www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Je kan de boom in bij Staatsbosbeheer!

10 september 2018 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Elegast Distillery organiseert vanaf half september 2018 weer oogstdagen in verschillende boomgaarden. Op zaterdag 6 oktober 2018 is er een plukdag in de mooie hoogstamboomgaard Oud-Kolland van Staatsbosbeheer. Heb je nog nooit appels geplukt in een boomgaard? Op deze dag leer je op een ladder de boom in te gaan en ervaar je de voldoening van het oogsten van appels van allerlei oud-hollandse soorten die je niet in de supermarkt vindt.

Hoogstamboomgaard Oud-Kolland, aan de Lekdijk in Amerongen, stamt al uit het jaar 1900 en is historisch en ecologisch van grote waarde. Het is een boomgaard met zo’n 150 appel-, peren- en pruimenbomen. Naast het beheer van deze boomgaard heeft Staatsbosbeheer een samenwerking gestart met Elegast Distillery die onder andere cider maakt van de appels uit deze boomgaard.

Karakteristiek

Hoogstamboomgaarden zijn voor het Kromme Rijngebied heel karakteristiek. In het verleden kwamen er in deze regio heel veel hoogstamboomgaarden voor. In de loop der jaren zijn ze in aantal en oppervlakte sterk afgenomen door herinrichtingen en ruilverkavelingen. De boomgaard Oud-Kolland was erg vervallen en is in 2015 in samenwerking met Stuurgroep Kromme Rijn hersteld. Er is veel rommel opgeruimd en er zijn nieuwe bomen geplant die passen bij de plek en de historie van deze plek.

Steenuilen

Staatsbosbeheer hecht er belang aan om deze boomgaard zorgvuldig te beheren en zo een stukje cultuurhistorie in stand te houden. Maar ook ecologisch is de boomgaard waardevol voor bijvoorbeeld holenbroeders zoals de steenuil. Verder is een extensief gebruikte boomgaard interessant voor veel insecten. De boomgaard wordt jaarlijks verzorgd door zorgvuldig te snoeien en daar waar een oude boom wegvalt wordt een nieuwe boom geplant. Schapen zorgen er voor dat het gras in de boomgaard niet te lang wordt.

Informatie en inschrijven

Wil je meer weten over deze plukdag of de plukdagen in één van de andere boomgaarden? Klik dan op deze link. Hier kun je je ook aanmelden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog