www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Veluwse herten op zoek naar liefde

11 september 2012 in Veluwe

De meest bijzondere periode van het jaar op de Veluwe staat weer voor de deur: de bronst! De boswachters hebben het eerste voorzichtige geburl van bronstige edelherten al gehoord. Edelhertmannetjes laten tijdens de bronst hun lokroep horen, het burlen, en strijden vaak letterlijk om de vrouwtjes. In de donkere en uitgestrekte bossen van de Veluwe gaan de deelnemers in de spannende excursies op zoek naar de burlende edelherten. In de bronstperiode van de edelherten wordt er sinds vorig jaar niet meer gejaagd. Daardoor kunnen de dieren tijdens de bronst nog vrijer hun weg gaan en deelnemers van de bronstexcursies hen beter horen of zien. Van zaterdag 15 september tot en met dinsdag 2 oktober organiseren boswachters dagelijks meerdere bronstexcursies op de Veluwe startend vanuit verschillende startlocaties.

Nachtelijke stilte
Boswachter Lennard Jasper: “Vijftig excursies in de avondschemer nemen bezoekers mee over de Veluwe bij nacht. Het is donker op de Veluwe. Muisstil lopen we langs de bosrand, de oren gespitst. Plots is daar de eerste burl van een edelhert, indrukwekkend in de nachtelijke stilte. Uit de verte komt een antwoord van zijn concurrent. Het gaat hard tegen hard tussen de hertenbokken in de eeuwenoude strijd om de hindes, de vrouwtjes. We sluipen verder in de hoop dichterbij wat meer burlende herten tegen te komen.” 

Niet meer jagen tijdens de bronst
Tijdens de bronstperiode vindt sinds vorig jaar in een aantal gebieden geen afschot meer plaats. Deze maatregel volgt uit het veranderde populatiebeheer van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Door het populatiebeheer meer te richten op plekken waar overlast is (langs de randen van de gebieden), hebben de dieren op meer plekken rust en laten ze zich daar beter zien. Ook moet deze aanpak de overlast van wild in het verkeer en bij dorpen verminderen. Reeën, edelherten en wilde zwijnen komen van nature op de Veluwe voor. De Veluwe is in Nederland het grootste aaneengesloten leefgebied waar deze dieren vrij samenleven. 

De precieze informatie over de excursies staat op de website van Staatsbosbeheer.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

  • blijejans
    14 september 2012 om 15:26

    het is echt bijzonder! Wij gaan ook dit jaar weer mee met een excursie, ben benieuwd!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog