www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Nieuw icoon voor de Grebbelinie: Grebbelinie bezoekerscentrum geopend!

29 juni 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is op woensdag 28 juni officieel geopend door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Met een druk op een knop onthulde hij het logo op de zijgevel van het nieuwe pand aan het Fort aan de Buursteeg. Samen met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht en divisie directeur Kees Lever van Staatsbosbeheer kreeg hij als eerste een rondleiding door het nieuwe bezoekerscentrum. Op zaterdag 8 juli is een is feestelijke publieksdag georganiseerd en kan iedereen een kijkje komen nemen.

Herontwikkeling Fort aan de Buursteeg
De herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg – een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie – startte tien jaar geleden. De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken. De bouw van het bezoekerscentrum startte in 2016. Het gebouw is stoer, robuust én duurzaam. In het gebouw is er een ontvangstruimte, museale expositie, restaurant en kantoorruimte. Buiten is er een parkeerterrein, groot terras en op het zuidelijk deel van het fortterrein is gelegenheid om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.

Ontdek het verhaal van de Grebbelinie

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Rhenen tot Spakenburg. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de lange geschiedenis van de Grebbelinie. Meteen bij  binnenkomst wordt de bezoeker getrakteerd op een aansprekende introductiefilm. Deze geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en het gebruik van de Grebbelinie tot nu met haar natuurbeleving en als historisch cultureel erfgoed. De expositie laat de bezoeker ontdekken dat er nog veel meer te zien en te beleven is langs de Grebbelinie. Cultuur, natuur én geschiedenis komen hier op unieke wijze samen en is toegankelijk voor iedereen.

Intensieve samenwerking
De opening van het bezoekerscentrum is een bekroning van een jarenlange en intensieve samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het bezoekscentrum en de exploitatie is in handen van gebiedscoöperatie O-gen die in het gebouw een kantoor heeft. De horeca wordt verzorgd door Restaurant Grebbelounge.

Publieksdag
Vanaf 8 juli is de publieksdag en is het bezoekerscentrum geopend voor publiek.  Er zijn dan leuke activiteiten voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen treden van de soldaten die hier ruim twee eeuwen geleden ons land hebben verdedigd. Klim in het levensgrote nest van de boswachter of doe de dierenspeurtocht. Je kunt daarnaast workshops en demonstraties bijwonen, op excursie gaan of je laten verrassen door de thematische menukaart en genieten van de speciale koffies gemaakt door barista’s. Meer informatie: www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog