www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Nieuwe boswachterspaden: Grebbelinie één van de mooiste van Nederland

12 juli 2018 Boswachter Claudia Wessel in Utrecht
Boswachterspad

Nieuw: boswachterspaden bij Staatsbosbeheer

Wil je deze zomer een mooie wandeling maken? Dan heb ik een leuke tip voor je. Mijn collega-boswachters van Staatsbosbeheer en ik hebben namelijk de 35 mooiste wandelingen van Nederland voor je geselecteerd. Dit zijn onze boswachterspaden. En het boswachterspad op de Grebbelinie is er één van!

Een boswachterspad voor elke tijd van het jaar

Elk seizoen selecteren we uit de boswachterspaden de vijf wandelroutes die in die tijd van het jaar op hun mooist zijn, zodat je altijd precies op de juiste tijd op de meest bijzondere plekjes komt. Dat maakt de boswachterspaden zo bijzonder! Alle boswachterspaden zijn ten minste vijf kilometer lang. De kortere paden hebben we vooral uitgekozen voor mensen die gewoon even naar buiten willen maar voor de echte avonturiers hebben we ook langere afstanden.

Bijzondere mix van natuur en oorlogsgeschiedenis op de Grebbelinie

Wij zijn er in Utrecht trots op dat de Grebbelinie één van de boswachterspaden is. Bij mijn collega Corien Koreman is hij favoriet: “Tijdens deze wandeling ben je omgeven door een levendige natuur die nauw verweven is met de oorlogsgeschiedenis van het gebied. Waar ooit een verdedigingslinie was, groeit nu uitbundig groen dat vrij zijn gang gaat. Tussen de forten, loopgraven en andere overblijfselen leven boommarters, reeën en dassen en in de bunkers overnachten vleermuizen. Wandelend langs de linie ontdek je sporen van de ringslang en vliegen de vlinders aan je voorbij. In het water bij het werk aan de Daatselaar vind je allerlei watervogels en speur je naar het blauwe ijsvogeltje”.

Dit zijn dé vijf boswachterspaden voor deze zomer

De Grebbelinie is één van de vijf routes die nu op hun mooist zijn. Dit zijn de vier andere routes die we deze zomer aannraden:
• Balloërveld, Drentsche Aa                                     (lengte 9 kilometer)
• Vennenroute, Heeze-Leende, Noord-Brabant  (lengte 5,1 kilometer)
• Kootwijk, Veluwe                                                     (lengte 16 kilometer)
• Mastbos,  Breda, Noord-Brabant                         (lengte 6,8 kilometer)

Aan het begin van elk boswachterspad staat een paal met het keurmerk van een voetstap en een QR- code met link zodat je de route terplekke gratis kunt downloaden.

We zien je graag terug op de Grebbelinie

Nieuwsgierig geworden naar het boswachterspad op de Grebbelinie? Vanaf vandaag kun je deze route én de 34 andere boswachterspaden ook gratis downloaden via staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden. Ik wens je heel veel wandelplezier en misschien tot ziens op de één van de routes!

reageren

geef een reactie

 • Antje
  13 oktober 2018 om 20:55

  Vandaag hebben wij deze wandeling gelopen. Kwamen er ook achter dat de markering van de NS niet aanwezig is. We hebben verschillende keren verkeerd gelopen. De beschrijving vind ik ook erg onduidelijk. Er worden niet eens herkenningspunten in genoemd. We kwamen uiteindelijk midden in het dorp Ederveen uit. Via Google maps zijn we toen maar terug naar de auto gelopen. Nee dit was absoluut niet voor herhaling vatbaar. Het zou ook een stuk makkelijker wezen als er straatnamen vermeld staan op de plattegrond. Voor ons voorlopig geen boswachterspaden meer.

  • Boswachter Corien Koreman
   19 oktober 2018 om 10:45

   Wat ontzettend jammer om te horen! Ik ga er mee aan de slag om te kijken hoe we het duidelijker kunnen aangeven. Fijn dat u de moeite neemt om ons dit te melden! Hartelijke groet, Corien Koreman, boswachter Staatsbosbeheer Utrecht-Oost

 • Elsofie Karel
  31 juli 2018 om 17:37

  Vandaag heb ik met een vriendin het Grebbeliniepad gelopen. Natuurlijk kletsten we behoorlijk maar we wisten dat we voorlopig de geel/rode markering van de NS moesten volgen. Helaas…..de NS-wandeling bestaat niet meer waardoor je, wanneer je niet goed oplet het Utrechtpad gaat lopen en plotseling bijna in Scherpenzeel staat. Terug dus maar. We hebben de route uiteindelijk helemaal gelopen maar de opmerkingen over de NS-wandeling kunnen beter uit de tekst worden verwijderd. Pas bij de tweede spoorwegovergang kan de bewegwijzering van het Utrechtpad (grotendeels) worden gevolgd. Verder een prima tocht.

  • Boswachter Claudia
   1 augustus 2018 om 15:28

   Dag Elsofie, bedankt voor je reactie. We zullen hiermee aan de slag aan, maar dat wordt wel na de zomervakantie omdat er nu veel collega’s op vakantie zijn. Fijn dat je het verder een goede wandeltocht vond!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog