www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Padden geholpen door mensen met beperking

6 februari 2013 in Veluwe

Trion schoont paddentunnelsHet duurt niet lang meer voor de jaarlijkse paddentrek begint. Zodra de temperatuur stijgt, maken duizenden padden, kikkers en salamanders zich op om zich de winterslaap uit de ogen te vegen en op pad te gaan. Ook onderaan de Boersberg bij Doorwerth gaan de padden elk jaar aan de wandel. Om de dieren te helpen met hun oversteek maken de cliënten van Trion (onderdeel van Philadelphia) de paddentunnel onder de Fonteinallee goed schoon. Vier cliënten en een werkbegeleider van Trion harkten deze week al het blad weg zodat de tunnel vrij is zodra de amfibieën ontwaken. Staatsbosbeheer is blij dat de mensen van Trion deze arbeidsintensieve klus klaren.

De paddentrek
Amfibieën houden zich in de winter vooral op in bosgebied van de Boersberg, bijvoorbeeld in de humuslaag of in holen en gaten in de grond. Als de temperatuur weer begint te stijgen worden de dieren wakker en begint de trek naar de plaats waar ze zich voortplanten. Ze trekken van het bos naar het water in de uiterwaarden. De vrouwtjes leggen daar hun eitjes, die de mannetjes ter plekke bevruchten.

Duizenden dieren trekken in één rechte lijn naar het water en letten daarbij niet op eventuele hindernissen, zoals in dit geval de Fonteinallee. Om het massaal platrijden van de amfibieën te voorkomen, is een paddentunnel onder de Fonteinallee aangelegd. De padden lopen dus niet meer het gevaar overreden te worden door auto’s maar kruipen veilig onder de weg door.

Samenwerking Staatsbosbeheer Veluwe en Trion
Trion en Staatsbosbeheer Veluwe werken al meerdere jaren samen. Elke dinsdag gaan een aantal mensen met een beperking aan het werk in de terreinen van Staatsbosbeheer, onder begeleiding van een werkbegeleider van Trion. De werkzaamheden die Trion  uitvoert, zijn erg afwisselend. Bijvoorbeeld heide onderhouden door boompjes te verwijderen, opsnoeien van bomen, opruimen van zwerfafval, verwijderen van rasters, en dus ook de paddentunnel schoonhouden. Zie voor meer informatie over de werkzaamheden van Trion: www.trionapeldoorn.nl

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

  • blijejans
    7 februari 2013 om 18:01
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog