www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Kansen voor werkzoekenden: project ‘Het Brede Bos’ van start

13 januari 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Gisteren is in de bossen van Staatsbosbeheer de aftrap gegeven voor ‘Het Brede Bos’. Een project voor werkzoekenden die om uiteenlopende redenen moeite hebben een baan te bemachtigen. Het Brede Bos biedt deelnemers een opleidingstraject, de kans om werkervaring op te doen in onze bossen van Austerlitz en de mogelijkheid om door te stromen richting betaald werk.

Voor iedereen

Iedereen in Zeist met een afstand tot de arbeidsmarkt kan meedoen. Jong, oud, met of zonder een arbeidsbeperking, hoog of laag opgeleid. Wel worden de kandidaten geselecteerd op geschiktheid voor werken in de groensector. Deelnemers gaan bij Staatsbosbeheer werken in het groenonderhoud en worden opgeleid in werknemersvaardigheden en vakkennis. De betrokken partijen gaan eveneens de werkgevers in de groensector en potentiële werknemers met elkaar verbinden door speeddates te organiseren in het bos. Daarmee vergroten ze hun kansen om door te stromen naar een (deels) betaalde baan. Wethouder Jansen, gemeente Zeist: ‘Het is win-win: de deelnemers een opleiding en zinvolle werkervaring, de werkgevers een goede gemotiveerde kracht. Het is een mooi voorbeeld van hoe we er samen aan kunnen bijdragen dat iedereen actief kan meedoen in Zeist.”

Pilot

In beginsel is het project een pilot in de gemeente Zeist om te ervaren hoe we met meerdere partijen de samenwerking aangaan die synergie oplevert: begeleiden van deelnemers naar werk maar ook op het vlak van financiën. Het komende half jaar gaan gefaseerd 15 deelnemers voor vier dagen in de week aan de slag in boswachterij Austerlitz. Bij succes hopen we ‘Het Brede Bos’ ook in andere gemeenten in Nederland te realiseren. De bij de kick-off aanwezige wethouder van de gemeente Landerd (Brabant) was in ieder geval lovend over dit initiatief.

Samenwerken

Voor ‘Het Brede Bos’ hebben de gemeente Zeist, Staatsbosbeheer en Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug de handen ineen geslagen. Zij werken hierin samen met betrokken instanties zoals sociaal werkbedrijf BIGA Groep, het UWV, lokale praktijkonderwijsscholen en enkele uitzendbureaus. ‘Het Brede Bos’ is een van de voorbeelden hoe Staatsbosbeheer bijdraagt aan het realiseren van maatschappelijke opgaven binnen het sociaal domein.

Meer informatie : dossier website

reageren

geef een reactie

 • Herman
  7 februari 2017 om 14:52

  Is het mogelijk om dit soort projecten ook in Drenthe en omgeving starten. Velen zullen hier op reageren. Heb in Emmen en omgeving eens rond gevraagd met veel animo.

 • Jan Katsman
  13 januari 2017 om 23:17

  Mooi initiatief! Hopelijk met succes voor de deelnemers.

  • Boswachter Corien Koreman
   18 januari 2017 om 10:53

   Dank je wel Jan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog