www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Boomfeestdag in het Amerongse Bos: kinderen planten 600 bomen

22 maart 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Vandaag viert stichting Nationale Boomfeestdag haar 60e verjaardag. Tijdens deze viering planten kinderen door het hele land bomen. Staatsbosbeheer heeft in boswachterij Amerongen samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en 100 kinderen van basisscholen uit Overberg, Leersum en Amerongen maar liefst 600 eiken- en lindeboompjes geplant.

Om tien uur komen de kinderen, allemaal sportief op de fiets, aan op de plantlocatie in het Amerongse Bos. Het is een schitterende zonnige dag en iedereen is uitgelaten. De kids stallen de fiets en beginnen direct in het bos achter elkaar aan te rennen en te spelen. Kijk, dát ziet een boswachter nou graag! Intussen worden de boompjes en de scheppen klaar gelegd door medewerkers van Staatsbosbeheer en de Bomenploeg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Na een kwartiertje lopen we naar de plantlocatie. De kinderen hebben er duidelijk zin in en kunnen niet wachten om te beginnen met planten.

Bomen verbinden
Maar bij een bijzondere gebeurtenis hoort natuurlijk een bijzondere toespraak. Wethouder Henk Veldhuizen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vertelt ons op een mooie manier hoe belangrijk het is om samen bomen te planten. Want natuur verbindt ons met elkaar. En dat is dan ook het landelijke thema van deze Boomfeestdag: “bomen verbinden”. Na de toespraak van de wethouder legt boswachter Jelle uit hoe je een boom goed moet planten. En dan eindelijk aan de slag! In groepjes van drie begint iedereen flink te graven en te planten. Na een uurtje of twee staan alle 600 boompjes in de grond. Een geweldige prestatie van de kinderen!

Natuur is leuk
Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Natuur is daarom niet alleen onmisbaar voor kinderen, maar kinderen zijn ook onmisbaar voor de natuur. Zij zijn immers de toekomstige natuurbeschermers, beleidsmakers, boeren, burgers en bouwers. Staatsbosbeheer ziet het daarom als een belangrijke rol om kinderen en natuur met elkaar te verbinden.

Staatsbosbeheer organiseerde de Boomfeestdag in 1957 voor het eerst, als reactie op de oproep van VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten met én voor de nieuwe generatie. Deze oproep, en de daaruit voortvloeiende oprichting van de Boomfeestdag, was de allereerste maatregel voor een beter klimaat en heeft inmiddels geleid tot het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen.

reageren

geef een reactie

  • Johan Sterenborg
    4 april 2017 om 13:58

    Leuk stukje over boomfeestdag in het Amerongse bos! En een mooie foto van enthousiaste kinderen, dat is boswachter Jelle wel toevertrouwd! Jammer dat er niet bij staat waar deze bomen zijn geplant. Wil daar graag een keertje kijken. Een kilometervak of coördinaat volstaat.
    Met vriendelijk groet,
    Johan Sterenborg

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog