www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Is het voorjaar al begonnen?

22 februari 2016 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Vanmorgen werd ik wakker met merelgezang en dat is zeker niet de eerste keer. Ook zanglijsters zijn al te horen, dit is wel wat vroeg voor de tijd van het jaar. Zelfs de pruimenboom tegenover mijn huis staat al in bloei. Terwijl ik dit schrijf zijn de ganzen in super voorjaarstemming luidkeels bezig.1102

Ook een rondje navraag bij de collega’s tijdens de koffie levert allerlei opmerkelijke dingen op: jonge nijlganzen, dotterbloemen in de terreinen, boterbloemen in bloei, de meidoorn en sleedoorn bloeien al op verschillende plekken. De eenden en ganzen zijn buiten al regelmatig aan het paren. De hazelaars zijn zelfs al bijna uitgebloeid. Normaal is dat de piek van het bloeien rond 15 februari ligt.
Op de site www.natuurkalender.nl zijn nog veel meer bijzondere voorjaarsfenomenen te lezen.

De natuur loopt zo’n 6 weken vooruit en dit is eigenlijk al ingezet vanaf vorig jaar. De gemiddelde temperatuur van december was namelijk 9,5 graad dat is in geen 300 jaar meer voorgekomen!

Is het erg dat de natuur vooruitloopt?
Dat hangt heel erg af wat er nog met de temperatuur gebeurt de komende tijd. Als we een plotselinge daling van temperatuur tot ruim onder nul krijgen is dit voor veel uitlopende planten niet goed. Deze kunnen dan schade oplopen omdat de sapstroom al op gang is gekomen en dan bevriest.
Een vroeg voorjaar is dus niet perse slecht. Maar als alles vroeg op gang komt vallen piekmomenten van beschikbare insecten niet altijd samen met terugkomst van trekvogels bijvoorbeeld.

Dit vroege voorjaar is overigens niet uniek voor 2016, het komt regelmatig voor dat het voorjaar wat vroeger begint. De laatste jaren neemt de frequentie daarvan wel toe: 2007, 2008 en 2014 was de natuur ook al vroeger op gang. Dit wordt dan afgewisseld met “normale” jaren.
Ook voor insecten is de hogere temperatuur merkbaar. De tekenverwachting (te lezen op de app tekenradar) is gering maar niet nihil zoals meestal in deze tijd van het jaar. Dit betekent dat we ook nu al alert moet zijn op teken.

Het wachten is nu op de eerste grutto…

 

Boswachter Tineke Harlaar

 

 

reageren

geef een reactie

 • Jan Katsman
  22 februari 2016 om 13:12

  Leuk Tineke,

  De eerste grutto’s zaten op 26 januari al in de delta Schuitenbeek, Arkemheen. Volgens mij ook zeer vroeg.

  • Tineke Harlaar
   23 februari 2016 om 18:19

   Ja Jan dat is zeker vroeg, het record stond op 13 februari. Er zat ook even tijd tussen schrijven en plaatsen waardoor ik beter had kunnen eindigen met het wachten is op het eerste kievitsei….!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog