www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

‘Boswachter waar zijn toch die wilde zwijnen’?

6 april 2013 in Veluwe

luuk en edelhertVaak krijg ik in het bos de vraag: ‘boswachter waar zijn toch die wilde zwijnen, ik zie ze nooit’? Veel mensen die naar de Veluwe komen, denken dat edelherten en wilde zwijnen zich zomaar laten zien. Je wandelt of fietst door de bossen en dan kom je ze wel tegen. Teleurstelling hebben de mensen die onwetend zijn. En veel mensen weten niets of nauwelijks iets van het gedrag van wilde dieren in de vrije natuur. Dat is ook niet verwonderlijk want steeds meer mensen wonen en werken in een stedelijke omgeving en kinderen groeien er vaker op. Ze weten niet dat wild over het algemeen schuw is en helemaal niet gek is op mensen.

Afgelopen week was de dertienjarige Suzanne uit Twello een dag met mij mee. Ze vertelde me dat ze altijd achter het huis in het bos speelde en hertjes ging kijken. Door deze bijzondere buiten ervaringen wist ze nu dat ze boswachter wilde worden. Hoe vaak hoor je dat nog?

Wildspeuren hoe?

Wie probeert vanuit een rijdende auto wild te bespieden moet weten, dat dit bijna nooit lukt en wie probeert achter wild aan te lopen zal zeker geen succes hebben. Wilde dieren hebben sterk ontwikkelde reuk – zicht – en gehoororganen en zij bemerken de mens op grote afstand. Wie de auto laat staan, veel geduld heeft en zich onopvallend weet te gedragen in het bos zal worden beloond en zal oog in oog staan met een roedel edelherten of een rotte wilde zwijnen.

Het beste kun je ’s morgenvroeg of tegen de avond op pad gaan, dan is het rustiger in het bos. Belangrijk is het om je rustig en stil te gedragen. Loop langzaam en ga niet boven op takken staan. Kleed je niet opvallend en houd rekening met de windrichting, tegen de wind in is vaak het beste, dan ruiken de dieren je niet snel. Rustgebieden zijn stukken bos waar de dieren zich terug kunnen trekken als het te druk word in het bos. Hier slapen en rusten ze. Ga daar zeker niet in want je verstoort de dieren en ze zullen het gebied voor langere tijd verlaten. Het is ook niet nodig want de dieren lopen door het hele bos wat te zien is aan de prenten (pootafdrukken) op de zandpaden door het bos.

Tenslotte is het belangrijk dat je een goede verrekijker meeneemt, want wild laat zich meestal niet van dichtbij benaderen. Bij het zien van wild blijf je stokstijf stil staan, want bij de geringste beweging gaat het dier er vandoor. Ohja, doe vooral geen parfum op, zet je telefoon uit en blijf op wegen en paden, dan kun je de dieren prachtig bekijken.

Lijkt het je leuk om een keer met de boswachter van Staatsbosbeheer wild te speuren, ga dan mee met een wildtocht naar de Wildarena hemellootjes in Vierhouten of het Natuurtheater in Ugchelen. Meer info vind je op: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten

Welkom Buiten

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

 • Nicole
  7 oktober 2018 om 23:33

  Beste Arjen,

  Mijn dochter van 9 is gek op zwijnen en zij wil graag zwijnen sporten in de herfstvakantie op de Veluwe maar ik zie geen enkele activiteit hiervoor in de periode van 13-10 t/m 20-10, ben ik te vroeg of te laat met zoeken/reserveren?

  Alvast bedankt

  Mvgr. Nicole

  • Janske Blijleven
   8 oktober 2018 om 12:36

   Beste Nicole,
   wat leuk dat je dochter gek is op wilde zwijnen! Er zijn in deze periode inderdaad niet veel wildexcursies. De edelherten zijn uitgeput door de bronstperiode en de zwijnen blijven in het bos om zich vol te eten aan o.a. de eikels die zijn gevallen. Er is in de herfstvakantie wel een herfstwandeling waarbij je ook het Natuurtheater in Ugchelen bezoekt (https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/veluwe/natuurtheater-herfsttocht-op-de-veluwe). Misschien dat de zwijnen zich daar nog laten zien maar garantie is er nooit. Ook kan je (vrij toegankelijke) wildschermen opzoeken om een kansje te wagen (https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/veluwe/bezienswaardigheden/wildkijkschermen). En je weet natuurlijk nooit wat je zomaar in het bos ontmoet tijdens een mooie wandeling 😉 Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat jullie genieten van de herfst op de Veluwe!
   Vriendelijke groet,
   Janske Blijleven

 • Wildkijken vanuit een VIP tribune op een betoverende plek - Apeldoorn
  30 april 2016 om 10:51

  […] het wild goed te observeren valt. Het gebouw staat in een rustig en wat afgelegen terreingedeelte. Wilde zwijnen, herten en reeën houden zich hier veel op. Het verloop van iedere wildkijkavond verschilt. Juist dat maakt het kijken […]

 • Nelleke
  12 oktober 2015 om 20:14

  Beste boswachter, ik rijd al bijna tien jaar dagelijks op en neer over de N224 en dan zie je heel soms toch wild van uit de auto: op een late avond een edelhert in de sneeuw, zwijnen op de hei, een vos, (die helaas de weg overstak, toen ik niet uit kon wijken). Maar het is inderdaad niet echt de handigste manier om wild te zien. Vanmorgen vroeg (07.00 uur) deed ik dezelfde route met mijn dochter van elf op de fiets.Heerlijk in de eerste vrieskou. Maar eenmaal in het bos op het fietspad langs de N224 (met nog net 5 meter bomen tussen de weg en het fietspad) kregen we het ineens benauwd. Achter elke donkere boom vermoedden we een woest wild zwijn en we waren eigenlijk blij toen we op de Ginkelse hei waren. Zijn de zwijnen iets om je druk over te maken in de ochtendschemering? Of zie ik als bezorgde moeder spoken? Een kennis is ooit net buiten de bebouwde kom van Ede op de brommer gepakt door iets dat waarschijnlijk een wild zwijn is geweest. Ze werd weer wakker op de Eerste Hulp en kon zich niets herinneren. Dat maakt de angst wat groter.

  • veluwe
   19 oktober 2015 om 10:33

   Beste Nelleke,

   Zwijnen zijn niet iets om je druk over te maken. Wel is het verstandig om je aan een aantal regels te houden. Zie je een zwijn, hou dan afstand. Zwijnen zijn in principe bang voor mensen dus lopen snel van je weg. Doen ze dat niet, maak dan lawaai en maak grote bewegingen, dan vluchten ze wel. Het verhaal van uw kennis, is een heel vervelend voorval. Het klinkt mij onwaarschijnlijk dat het een zwijn is geweest, die vallen echt niet zo maar aan. Het kan ook een dier geweest zijn wat op de vlucht was en dus roekeloos en op snel een weg overstak.

   Dus hou afstand, maar geniet er zeker van!
   Boswachter Marike Vissers

 • Henk Klein
  24 juni 2015 om 18:29

  Preses zoals het is, mensen maken vaak tevens geluid en zijn te ongeduldig. Ga regelmatig met mijn hond het bos in en ben geduldig, dit wordt heel vaak beloont.

 • Carina
  18 april 2013 om 08:19

  Fantastisch het flow buitenboek. Graag ook vermelden dat het aansprekende Bos, Bed en Breakfast met struintocht in Schoorl enkel voor groepen is. En dus niet voor individuele reizigers.

  • veluwe
   22 april 2013 om 08:37

   Beste Carina,
   Dank voor je complimenten. Wij hebben als boswachters op de Veluwe het Flow Buitenboek niet samengesteld. Maar ik zal ervoor zorgen dat jouw opmerking bij de juiste persoon terecht komt.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog