www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Vier de lente, 1.000 bomen erbij in de Vuursche

29 maart 2018 Boswachter Paul Suurmond in Utrecht

Wie vanaf 28 maart in boswachterij de Vuursche ter hoogte van paviljoen ‘Buiten in de Kuil’ wandelt, zal het wellicht opvallen: de open plekken tussen het naaldbos staan bomvol jonge bomen. Liefst 1.000 stuks eik en linde van 1 – 1 ½ meter zijn hier aangeplant. Zij gaan op deze plek bijdragen aan meer variatie dat ten goede komt aan de vitaliteit, biodiversiteit en aantrekkelijkheid van het bos. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een boomplantactie van het Buitenfonds en Sublime in samenwerking met Staatsbosbeheer. Op 28 maart heb ik samen met een groot aantal betrokken mensen die een of meerdere bomen hebben gedoneerd de laatste 150 stuks geplant.

Sublime, gevestigd in Utrecht, brengt met haar muziek en Nieuws van de Vooruitgang een positief geluid. Met constructief nieuws vanuit de hele wereld over innovatie, duurzaamheid en maatschappij. Ook Sublime en haar luisteraars kunnen een bijdrage leveren aan de vooruitgang. Zo heeft deze radiozender afgelopen lente de campagne ‘Vier de lente, plant een boom’ gestart om samen met luisteraars, adverteerders en partners bomen te planten op een locatie waar de natuur het nodig heeft. Via het Buitenfonds konden mensen een of meerdere bomen doneren. In overleg met Staatsbosbeheer is de locatie in boswachterij de Vuursche op de Heuvelrug gekozen. Dit zijn drie aaneengesloten plekken in het bos waar aanplant nodig is die samen het ‘Sublime Bos’ vormen.

Gemengd bos
De gekozen locatie bestaat uit naaldbomen met veel open plekken waar nieuwe, natuurlijke aanwas van andere boomsoorten geen kans krijgt te groeien. Door het plaatsen van zogenaamde veren (dit zijn iets grotere jonge bomen die beter tegen een stootje kunnen) van voornamelijk linde en eik is die kans er wel. En met 1.000 stuks wordt het bos op deze plek vitaler en een trekpleister voor dieren en vogels om er te schuilen en te nestelen. Uiteraard is gemengd bos ook aantrekkelijk voor de vele bezoekers aan boswachterij de Vuursche. De bomen hebben we gelijktijdig geplant om na het planten meteen rust in het bos te krijgen. Je begrijpt dat het even gaat duren voordat er een volwassen gemengd bosvak staat.

Betrokkenheid
Wat mij als boswachter vrolijk stelt is de betrokkenheid van al deze donateurs om dit stukje bos een handje te helpen. Mensen uit Utrecht, maar ook daarbuiten. Particulieren en bedrijven. Een aantal heeft speciaal voor hun (klein)kind een boom gedoneerd zodat zij parallel aan hun eigen levensfase, die van de boom kunnen mee maken. Hoe mooi is dat!

Doneren nog mogelijk
De campagne van Sublime is nu ten einde. Omdat de bomen gelijktijdig geplant moesten worden zijn alle 1.000 bomen al aangekocht, maar nog niet elke boom heeft een eigenaar. Het is dus nog mogelijk bomen te doneren voor het Sublime Bos. Dat loopt via het Buitenfonds, een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten van Staatsbosbeheer waarvoor geen reguliere financiering is. Goed om te weten is dat jouw donatie voor de volle 100% naar het project gaat. Meer informatie over dit project met een filmpje van boswachter Tim en mij is te vinden op www.buitenfonds.nl/sublime

Ik wil alle donateurs, Sublime en het Buitenfonds hartelijk danken voor hun bijdrage aan dit mooie project.

Paul Suurmond, boswachter Publiek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog