www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Ontdek de onbekende streken van Utrecht

3 juli 2020 Boswachter Tineke Harlaar in Utrecht

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters uit de provincie Utrecht. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn plaatsen waar geschiedenis, cultuur en natuur hand in hand gaan. Het zijn bovendien coole plekken om op adem te komen bij warm weer! Ontdek de vele forten wandelend door het historische landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bunkerpad voert je door weilanden en langs de bunkers van Fort bij Rijnauwen naar Fort bij Vechten. Zin in een lange tocht? Neem dan (delen van) het Waterliniepad (LAW17) Het voert je langs de forten en werken van deze UNESCO Werelderfgoed genomineerde Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Hou je van wandelen bij het water? Kies dan deze korte wandeling langs levende rivierduinen bij riviereiland de Bol in de Lopikerwaard. Of ontdek een andere verdedigingslinie die Utrecht rijk ik; de Grebbelinie. Hier heeft de boswachter een mooie wandelroute uitgezet langs posten, werken, dijken en door de uitbundige natuur.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet

Lopikerwaard

Met kinderen op pad

Doe een interactieve ontdekkingstocht of neem het op tegen ‘natuurlijke krachtpatsers’ bij de Hollandse Waterlinie in Fort bij Vechten in het waterliniemuseum (check van tevoren even of en hoe het museum open is).
Op fort ‘Hemeltje treed je in de voetsporen van een spion; kraak de code en ontdek het geheim van het fort. Ga op pad met soldaat Vendrik tijdens op de speur- en beleefroute bij Fort werk aan de Groeneweg.
Speel een spel dat de romeinen al speelden in Speelbos Nieuw Wulven en leer de dieren die hier leven kennen tijdens de beleefroute ernaartoe.
In het Noorderpark-Ruigenhoek, kun je de kinderroute Gageltocht nemen, of kom je klimmen en klauteren in het Speelbos Gagelbos en bouw je je eigen hut. In de speeltuin Ruigenhoekse polder klim je op het speeltoestel met speelhuis, glijbaan, wiebelige loopbrug en klimstokken en oefen je je kickflip in het skatepark.

speelbos Gagelbos

Vogels spotten

Het natuurgebied Willeskop wordt ook wel ‘vogelmagneet’ genoemd om zijn enorme aantallen vogels. Door zijn rustige ligging en hoeveelheid water en voedsel is het een ideale rust- en broedplaats voor vogels. Het gebied kan beschouwd worden als een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart. Vele eenden en ganzen gebruiken het gebied om te overwinteren, door de ‘magneetwerking’ heeft het gebied ook regelmatig bezoek van zeldzame soorten.

Ga terug in de tijd

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen een ‘openluchtmuseum’ in het linielandschap. Bezoek bijvoorbeeld: Fort op de Ruigenhoeksedijk, Fort bij Rijnauwen, Fort bij Vechten, Fort ’t Hemeltje, Fort bij de Nieuwe Steeg (GeoFort) en of Fort Werk aan de Korte Uitweg.
De Lopikerwaard in het Groene Hart is een fraaie combinatie van historisch cultuur- en natuurlandschap. Het ademt de sfeer van vroegere tijden: veenweiden, lange sloten, koeien in de wei, molens, eeuwenoude houtkades, eindeloze boerderijlinten en karakteristieke knotwilgen vormen het oude polderlandschap.
Beleef de natuur en cultuur van de Vechtstreek in het Groene hart langs het oude spoor op het Bellopad (vernoemd naar een befaamde locomotief).

Fort bij Rijnauwen

Fietsen door de omgeving

Het linielandschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt door vele fietsroutes verbonden.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  9 november 2020 om 21:36

  Natuurlijk is de provincie Utrecht mooi !! Wat te denken van het gebodene ! Terecht wordt bijvoorbeeld ook gesproken over de Heuvelrug. In de bossen bij Austerlitz, Doorn, Leersum waan je je in het buitenland !!

  • Tineke Harlaar
   10 november 2020 om 10:26

   Dank je wel voor je mooie aanvullingen! Helemaal eens! En wat te denken van het gebied bij met je achternaam bij Westbroek (de Westbroekse Zodden/Bert bospad) Ook prachtig vooral in het voorjaar… We hoeven niet ver om te genieten ….

  • Piet Westbroek
   10 november 2020 om 11:12

   Dank Tineke. Leuk beantwoord !

  • Bert Bos
   16 mei 2021 om 06:00

   @ Tineke: Nu kan ik niet achterblijven: Wat is er zo bijzonder aan het gebied met mijn naam?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog