www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Hertenspektakel voor 1.100 bezoekers

12 oktober 2012 in Veluwe

De edelherten op de Veluwe zijn weer stil. Tijdens de bronst lieten de herten van zich horen om de hindes te verleiden. Staatsbosbeheer op de Veluwe organiseerde meer dan 50 excursies naar de bronst van de edelherten. Onder leiding van de boswachter of natuurgids hebben 1100 deelnemers kunnen genieten van dit oergeluid. In de donkere en uitgestrekte bossen van de Veluwe gingen de deelnemers in de excursies op zoek naar de burlende edelherten.

Het oergeluid van het hert is een unieke beleving die menig hart sneller doet kloppen. Naast de wandelexcursies, konden bezoekers voor het eerst kiezen voor een heuse Bronst-safari. Een uitgebreid arrangement, waarbij men met landrovers op zoek ging naar de herten. Na afloop bij een kampvuur nagenieten van de ervaringen. Een huifkartocht behoorde ook tot de mogelijkheden. Deze nieuwe excursievormen waren een groot succes en zullen volgend jaar zeker navolging vinden.

Rust
Om voldoende rust voor de herten te creëren heeft Staatsbosbeheer bepaalde gebieden tijdens de bronst tijdelijk afgesloten. Jacht is al een paar jaar niet meer toegestaan in Staatsbosbeheer gebieden tijdens de bronst. Ook is er meer toezicht geweest om verstoring te voorkomen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor de herten ongestoord ‘verliefd’ konden zijn.

De bronst is nu echt voorbij. Het was een veelbewogen periode en de edelherten zijn toe aan rust. Nu gaan ze de herfst en winterperiode in. Ze trekken zich terug om aan te sterken en uit te rusten. In het voorjaar 2013 worden de kalfjes geboren. In de loop van september zullen de herten hun oerinstinct opnieuw volgen.

Wilt u volgend jaar ook graag onder leiding van de boswachter deelnemen aan een van die unieke excursies en wilt u er zeker van zijn dat u niet te laat bent met aanmelden? Stuur dan een e-mail naar veluwe@staatsbosbeheer.nl o.v.v. bronst 2013.

Boswachter Monique Zondag

reageren

geef een reactie

  • A.G.de Zwart
    19 augustus 2013 om 22:26

    Monique ik wil ons vast opgeven voor een bronst excursie in Vierhouten of elders, afgelopen jaar prachtige wandeling gemaakt met een gids maar helaas geen herten gezien of gehoord. Wij hopen op dit jaar en met meer geluk.Horen we van je? b.v.d. A.G.de Zwart

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog