www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Paddentunnels aangelegd aan Heetweg in Kootwijk

12 juni 2012 in Veluwe

De Heetweg ligt in de gemeente Barneveld bij Kootwijk en loopt dwars door natuurgebied van Staatsbosbeheer. Op een gedeelte van ongeveer 300 meter kruist de Heetweg jaarlijkse route van de paddentrek. De amfibieën steken hier over om het hoogveen Loofles te kunnen bereiken.

Loofles
Bij de paddentrek is er sprake van duizenden exemplaren die de route van de overwinteringplaats naar hun geboorteplaats willen afleggen. Omdat hun trekroute door de Heetweg gekruist wordt, worden er veel amfibieën overreden.
Staatsbosbeheer plaatst sinds 2004 tijdelijke opvangschermen om ongelukken te voorkomen en de amfibieën veilig over te zetten. Zowel eigen medewerkers maar grotendeels vrijwilligers zetten de padden ieder jaar over. Dat betekent dagelijks de emmers langslopen en de padden naar de overkant brengen. In de topjaren zijn dat meer dan 5.000 amfibieën geweest, met bijzondere soorten er tussen als de groene kikker, de bruine kikker en de rugstreeppad.

Na een geweldige lobby van onze vrijwilligers is het eindelijk zover! De gemeente legt een permanente amfibieënpassage aan. Er worden in totaal vijf tunnels onder de Heetweg aangelegd. Aan beiden buitenzijden langs de Heetweg worden geleidewanden van een lengte van 300 meter geplaatst. Vervolgens sluiten die aan op de vijf tunnels. De gemeente Barneveld heeft dit in samenwerking met de provincie Gelderland mogelijk gemaakt. Zo kunnen de padden ieder voorjaar veilig op vrijersvoeten gaan. 

Leerling Vahid Dizdarevic

reageren

geef een reactie

 • Marcel
  25 januari 2013 om 22:52

  Erg leuk zo’n paddentrek onder de Heetweg door, joepie de poepie de padden kunnen veilig op vrijersvoeten gaan.
  Hulde dan ook aan een ieder die dit mede mogelijk heeft gemaakt, zonder hun werden er nog steeds padden dood gereden.
  Geen hulde aan het bedrijf dat de paddentrek heeft aangelegd, wat een zooitje is de Heetweg nu zeg
  Een ieder die elke dag met zijn of haar auto over de Heetweg rijdt zal inmiddels wel genoeg mankementen aan zijn of haar auto hebben. Ik in ieder geval wel.
  De paddentrek ligt zo hoog op het wegdek dat mijn schokbrekers er zo wat onderuit vallen, mijn banden hebben veel te verduren en dan heb ik het nog niet over mijn ophanging.
  Klagen doe je bij de gemeente, in dit geval bij de gemeente Barneveld. . . Nou dat is inmiddels gebeurt maar er wordt geen moer mee gedaan. . .
  De Heetweg is een weg waar vanaf het wildrooster in Kootwijk een snelheid mag hebben van 80 km/u. . . Nou met die snelheid wil je niet over de paddentrek rijden hoor want voor je het weet sta je op een (dode) lijst waar ze in Kootwijkerbroek nog een puntje aan kunnen zuigen. . .
  Dus gemeente Barneveld en Arfas het bedrijf wat deze rotzooi gemaakt heeft. . . . Maak je werk beter af en lever een goed en degelijk product want dit is bagger.

  Zo dat ben ik even kwijt. . . Wordt vervolgt

  • Paul
   6 februari 2016 om 20:10

   Gelukkig is de Heetweg nu helemaal 60km geworden, en de tunnels liggen door het nieuwe asfalt ook mooier in de weg. Als nou iedereen nog een wat rustiger (60km/u dus) wil gaan rijden op onze mooie weg zou dat mooi zijn, ook voor het andere wild.

 • Herman
  22 juli 2012 om 21:52

  Wat een geweldig succes dat de gemeente Barneveld over de brug is gekomen om hier in natuur te investeren!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog