www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Zwarte Hazelworm gevonden in boswachterij Kootwijk

5 oktober 2012 in Veluwe

Onze vrijwilligers Wim en Angela de Wild hebben in de boswachterij Kootwijk een zwarte hazelworm gevonden. Dit is heel bijzonder, want normaal zijn ze groen-bruin. Dit verschijnsel heet melanisme, een diersoort is dan overwegend zwart. Het tegengestelde van een albino dus. In de afgelopen jaren zijn al honderden hazelwormen aangetroffen in dat gebied, maar zo’n zwarte is nog niet eerder gezien. De precieze locatie blijft geheim om verstoring van deze prachtige hazelworm te voorkomen.

In boswachterij Kootwijk leven ook zandhagedis, levend barende hagedis, adder en gladde slang. Fijn dat deze zeer betrokken vrijwilligers ons aan deze mooie waarnemingen helpen!

Boswachter Harry Hees

reageren

geef een reactie

 • Ann
  10 augustus 2019 om 20:11

  In de omgeving van t Uddelermeer ( de stoep van mijn caravan) heb ik n kleine zwarte gladde slang waargenomen die waarschijnlijk de kikker kwam verorberen die schuilde onder de voordeur-lijst. Ik verwacht dat het een zwarte hazelworm is, misschien nog n jonge omdat hij smal was
  Ik zag iets dat leek op n wit oog, maar t dier vluchtte te snel voor mij om n foto te maken.

 • Yolanda van den Bouwhuijsen
  18 april 2013 om 12:03

  Afgelopen zondag liep ik in het Beekhuizensebos (Veluwezoom) en zag daar een zwarte hazelworm. Hij draaide een rondje en schoof toen een gat in.

  • veluwe
   22 april 2013 om 08:39

   Mooie waarneming! Bijzonder om te zien, want het zijn schuwe beesten. De Veluwezoom is ook een prachtig gebied op de Veluwe.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog