www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het water stroomt weer op de Noorderheide

8 maart 2013 in Veluwe

Op de Noorderheide bij Vierhouten ligt het Tonnetjesdel, een vrij groot heideven dat in eerste instantie erg natuurlijk oogt, maar er zit een betonbodem in. Het ligt op een voormalig landgoed van de familie van Beuningen, van het museum Boijmans van Beuningen. Opvallend zijn de gootjes die door het hele terrein lopen, gemetseld en aangekleed met zwerfkeien. De heer van Beuningen had rond 1935 een uitgebreid bekenstelsel aangelegd, vanaf de heuvels naar de dalen. Onderweg passeerden deze beken vijvers in alle soorten en maten. Helaas was de boel zo beschadigd dat opruimen de enige oplossing leek, maar gelukkig kwam het niet zover.

In 2009 werd Staatsbosbeheer benaderd door de oudheidkundige vereniging van Nunspeet, met het voorstel om de ‘Waterwerken van Van Beuningen’ in oude luister te herstellen. De piramides zijn inmiddels klaar: drie grote, van natuursteen opgemetselde conisch gevormde landmarks. Nu wordt hard gewerkt aan het herstel van de beekloop en de tussenliggende vijvers. 

Vrijwilliger werkt aan waterwerkenSamen met vereniging Nuwenspete zijn we bijna 5 jaar onderweg met het herstel van de waterwerken. De complete beekstromen zijn aangesmeerd en opgemetseld. De piramides zijn tevens opgemetseld en klaar. Een aantal vijvers zijn schoongemaakt en staan weer vol met water. Defensie heeft een puls geslagen bij het bovenmeer en de pomp in het pompstation is hersteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in het voorjaar van 2012 voor het eerst het water via de puls met een aggregaat omhoog konden pompen en het bovenmeer konden laten vollopen. Vanuit het bovenmeer heeft het water tot de halve maan gestroomd. Een prachtig gezicht. Bij het pompstation is water omhoog gepompt om de drie vijvers daar te vullen. 

De komende twee jaar wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden, in oktober 2014 verwachten we klaar te zijn. Als alles klaar is, gaan we maaldagen organiseren. Het water kan dan weer vrijelijk stromen! 

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

  • Waterwerken op de Noorderheide in ere hersteld - De Veluwenaar
    20 oktober 2017 om 19:36

    […] Lees meer: Het water stroomt weer op de Noorderheide – Veluwe – boswachtersblog […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog