www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Tweeling geboren in Hoog Buurlo

11 januari 2013 in Veluwe

Eerste lammetjes in 2013Donderdag 10 januari in de middag kwamen de eerste lammetjes in de kudde van Hoog Buurlo ter wereld! Het is een tweeling, een ooi en een ram. De geboorte ging goed en de lammetjes zijn kerngezond. De komende zes weken verwacht herder Wilfried nog 100 lammeren in de potstal van Staatsbosbeheer in de Veluwse nederzetting Hoog Buurlo vlakbij Apeldoorn. Zodra de drukke tijd aanbreekt, zijn de schaapsherder en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer dag en nacht aanwezig om de ooien bij te staan bij het aflammeren waar nodig.

Het lammerseizoen begint in Hoog Buurlo traditioneel in januari. De lammetjes die in de winter geboren worden, brengen hun eerste weken op stal door. Ze krijgen zo de gelegenheid om te groeien en kracht op te bouwen, zodat ze in het voorjaar sterk genoeg zijn om met de kudde de hei op te gaan. In de voorjaarsvakantie (16 t/m 24 februari) organiseren wij kraamvisite en bent u welkom om de pasgeboren lammetjes te komen bewonderen in de schaapskooi. Hou voor de precieze data en het programma ons weblog en de Facebookpagina Schaapskudde Hoog Buurlo in de gaten.

Hoog Buurlo
Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Veluws heideschaap
Staatsbosbeheer hoedt de schaapskudde in en rond Hoog Buurlo om de heide in de omgeving open te houden. De kudde die op de heide rond Hoog Buurlo gehoed wordt bestaat uit Veluwse Heideschapen. De schaapskudde van Staatsbosbeheer nam in 2009 een nieuw gebouwde schaapskooi in gebruik. Het Veluwse Heideschaap werd in de 19e eeuw gehouden voor de mest- en vleesproductie. Kuddes van wel duizend schapen begraasden de heide. Met de komst van kunstmest in de 20e eeuw werden de schapen overbodig en dreigde het ras uit te sterven. Tegenwoordig zijn er negen Veluwse Heideschaapskuddes in Nederland.

Herder Wilfried Buitink

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog