www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Houtoogst…. aan de slag!

30 november 2012 in Veluwe

Werk aan de winkel! Volgende week begint de aannemer namelijk in de bossen van Oostereng met de kap in ons bos. Dat betekent communiceren want de tijd dat Staatsbosbeheer een gesloten organisatie was, is gelukkig voorbij. Tegenwoordig vinden wij het als organisatie, en ik het persoonlijk als boswachter, belangrijk om de omgeving te informeren als er houtoogst plaatsvindt. Vooral voor de mensen die het bos gebruiken om te wandelen, hun hond uit te laten, hard te lopen etc, is het prettig om te weten wat er gebeurt in hun bos. Dus… bij werkzaamheden in een gebied komt de boswachter in actie. 

HoutoogstHoe ziet dat eruit? Eerst praat ik met mijn collega uit het beheer om te horen wat er gaat gebeuren. Liefst ga ik ook naar buiten met de beheerder om met eigen ogen te zien waar en wat de plannen zijn.  Dan kruip ik achter de PC. Vorige week heb ik een persbericht geschreven waarin staat uitgelegd wat we doen en vooral ook waarom we het doen. Dat persbericht verstuur ik vervolgens aan de redacties van de plaatselijke lokale kranten en de regionale krant (in dit geval De Gelderlander). Hiervoor hebben we een bestand met alle redactie adressen van de Veluwe. Lokale kranten worden huis aan huis verspreid dus met een bericht in deze kranten kunnen alle omwonenden lezen wat ze kunnen verwachten in het bos. Naast de pers stuur ik het bericht ook naar de belangengroepen waar ik veel contact mee heb, bijvoorbeeld het IVN. 

Natuurlijk mogen ook informatiebordjes in het terrein niet ontbreken. We hebben hiervoor mobiele informatiepanelen waarin een A3 papier past. Deze plaatst een collega van mij voordat het werk begint  bij de belangrijkste ingangen van het bos. Ik maak een A3 met een kaartje waar de houtoogst plaatsvindt en een korte uitleg over wat de mensen kunnen verwachten in hun bos. 

Ook de gemeente wordt graag op de hoogte gehouden. In dit geval heb ik een brief gestuurd, maar soms nemen we het college van burgemeester en wethouders ook mee het veld in om alles ter plekke toe te lichten. 

Kortom: ik besteed ruim aandacht aan onze houtoogst in de hoop dat de mensen die gebruik maken van het bos, weten hoe en waarom we ons bos beheren.  

Voor meer informatie over de houtoogst in het bos van Oostereng zie:
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/houtoogst-in-bossen-oostereng-begint-1.3524469

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

 • Klaas Visser, hondenuitlaatservice Bogár
  10 maart 2013 om 16:22

  Geachte dames/heren van Staats bos beheer. Graag wil ik een vraag stellen betreffende de houtkap welke in het Zwolse bos gaande is: Is het mogelijk om bij de diverse ingangen van het bos tijdelijke waarschuwings bordjes te plaatsen voor het kunnen tegenkomen van wilde zwijnen op plaatsen waar je ze overdag (nooit) niet tegenkomt, maar omdat ze nu verstoord worden door de machines en mensen houthakkers, kan dit tot onaangename verrassing zorgen voor iedereen die in het mooie Zwolse bos wandeld. Vorige week liep ik met 5 honden in het gedeelte waar ook de camping De Zandkuil is en werd onaangenaam verrast door een groot zwijn welke slechts 3 meter van het pad af lag. Hij voelde zich blijkbaar verstoord door onze aanwezigheid en stormde plotseling op de honden af welke op dat moment bij hem langs kwamen!
  Een oude en niet meer zo snel op de poten zijnde hond, werd drie keer door hem op de slachtanden genomen met drie vreeselijke vleeswonden tot gevolg!
  Dus snel naar de dierenarts , drie hechtingen en drain geplaatst, gelukking geen fatale delen geraakt maar het had anders kunnen aflopen…….
  Dus mijn vraag is: kunnen er waarschuwingsbordjes komen? Want dit kan momenteel iedereen overkomen in de buurt waar de houtkap plaatsvindt.

  vriendelijke groet, Klaas.

  • veluwe
   9 april 2013 om 19:24

   Beste mr. Visser,

   Ik snap dat u geschrokken bent. Het Zwolse bos is voor een groot deel hondenlosloopgebied. De honden mogen daar los, maar op wegen en paden.
   Dit gebeurd helaas te vaak niet. Honden gaan struinen en stuitten dan op een wild zwijn. In deze periode hebben de vrouwtjes biggen en als een hond te dichtbij komt dan valt de zeug aan. Hou u hond altijd bij u en niet buiten de paden, dan kan er echt niks misgaan. Vertel dit verhaal door.

   Ik ga geen extra bordjes plaatsen.

   M.v.g Lennard Jasper

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog