www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Woestijn van Nederland

31 januari 2013 in Veluwe

Wandelaars op het KootwijkerzandIn het hart van de Veluwe maken de bomen van Nederlands grootste bosgebied opeens plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.

Woestijn van Nederland
Glooiende, blinkend witte heuvels zover het oog reikt, in het zand lopen sporen van edelherten en wilde zwijnen, tegen de blauwe lucht vliegen roofvogels. ’s Zomers kan de temperatuur, vlak boven het zand, oplopen tot maar liefst vijftig graden Celsius, ´s avonds kan het teruglopen tot onder het vriespunt. U begrijpt, dit is niet een gebied waar elke plant of elk dier zomaar kan overleven. In de omringende bossen gedijen edelherten en wilde zwijnen goed, en kleine zoogdieren zoals konijn, das, vos, ree en boommarter. Wie omhoog kijkt ziet vast en zeker een havik, buizerd, raaf of zwarte specht. Her en der verspreid staan vliegdennen, spontaan uit het zand omhooggekomen. Doordat ze de ruimte hebben, zijn takken en stammen in de meest onwaarschijnlijke bochten gekromd. In dit ruige zandgebied zonder paden en wegen mag u wandelen waar u wilt.

Uitkijktoren
Vanaf de tien meter hoge, houten uitkijktoren aan de zuidwestkant van het Kootwijkerzand heeft u een prachtig uitzicht over het stuifzandgebied met dennen, jeneverbessen en zandduinen. In de nevelige verte tekent zich het koepeldak af van  het voormalig zendstation Radio Kootwijk. Héél imposant.

Wilt u wandelen over het Kootwijkerzand of de uitkijktoren trotseren? Dan kunt u uw auto parkeren bij parkeerplaats Van ’t Hoffweg, aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. Klik hier voor een prachtige wandeling over het Kootwijkerzand.

Boswachter Marike Vissers

 

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  22 juli 2021 om 23:04

  Wij verblijven met enige regelmaat op het Natuurkampeerterrein Zanderdennen nabij Kootwijk. Als ik mij niet vergis was de Houtvester va ’t Hoffweg in het verleden een doorlopende weg. Ben er niet geheel zeker van maar meen deels teruggegeven aan de natuur.

  Een goede zaak in dat geval ! Wandelingen maken in dit schitterende gebied is prachtig evenals er ook fietspaden in overvloed zijn.

  Een bezoek aan dit unieke stuk Nederland is beslist de moeite waard !

 • Diederick Stegeman
  24 februari 2021 om 19:16

  Vandaag zijn we met het hele gezin naar het verborgen dorp gelopen , wat direct opvalt is de enorme hoeveelheid grote bomen die gekapt zijn , het verwijderen van juist de grote bomene maakt het bosgebied onaantrekkelijker er blijf alleen saai bosgebied over bovendien zjjn deze bomen juist bij het verscholen dorp belangrijk in de hsitorische context, Het valt sowieso op dat er erg veel gekapt wordt ook op ander plaatsen dat is toch niet meer van deze tijd?

 • Lisa
  4 april 2016 om 09:39

  Hi,

  Woon zelf in Apeldoorn en gister na 45 min dwalen bij Kootwijk, Radio Kootwijk, Asselt, toch het opgegeven.. Waar kan je de auto parkeren cq waar is het startpunt om een wandeling te starten in dit gebied? Nergens staat het helaas duidelijk aangegeven.

  Dank je wel!

  Lisa

  • veluwe
   8 april 2016 om 11:03

   Dag Lisa,
   Wat ontzettend vervelend dat je zo aan het dwalen bent geweest! Voor een wandeling op het Kootwijkerzand kun je goed parkeren op de P Houtvester van ’t Hoff, aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp, zoals ook in de blog genoemd staat. Hier vind je de coördinaten, voor alle duidelijkheid. Wanneer je vanaf Apeldoorn komt, rijd je dus eerst het dorp Kootwijk door. Het is een schitterend gebied, dus ik zou het echt nog een keer proberen!
   Succes, veel wandelplezier gewenst,
   Kirsten van Gortel-Roest

  • Lisa
   8 april 2016 om 23:19

   Je antwoord maakt me toch weer enthousiast om te gaan 🙂 ik ga nu dus gewoon doorrijden en Heetweg invoeren in de navigatie. Dank je wel!

  • veluwe
   11 april 2016 om 08:31

   Fijn!! Veel plezier…

 • rhiana diks
  5 oktober 2015 om 14:14
 • Hester Pannekoek
  22 juni 2015 om 21:26

  Hallo, wij willen op vrijdag 26 juni met onze klas naar de uitkijktoren, is deze inmiddels al weer open?
  mvg Hester

  • veluwe
   1 juli 2015 om 09:25

   Beste Hester, helaas is de uitkijktoren nog niet geopend. Op dit moment proberen we de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor het herstel van de toren. Zodra we aan de slag gaan met het herstel van de uitkijktoren, hoort u dit van mij op dit Blog. Boswachter Laurens Jansen

 • m willems
  21 juni 2015 om 16:28

  We hebben de bruine route van 8 km gelopen vandaag.een zeer prachtige route en de eerste zo ver voor onze jonge hond.maar aan de riem hield hij het vol.de markering was prima.we kregen een flinke bui over ons heen maar dat mocht de pret niet drukken.prachtig.een vraag:hoe heet het mooie roze,geel groen gekleurde duingras?is dat te krijgen voor in de tuin?

  • veluwe
   1 juli 2015 om 09:27

   Beste meneer/mevrouw Willems, het is voor mij moeilijk om uw beschrijving te koppelen aan een grassoort. Buntgras is een soort die u zeker heeft gezien en ook helm(gras) is op het Kootwijkerzand te vinden. Als u in de gelegenheid bent om een foto te maken ontvang ik deze graag (L.Jansen@staatsbosbeheer.nl). Daarna moet het op naam brengen van het gras geen probleem zijn. Het is dan wel even de vraag of het ook te koop is? Boswachter Laurens Jansen

 • Caroline
  31 oktober 2014 om 20:42

  Wat een prachtig gebied! Wij waren hier gisteren met onze kinderen van 2 en 4 jaar, vanaf een bungalowpark in de buurt.
  We hebben de oranje route gelopen van 3 km. Op enkele oranje plaatjes was het witte driehoekje nauwelijks te zien, maar desondanks kwamen wij er wel uit. Onze zoon van 4 vond het fantastisch om de markeringen te zoeken en dan enthousiast te roepen welke kant de pijl op wees. Onze dochter van 2 zat in de Bugaboo en dat is goed te doen, wel wat ruig door het bos en wat trekken door het gedeelte met zand, maar dat kan die wagen wel hebben.

  Wel erg jammer dat de uitkijktoren dicht is, dit begrepen wij en onze kinderen niet. Beter om dit aan te passen hier op de site en bij het bord aan het begin van de route, dit was nu wel een teleurstelling. O ja, om de parkeerplaats te vinden moet je als straatnaam invoeren: Houtvester van Het Hoffweg. Veel plezier voor toekomstige bezoekers!

 • Teus
  27 april 2014 om 12:19

  Als je de wandeling wilt maken ( de oranje van 3 km) kom je al heel snel tot de ontdekking dat dit niet mogelijk is daar diverse paaltjes met de markering her en der afgebroken zijn. Fijn als je eerst 45 min. in de auto gezeten hebt om dat te ontdekken.

  • veluwe
   23 mei 2014 om 11:03

   Beste Teus,
   Vervelend inderdaad dat de route niet in orde bleek! Dank voor de melding, wij zorgen dat die weer hersteld wordt. Ik hoop dat u toch een mooi dag heeft gehad op het Kootwijkerzand.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog