www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Expositie ‘Van boom tot plank’ bij natuurinformatiecentrum De Beken in Renkum

26 maart 2013 in Veluwe

Natuurinformatiecentrum De BekenVanaf 30 maart is er een nieuwe expositie te zien in natuurinformatiecentrum De Beken van Staatsbosbeheer. De expositie neemt u mee in de wereld van houtoogst in ons land en hoe het proces in zijn werk gaat van boom tot plank. Hout is een prachtig en duurzaam product, zeker als het van eigen bodem komt. Wist u dat elke Nederlander gemiddeld 1 m3 hout gebruikt per jaar? Genoeg stof voor een expositie over dit onderwerp. De expositie ‘Van boom tot plank’ is te zien tijdens de openingstijden van het natuurinformatiecentrum: woensdag van 13-16uur, zaterdag van 13-16uur en zondag van 11-17uur. U vindt het natuurinformatiecentrum op de Nieuwe Keijenbergseweg 174 te Renkum.

Wat is er te zien?
Er hangt een posterpresentatie waarin uitgelegd wordt hoe de houtoogst in zijn werk gaat. Daarbij is een beheerplan essentieel, waarna het blessen volgt, en tenslotte de houtoogst zelf. Heeft u enig idee wat een forwarder is? Ook dat ziet u terug in de presentatie. In de vitrines liggen oude bosbouwwerktuigen die gebruikt werden voordat er digitale apparatuur was. Zo kunt u bijvoorbeeld een heuse gertel bewonderen. Voor kinderen zijn er vier voelboxen met de vruchten van verschillende bomen. Kunnen ze raden van welke boom? Ook liggen er vier boomschijven, weten ze welke schijf van welke boom is? Uiteraard kunt u in de winkel ook een bomengids kopen om zelf mee het bos in te gaan en meer te leren over bomen.

Houtoogst
Hout oogsten uit Nederlandse bossen is niet nieuw, dat hoort erbij en Staatsbosbeheer doet het al jaren. Bos moet je beheren om ervan te genieten en om er hout uit te kunnen oogsten. Daarbij staat vakmanschap voorop. Staatsbosbeheer zorgt voor de natuur, voor de fietser en wandelaar EN produceert hout. Het gaat om multifunctioneel bos: bos met drie voornaamste taken: houtoogst, natuur en recreatie.

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

 • Greet Visser-Schoon, Paul Krugerstraat 17, Oosterbeek. tel 026-3337166
  4 april 2013 om 13:43

  Beste mensen van het natuurcentrum de Beken in Renkum,
  Ik heb een vraag, met een groepje mensen willen we graag zondagmiddag 21 april uw natuurcentrum bekijken. Ik heb enkele keren gebeld om een afspraak te kunnen maken, maar ik kreeg tot nu toe helaas geen gehoor.
  Kunt u mij een telefoonnummer of een mobielnummer doorgeven van iemand die als vrijwilliger van de Beken er op ’s zondagmiddag is?
  Alvast mijn hartelijke dank,
  met vriendelijke groeten,
  Greet Visser-Schoon

  • veluwe
   11 april 2013 om 16:00

   Beste mevrouw Visser,
   U kunt informatiecentrum De Beken bereiken op woensdag en zaterdag van 13 tot 16 uur en op zondag van 10-17 via tel. 0317-319303.
   Of u kunt bellen met boswachter Kim van der Klis, op 06-11387518.
   Met vriendelijke groet,
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog