleiding organiseren?

 • Jan Katsman
  8 februari 2016 om 10:55

  Ook een keer voor de gidsengroep van Broekhuizen een rondleiding organiseren?

  • staatsbosbeheerutrecht
   22 februari 2016 om 09:34

   Dag Jan,
   Zeker een goed idee!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog