www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schaapskudde Hoog Buurlo zoekt Woordvoerders

24 januari 2013 in Veluwe

Kinderen op de heide met de herderDit voorjaar in mei en juni zijn nog drie dagen beschikbaar bij het jeugdprogramma ‘Woordvoerders van de Natuur’ met als thema de schaapskudde Hoog Buurlo van Staatsbosbeheer. Scholen uit Apeldoorn zijn met de groepen 5 en 6 van harte welkom om met herder Wilfried en zijn vrijwilligers een leuke en leerzame dag op de Veluwe te beleven. 

Tijdens de dag gaan de leerlingen op pad met herder Wilfried op Hoog Buurlo, een eeuwenoud gehucht midden op de Veluwe. De schaapskudde staat centraal, de kinderen kruipen voor één dag in de huid van de schaapsherder. Zo ontdekken ze en leren ze over het werk van de herder, zijn schapen en de hond. Daarnaast beleven ze de natuur op speelse wijze door een aantal doe-opdrachten. Staatsbosbeheer brengt op deze manier de natuur dichter bij de kinderen. Docenten vinden meer informatie over het educatieprogramma op  www.woordvoerdersvandenatuur.nl/hoogbuurlo. Een klas aanmelden kan bij boswachter Marike Vissers, m.vissers@staatsbosbeheer.nl

Hoog Buurlo
Het jeugdprogramma ‘Woordvoerders van de Schaapskudde’ wordt gehouden op Hoog Buurlo. Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe. Staatsbosbeheer hoedt de schaapskudde in en rond Hoog Buurlo om de heide in de omgeving open te houden en het publiek kennis te laten maken met deze historische vorm van heidebeheer.  (Ligging: een paar kilometer ten zuiden van Apeldoorn). 

Educatie bij Staatsbosbeheer
Om de natuur dichter bij de schoolgaande kinderen te brengen hebben IVN en Staatsbosbeheer het educatieve programma ‘Woordvoerders van de natuur’ ontwikkeld. Op diverse locaties in het land draait Woordvoerders van de Natuur met een per locatie een eigen thema. Speciaal voor de schaapskudde van Hoog Buurlo hebben de boswachter en schaapsherder van Staatsbosbeheer, het NME-centrum van Apeldoorn (Natuurhuis) en het IVN een programma ontwikkeld. Dit programma kan makkelijk op maat gemaakt worden voor ieder natuurgebied. Het hoofddoel van het programma is de kinderen te interesseren voor de natuur.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog