www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Edelherten nemen nieuw ecoduct officieel in gebruik!

13 juni 2012 in Veluwe

Overstekende edelherten over ecoduct Tolhuis

De eerste beelden van de edelherten en reeën die het ecoduct bij Tolhuis bij Heerde in Gelderland oversteken zijn binnen. Dankzij de camera’s van provincie Gelderland die ook worden benut voor monitoring in de toekomst. Wat werd ik blij toen ik de eerste beelden zag en dat het ecoduct nu open is twee jaar na de start van de aanleg. Het is geweldig voor de natuur en de edelherten dat er een oud leefgebied weer bereikbaar is door het ecoduct Tolhuis over de A50. Het is heel mooi en tegelijk logisch dat de herten zo snel de weg over het ecoduct hebben gevonden. Er leven veel herten aan de westkant van de A50 op de Veluwe. Met name de mannetjes gaan op verkenningstocht. Op zoek naar eten en een plek om ook overdag te verblijven. Het Zwolse Bos en Petrea zijn er voor heringericht om rond het ecoduct rust te garanderen en het hondenlosloopgebied is aangepast aan de nieuwe situatie. Stichting Het Gelders Landschap en Staatsbosbeheer werkten hierin nauw en met plezier samen. Ik verwacht dat de edelherten binnen 2 tot 3 jaar ook de voedselrijke uiterwaarden van de IJssel hebben gevonden. Natuurlijk hebben naast herten nog veel meer dieren baat bij het ecoduct Tolhuis. Dat zijn bijvoorbeeld wild zwijn, ree, das, boommarter, maar ook kleinere dieren als zandhagedis en allerlei vlinders en libellen.

In Gelderland liggen in het totaal 10 ecoducten, in oktober worden de laatste 2 geopend. Het eerste Nederlandse ecoduct was de Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Alles bij elkaar ontstaat zo een uniek verbindingsstelsel waardoor dieren en planten een groot aaneengesloten leefgebied terugkrijgen. Dit is belangrijk voor het herstel en behoud van natuurwaarden . Het maakt de natuur weerbaar. Het is een grote stap naar de eindeloze Veluwe met vrij verkeer voor planten en dieren en met een betere zichtbaarheid van de dieren en dat is voor de bezoekers van de Veluwe toch de grote wens.

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

 • Jan
  5 juni 2013 om 20:13

  Op de Groenendaalseweg wordt door sommige automobilisten en motorbestuurders tot over de 120 km per uur gereden! De weg wordt beschouwd als racebaan, waar niemand zicht op heeft.
  Verder heb ik de indruk dat de edelherten en everzwijnen meer last hebben van de jachthutten en jachtplekken op de Ramenberg, dan van de mountainbikeroute die daar loopt.

 • stien wassink gelder
  5 oktober 2012 om 19:39

  Hier een bericht van Stien Wassink Gelder
  Ik ben opgegroeid tussen de Herten en de wilde varkens op de Woeste Hoeve,puur natuur mijn Vader was houthakker en boswachter en verstoken van gas en Elektra wat nu nog niet aanwezig is in dit huis . wat ik nu niet begrijp en ik erger me er erg aan dat is waarom er zoveel lantarens naast de wildviaducten geplaatst zijn de Edelherten gaan wel op hun gevoel af en het liefst zo donker mogelijk jammer dat daaraan niet wordt gedacht.
  En hoezo rust op de Veluwe waarom wordt de Groenendaalse weg niet afgesloten en alleen als een rustige weg voor aanwonenden Groenendaal en de Woeste Hoeve gebruikt dit geld tevens ook voor de Woeste Hoefweg.
  Vr Gr Stien Wassink Gelder.
  Ook onbegrijpelijk dat er in de Ramenberg een crossfietspad is wat notabene aan een rustgebied voor het Edelhert grenst en ook nog naast de Hertenplas.

  Gr.

  • veluwe
   1 november 2012 om 19:25

   Beste Stien,

   Rijkswaterstaat beheerd de snelwegen in dit land en zal haar argumenten hebben om lantaarnpalen tegen de ecoducten te zetten. Eerlijk gezegd gaat mij dit ook wat ver, maar ik vermoed dat dit met veiligheid te maken heeft. De edelherten blijven ondanks dat toch over de woeste hoeve trekken. Zag ze er pas nog overdag.
   Wat betreft de Groenendaalseweg. Dit is een provinciale weg en ook hier ligt het beleid bij de Provincie. Het is inderdaad een weg die dwars door een natuurgebied loopt en waar veel wildaanrijdingen plaatsvinden. Ik ga ervanuit dat de situatie in de nabije toekomst op de Groenendaalseweg ten gunste van de rust zal veranderen (beleid Veluwe2010)

   De situatie op de ramenberg ken ik niet want dit is een natuurgebied van Natuurmonumenten. Informeer daar even!

   Met vriendelijke groet.
   Lennard Jasper
   Boswachter Staatsbosbeheer

  • Kees
   24 juli 2014 om 21:09

   Beste Lennard,
   ik ben het wel met Stien eens. Wie plaatst nu lantaarnpalen naast een ecoduct. Ook die eindeloze Veluwe is nog eindeloos ver weg. Iedere keer erger ik me aan de route vanaf Schaarsbergen naar Otterlo. Ik rijd dan op de N310 met aan weerskanten de prachtige natuurgebieden: de Hoge Veluwe en aan de andere zijde Het Planken Wambuis. Aan beide kanten ontsieren meer dan twee meter hoge rasterhekken het wild een vrije toegang. Het lijkt wel het “Ijzeren Gordijn” maar dan op de Veluwe! Ter hoogte van Nieuw Reemst ligt een ecoduct(je) die de breedte heeft van een kamerdeur. Uiteraard voorzien van lantaarns aan beide kanten. Blijkbaar denkt men in Den Haag dat ons Veluws wild slechtziend is! Deze overgang is zo knullig aangelegd, daar hoef je geen expert voor te zijn om dat te constateren. Waarom wordt deze weg niet gewoon verkeersluw gemaakt.
   Aan de andere kant van de Hoge Veluwe loopt een identieke weg. Neem ze buiten gebruik, maak er een mooi fietspad van en haal die rot hekken weg. Helaas kunnen en willen de terreineigenaren niet of moeilijk met elkaar samenwerken vanwege tegengestelde belangen. Vooral de Hoge Veluwe voert een geheel eigen beleid en dankt aan het hekwerk zijn inkomsten. Voorlopig zie ik eerder meer hekken dan minder. Ook al die vreselijke campings staan een eindeloze Veluwe in de weg. Ik durf me een echte Veluwekenner te noemen maar helaas moet je voor eindeloze natuur niet op de Veluwe zijn.
   Met vriendelijke groet,
   Kees Almekinders

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog