www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Kom op kraamvisite bij de lammetjes

11 februari 2013 in Veluwe

Wilfried en de lammetjesDe sneeuw is gesmolten, de temperatuur gaat omhoog………… tijd om het lentegevoel te beleven. Dat kan in de voorjaarsvakantie bij de schaapskooi van Hoog Buurlo (ten zuiden van Apeldoorn). 10 januari zijn daar de eerste lammetjes geboren en inmiddels zijn alle 97 lammetjes ter wereld gekomen. Wandelaars, fietsers, gezinnen met kinderen zijn welkom om, zondag 17, dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en zondag 24 februari van 11 tot 16 uur op kraamvisite te komen om de pasgeboren lammetjes te komen bewonderen. Herder Wilfried en zijn vrijwilligers zijn op deze dagen aanwezig om vragen te beantwoorden en alles te vertellen over de schaapskudde en zijn schapen. Rondom de schaapskooi is een korte wandelroute uitgezet, geschikt voor kinderen.

Hoog Buurlo
Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe. 

Veluws heideschaap
Staatsbosbeheer hoedt de schaapskudde in en rond Hoog Buurlo om de heide in de omgeving open te houden. De kudde die op de heide rond Hoog Buurlo gehoed wordt bestaat uit Veluwse Heideschapen. De schaapskudde van Staatsbosbeheer nam in 2009 een nieuw gebouwde schaapskooi in gebruik. Het Veluwse Heideschaap werd in de 19e eeuw gehouden voor de mest- en vleesproductie. Kuddes van wel duizend schapen begraasden de heide. Met de komst van kunstmest in de 20e eeuw werden de schapen overbodig en dreigde het ras uit te sterven. Tegenwoordig zijn er negen Veluwse Heideschaapskuddes in Nederland. 

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, 1e p-plaats Hoog Buurloseweg, 7339 EL Ugchelen.
Data: zondag 17, dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en zondag 24 februari 2013
Tijd: van 11.00 – 16.00 uur

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog