www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wandelen op de Veluwe, ontdek het Spelderholt

26 mei 2013 in Veluwe

Ugchelse BosVorige week liep ik de Trage tocht vanaf Hoenderloo. Mooie route van 18 km rondje Hoenderloo – Ugchelen. De route gaat grotendeels door het Spelderholt, een ruig stukje Veluwe met stuifzand en steil opgestoven heuvels, waarop grillig gevormd stubbenbos van zomer- en wintereiken groeit.
In de laatste ijstijd werd het dekzand opgestuwd, tegelijkertijd werd het landijs via het huidige IJsseldal verdrongen. Zo ontstonden er smeltwaterdalen. De heuvels van de stuwing en de dalen van het smeltwater; ze zijn karakteristiek voor het prachtige landschap van Ugchelen en omgeving.

Na de start in Hoenderloo passeer je na ongeveer vijf kilometer de Ringakker. Een oude wildakker die stamt uit de tijd dat boswachterij Ugchelen-Hoenderloo Staatswildreservaat was. Door stroperij in de jaren dertig en de tweede wereldoorlog waren er nog nauwelijks edelherten op de Veluwe. Om de edelherten in stand te houden, werd in 1956 dit bos aangewezen als Staatswildreservaat. Er werden rasters geplaatst, drinkplaatsen en wildweides aangelegd; om het de edelherten zo comfortabel mogelijk te maken. Met resultaat! In 1988 was het aantal herten met zoveel toegenomen, dat de rasters weggehaald konden worden. Zo konden ze hun leefgebied groter maken dan alleen de Midden-Veluwe. Het wildkijkscherm aan de Ringakker wordt op het moment volledig vernieuwd.

Halverwege de route gaat het dalen, dan loop je het smeltwaterdal Het Leesten in, dat nu een recreatieterrein is. In de jaren dertig werd hier veel grind opgegraven. Het was crisistijd en het grindgraven diende als werkverschaffing. Met schep en kruiwagen werd het grind opgegraven en afgevoerd naar de Apeldoornse grindstoepbandenfabriek. De diepe kuilen die overbleven zijn nog steeds zichtbaar. Ook zijn er op verschillende plekken nog leemputten te vinden. De wilde zwijnen genieten hier nog regelmatig van; ze wroeten erin en eten van het leem, waarschijnlijk om hun mineraalbehoefte aan te vullen.

De kiosk bij Het Leesten is een prima plek om pauze te nemen. Je steekt de Leesterheide over een gaat dan de bossen weer in richting Hoenderloo. De meeste Veluwse dorpen stammen uit de twaalfde of dertiende eeuw. Hoenderloo is veel jonger, uit de negentiende eeuw. De ligging midden op de Veluwe op een toen nog woeste zandverstuiving heeft daar alles mee te maken. Dominee Heldring zag in 1839 tijdens een van zijn vele zwerftochten te voet over de woeste Veluwe een groepje armzalige plaggenhutten en ‘ontdekte’ zo Hoenderloo. Hij zag dat er geen water, geen school, geen kerk en een wegen waren, en hij zorgde dat het er allemaal kwam. Het kleine fraaie witte dorpskerkje herinnert nog aan Heldring.

Trage tocht Hoenderloo is echt een aanrader, veel wandelplezier!

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • 'Spotify' de zwijnen - HaarlemGlobetrotters
  16 mei 2017 om 17:07

  […] Volgens boswachter Marike Vissers is het bosgebied Ugchelen-Hoenderloo een oude wildakker en staatswildreservaat sinds 1956. Door de wildstroperij in de jaren ’30 en de tweede wereldoorlog waren de edelherten bijna verdwenen. […]

 • H. Hardeman
  12 augustus 2014 om 21:20

  vanavond geprobeerd de parkeerplaats schenkenshul te vinden, en vandaaruit naar de Ringakker te lopen. echter parkeerplaats onvindbaar, en ik was niet de enige. sprak daar iemand die zijn auto langs de weg had staan, met exact hetzelfde probleem. vervolgens geprobeerd met de auto een stukje een pad op te rijden om gele paaltjes te zoeken. wel gevonden, en stonden er bij een kruispunt van stuk of 5 wegen minimaal 3 gele paaltjes, dus je kunt alle kanten op. ben toen maar onverrichterzake huiswaarts gekeerd, het begon ook al donker te worden… aanrader om het iets beter aan te geven!

 • heremiet83
  27 mei 2013 om 10:20

  beshreven wansekung is qwerkelijk mooi. Tot voor kort was ik werkzaam met het onderzoek naar de herpetofauna en de vogels. Ik heb er altijd van genoten, vroeg uit de veren voor de vogels en hun verwelkoming van de de met hun gezang. Voor de herpetofauna moest ik wt later op pad, Reden hier heeft u te maken met koudbloedige dieren, die via de zonnewarmte op temperatuur moeten komen.

  • veluwe
   7 juni 2013 om 10:13

   Fijn dat je genoten hebt!
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog