www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Klein zeldzaam leven in Veluwse beken

1 maart 2013 in Veluwe

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WHgqk_Or0_A] Als je goed kijkt, zie je een soort bruin wormpje krioelen. Een klein, onooglijk palingachtig visje. Nauwelijks het bekijken waard, zou je in eerste instantie kunnen denken. Maar zo bijzonder! Het gaat over de Beekprik. De beekprik is zeldzaam in Nederland en is internationaal beschermd. Op de Veluwe komt de beekprik nog voor, hier zijn beken en sprengen met de hoge waterkwaliteit die dit beestje nodig heeft.

BeekprikDe beekprik blijft zijn hele leven in dezelfde beek, de eerste jaren als een blinde larve in de modder. Na drie tot zes jaar is hij volwassen, dan krijgt de prik ogen, vinnen en geslachtsorganen. Eten kan hij dan niet meer, zijn maag en darmen verdwijnen namelijk, voortplanten is nog het enige doel. In het vroege voorjaar gaat de prik op vrijersvoeten. De prik bouwt daarvoor speciale paaiplaatsen in het grind van de beek. Steentjes worden verplaatst en schoongemaakt en daar zetten de vrouwtjes hun eitjes op af. De mannetjes gaan daar boven hangen en zetten de zaadcellen af. In een paaisleuf kan het een drukte van belang zijn, de sleuf wordt gerust tegelijkertijd door een groot aantal prikken gebruikt. De beekprik sterft enkele dagen na het paaien.

Mijn collega Jan de Wilde heeft het filmpje gemaakt bij de Koppelsprengen in Ugchelen. De Koppelsprengen zijn twee jaar geleden opgeknapt samen met het Waterschap Veluwe. Het werk heeft resultaat, de beekprik is weer op vrijersvoeten!

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog