www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Verborgen Landschap beleven en ontdekken

14 juni 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Kom in het weekend van 17 en 18 juni naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie! In dit grootste Rijksmonument van Nederland (genomineerd voor een UNESCO-status) staat dan alles in het teken van Mooi Linieland: Het wonderlijke landschap tussen de forten.

Het waterlinielandschap is eigenlijk een verborgen landschap. De fortenzijn de afgelopen jaren steeds zichtbaarder en beleefbaar geworden. Wat er allemaal bij dat waterlinielandschap hoort staat op oude kaarten en niet allemaal zichtbaar. Toch als je goed om je heen kijkt zie je meer! Tijdens het weekend Mooi Linieland is er veel aandacht voor het landschap tussen de forten in de Waterlinie. We noemen dit landschap het Linielandschap. Tussen de forten door zijn nog veel restanten te vinden van dat landschap zoals groepsschuilplaatsen en sluisjes, dijken en watergangen.

Bunkers
Er is lopend varend en fietsend nog heel wat terug te vinden van dit verborgen landschap, dat op deze manier weer een beetje tot leven komt. De informatie bij wat je in het landschap ziet maken het meer beleefbaar. Wat zie je op de foto bijvoorbeeld? Je zou als snel denken dat is een bunker Een meer juiste naam is een ‘groepsschuilplaats’. De naam ‘bunker’ kwam namelijk pas in de Tweede Wereldoorlog in gebruik en is eigenlijk een Duitse benaming. Dit is een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog(links) én een uit de Tweede Wereldoorlog.(rechts).  In de kleinste  moesten  maar liefst 8 soldaten schuilen als het in de loopgraven onveilig werd. En twaalf soldaten in de rechtse. Eigenlijk waren deze groepsschuilplaatsen altijd bedekt met grond in een loopgraaf. Nu zie je ze vaak in hun eentje kaal in het landschap staan.

Bunker app
Om meer te weten over de “bunkers” in het landschap is er een special bunkerpad app ontwikkeld. Vanaf 17 juni kunnen kinderen met behulp van een gratis digitale app het Bunkerpad tussen Fort Vechten en Fort Rijnauwen verkennen.  Het Bunkerpad loopt langs verschillende soorten bunkers die midden in de weilanden langs de route liggen. Provincie Utrecht realiseerde de app samen met andere partijen in het gebied. Dit is gedaan om speciaal om kinderen en hun (groot)ouders kennis te laten maken met dit unieke erfgoed. De app komt op 17 juni gratis beschikbaar en is te downloaden in de Abellife-app in de appstore. Kies in de app ‘mijn routes’ en klik ‘alle routes’.  Kies Bunnik ‘Ontdek het Bunkerpad’ en download deze. Daarna is de route in de tab ‘Op toestel’ beschikbaar.

Locaties in Utrecht:

Fort Tienhoven
Op zaterdag 17 en 18 juni is fort Tienhoven geopend die is normaal gesproken onbereikbaar.  Nu is het fort door middel van pontons geopend. De polderwachter en boswachter vertellen je van alles over het landschap . Je kunt ook zelf een wandelroute of fietsroute doen naar fort spion en fort Nieuwersluis. Voor kinderen is er een speurtocht naar de dieren op het fort

Fort Rijnauwen
Op zaterdag 17 juni en zondag 18 juni is er op fort bij Rijnauwen van alles te doen: gratis rondleidingen om het fort heen in het linielandschap. Op zondag een fietstocht en een dierensafari. En daarnaast natuurlijk de try out van de opera ’s avonds.

Fort Vechten
Op fort bij Vechten kun je de krachtpatsers route doen speciaal voor kinderen. Ook zijn er rondleidingen rondom het fort. En is daar de fietsapp beschikbaar om door het linieland te fietsen.

Werk aan de korte Uitweg
Op zondag middag is er een speciale Buitendag op het fort met diverse activiteiten voor kinderen.

Werk aan de Groene weg
Op dit werk kun je zelf het landschap ontdekken of mee gaan met het Lek in de verdedigingsarrangement.

Informatie
Op www.staatsbosbeheer.nl/forten staan alle activiteiten die de boswachters organiseren. En op www.mooilinieland.nl vind je alle activiteiten in de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie én Stelling van Amsterdam. Bovenstaande is nog maar een deel uit het aanbod dus genoeg te ontdekken dit weekend!

Hopelijk tot ziens tijdens Mooi Linieland!

reageren

geef een reactie

  • herman
    14 juni 2017 om 18:56

    heb mooie beelden gezien. hoe kom je of is het mogelijk om die bunkers te bezoeken. gaarne informatie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog