www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Onverwacht succes voor de oeverzwaluw dankzij vrijwilligers

29 juni 2012 in Veluwe

In het natuurgebied Rietveld Elburg broeden de oeverzwaluwen massaal in een nieuw aangelegde oeverzwaluwwand.
Momenteel bevinden zich het geweldige aantal van 220 nestgangen in de wand. Het is een druk komen en gaan van oeverzwaluwen. De wand bevindt zich op 50 meter van de rietkragen van het Veluwerandmeer. Deze locatie biedt de oeverzwaluw een overvloed aan insecten.

Voorheen was er een lagere kleiwand die ieder jaar weer afgestoken moest worden. Als het groeiseizoen uitbundig was moest de vegetatie op de wand zelfs tijdens de broedtijd weggehaald worden, anders konden de oeverzwaluwen niet bij het nest komen.

De Stichting Landschapsbeheer Elburg ( SLE ) heeft subsidie aangevraagd en gekregen voor het aanleggen van een nieuwe wand. De nieuwe wand is opgebouwd van gebiedseigen zand uit het Veluwerandmeer. Verstevigd met worteldoek zodat het zand beter blijft liggen.

De vrijwilligers en de aannemer hebben hard gewerkt en de wand was 15 maart 2012 klaar. Precies voordat het broedseizoen begon. De planning was een vroegere datum, maar doordat er een zware ijsperiode in februari is geweest, heeft het project toen wat vertraging opgelopen. Maar alles is goed gekomen. En hoe!
Het project is een prachtig voorbeeld van inzet en samenwerking met vrijwilligers. 

Boswachter Frank Klinge

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog