www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Parel in de Achterhoek, de steengroeve bij Winterswijk

7 september 2012 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Staatsbosbeheer heeft in de Achterhoek een paar zeer bijzondere terreinen in beheer. Twee van deze terreinen zijn de steengroeve bij Ratum en het naastgelegen bos Willink Weust. Deze terreinen horen bij de 3% van onze terreinen die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit om de bijzondere planten en dieren van dit natuureilandje de rust te gunnen die zij nodig hebben. Een paar keer per jaar heeft u toch de mogelijkheid om met de boswachter van Staatsbosbeheer deze terreinen te bezoeken. Zo ook op 8 september vanwege de open monumentendagen.

Deze terreinen zijn zo bijzonder omdat hier in de Achterhoek grondsoorten met veel kalk aan de oppervlakte komt. In het bos komen dankzij deze kalk zeer bijzonder planten voor. Planten die verder alleen in Zuid-Limburg voorkomen. Maar niet alleen planten, ook zeldzame amfibieën en vlinders leven hier dankzij de kalkminnende planten.

In de steengroeve broedt nu al met succes een aantal jaren de Oehoe. Europa’s grootste uil. In de steengroeve kunt u de aardlagen zien waaruit de wanden bestaan. U ziet hier 230 miljoen jaar geschiedenis in wanden van 35 meter. Zeer bijzonder. Deze lagen zijn vele malen ouder dan de kalklagen van Zuid-Limburg die 80 miljoen jaar oud zijn.

Tijdens de excursie gaan we uitgebreid in op de winning van kalk en heel misschien zien we wel sporen van fossielen. De lagen bestaan uit kleiafzettingen in de tijd dat hier nog een kalme ondiepe binnenzee was. We gaan proberen iedere deelnemer een stukje zeebodem mee te geven van een paar miljoen jaar oud. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het bos naast de steengroeve en vertellen we hoe de kalk van invloed is op de bomen en planten.

Boswachter Frank Klinge

reageren

geef een reactie

  • e. te winkel
    1 maart 2020 om 22:03

    de steengroeve ligt in de buurtschap Ratum en niet in Miste

    • jblijleven
      5 maart 2020 om 14:54

      Klopt. U heeft helemaal gelijk. Ik pas het meteen aan.
      Vriendelijke groet, Janske Blijleven

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog