www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Veluwse herten op zoek naar de liefde

14 oktober 2011 in Veluwe

Ieder najaar als halverwege september de kou invalt, wordt het spannend op de Veluwe. De bladeren beginnen te vallen en de edelherten worden onrustig. De voortplantingstijd, beter bekend als de bronsttijd, begint en de titanenstrijd tussen de mannetjes breekt los.

De bronst doet het hart van menigeen sneller kloppen, zeker die van de boswachters op de Veluwe. Tijdens de bronst kan er eigenlijk maar over één ding gepraat worden: herten!

Ook dit jaar waren de boswachters van de Veluwe er druk mee. Er werden 49 excursies gelopen in drie weken tijd. Een kleine 1000 mensen gingen met Staatsbosbeheer mee de stille donkere Veluwe op, om naar het geburl van de herten te luisteren.

Af en toe werden er zelfs edelherten in het maanlicht op de heide gezien. Voor een hoop mensen een unieke belevenis. Omdat er dit jaar voor het eerst niet meer gejaagd werd op edelherten tijdens de bronsttijd, waren de herten nog beter te horen en te zien. Dit belooft wat voor de toekomst!

De bronst is een belevenis voor ieder die het ziet en hoort!

Lennard Jasper
Boswachter Voorlichting

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog