www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De Wildarena ‘Hemellootjes’

1 november 2012 in Veluwe

Op 23 mei 2012 werd vergunning verleend door de gemeente Nunspeet om een oude voerkelder in het Vierhouterbos te slopen ten behoeve van de bouw van een nieuwe wildobservatieplaats op een plek in het bos die ook wel ‘Hemellootjes’ wordt genoemd.

In de bossen bij Vierhouten is een plek te vinden die alle ingrediënten heeft om wild te zien. Een wildakker, beschutting, water en rust. Het was van oudsher een gebied waar werd gejaagd. De naam ‘Hemellootjes’ komt van ‘Heimanslot’ en die naam slaat op een maalman (vroegere houtarbeider) die het lot trok om de heide op die plaats een jaar lang te mogen beheren.

Om het weer een rustgebied voor het wild te maken en de wildzichtbaarheid te vergroten heeft Staatsbosbeheer een omliggend wandelpad afgesloten en omgelegd voor publiek en wordt er al een jaar niet meer gejaagd. Het gebied is aantrekkelijk  voor het edelhert, de moeflon (wilde schaap), het wilde zwijn, het ree en het damhert. In alle rust kunnen zij hier foerageren, beschutting vinden en rusten. Dit maakt deze plek uniek, want nergens vind je deze vijf wilde diersoorten bij elkaar. Ook diersoorten als  boommarter, de das en verschillende bijzondere vogels zoals de bosuil, zwarte specht en de raaf laten zich hier zien.

Vanuit Nunspeet of Vierhouten gaan de excursies starten en de wandeling naar de Wildarena is al een belevenis op zich. Een mooie route die tussen de dansende bomen van het Vierhouterbos loopt en verderop een spannend slingerend bospad dwars door het vroegere pinetum, voeren u uiteindelijk langs een open vlakte naar de wildobservatieplaats. Het uitzicht is adembenemend mooi en men heeft prachtig zicht op een open plek met waterpartij waar het wild zich graag laat zien.

Het gebouw werd gebouwd in 5 maanden tijd en is een juweeltje geworden. De nieuwe naam is ‘De wildarena’ geworden en laat u het schouwspel van de wilde dieren van de Veluwe zien . Het biedt plek aan 32 personen die plaats kunnen nemen op zitbanken die een goed uitzicht geven. Van buiten is er niet te zien dat er mensen binnen zijn waardoor het wild zich onbespied waant en rustig zijn gang kan gaan. De wildobservatieplaats is alleen te bereiken onder leiding van een natuurgids en niet voor iedereen toegankelijk. Hiermee wil Staatsbosbeheer de rust bewaren in het gebied en het publiek de gelegenheid  geven onder begeleiding een exclusieve wildbeleving te laten ervaren.

De werkzaamheden zijn pas net afgerond en hebben uiteraard voor onrust gezorgd. Om het wild de kans te geven tot rust te komen en zich hier weer te laten zien gaan de reguliere excursies pas starten vanaf het voorjaar van 2013.

Staatsbosbeheer wil iedereen bedanken die heeft meegedacht in het bedenken van een nieuwe naam voor dit gebouw!

Foto: Aart Duvaloois

Wilt u op de hoogte worden gehouden en op de lijst met vooraanmelding geplaatst worden, stuur dan een mail naar veluwe@staatsbosbeheer.nl o.v.v. De Wildarena en u krijgt bericht wanneer de excursies gaan starten..

Boswachters Monique Zondag en Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog