www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Van kikkerdril tot hertengewei

16 augustus 2012 in Veluwe

In het Buitencentrum Veluwe-noord is superspeurder Jac. P. Struiner neergestreken. De Struiner heeft de afgelopen maanden van alles verzameld op de Noord Veluwe: geweien, vogelnestjes, veren, braakballen, afgekloven dennenappels, insecten, botjes en nog veel meer. Laat mijn zoontje van bijna 4 nou ook een superspeurder zijn die allerlei schatten vindt in de natuur. Op een zonnige zondagmiddag ben ik daarom met hem naar deze CSI Veluwe expositie gegaan. 

Beneden is de expositieruimte omgetoverd tot rariteiten kabinet. Tientallen jampotjes in allerlei maten staan uitgestald op tafels. Aan de houten wanden foto’s van de dieren waarvan De Struiner sporen gevonden heeft. Mijn zoontje kijkt zijn ogen uit. “Kijk mama, een gewei van een hert….., en botjes, van wie is dat?” “Hier allemaal veren’, en bij de kikkerdril: “wat is dit mama?” “Een gedroogde vleermuis, die heb ik thuis ook!” ‘Deze meneer heeft héél héél veel mestkevers, kijk dan mama”. Ik geniet van zoveel enthousiasme over de vondsten, ‘gewoon’ gedaan in de natuur. Het mooiste is dat hij niet alleen mag kijken, hij mag ook alles vastpakken en voelen en doet dat dan ook. Ik zie andere bezoekers wel eens vies kijken bij zijn kinderhandjes die poep oppakken, botjes of een gedroogde vleermuis. Jammer, voor kinderen is het voelen en daarmee nog intenser beleven van de natuur zo waardevol. Na afloop goed de handen wassen, dat wel. De wat oudere kinderen zie ik geconcentreerd bezig met hun eigen vondsten en de opdrachten die er hangen. Als ze de vondsten goed analyseren, krijgen ze hun speurdiploma van Jac. P. Struiner. Ik hou het bij kijken, voelen, en de nieuwsgierige vragen van mijn zoontje beantwoorden. Daarna lekker naar buiten voor de kabouterwandeling. Mijn zoontje holt van kabouter naar kabouter… “Ik zie de volgende al mama, kijk daar een blauwe”. Nooit geweten dat het zoeken en hollen naar de volgende kabouter een activiteit an sich kan zijn. Conclusie van deze zondagmiddag: leuk om ons eigen Buitencentrum eens als bezoeker te ervaren, en ja we hebben een heerlijke middag gehad zowel binnen als buiten.

Boswachter Kim van der Klis

Voor meer informatie over:
Expositie CSI Veluwe-noord in Buitencentrum Veluwe-noord, klik hier
Speuren met superspeurder Jac. P. Struiner, klik hier

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog