www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schapen Hoog Buurlo bouwen een feestje

7 juni 2013 in Veluwe

Vaste prik in ‘t derde weekend van juni: schaapscheerdersfeest in Hoog Buurlo. Extra leuk dit jaar: het is nog Vaderdag ook! Dus neem papa op 16 juni gezellig mee naar de hooimijt.

Schaapskooi Hoog Buurlo viert een wollig feestje van 11.00-16.00 uur. Wol sorteren, zélf proefdraaien achter het spinnenwiel. Lesje in vilten, tollen, karen. De jeugd speelt oud Hollandse spelletjes, kleurt, knutselt of kan broodjes bakken. Er zijn kramen met wolproducten, schapenkaas en  Veluwse streekproducten. Lekker eten en drinken kan er ook, wereldse koffie van Yoos, biologische sandwiches, een ijsje van Van Swoll. Knuffelen mag: de schapen Iggy en Roosje krijgen graag een aai over hun bol. Multi-instrumentalisten Menno van den Hout en Bianca Hulleman geven twee keer een mini-concert met natuurlijke klanken.

Schapen knippenKrullen knippen
Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.
De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ Om 11.30 en 14.00 uur geeft de herder een demonstratie schapendrijven.

Uiltje hakken
Ieder uur start er een workshop houtbewerking. Onder professionele begeleiding maak je een uiltje uit hout. Met motorzaag, frees en handgereedschap tover je een klein kunstwerkje tevoorschijn. Er zijn 30 plekken beschikbaar, om zeker te zijn van deelname kan je je vooraf opgeven bij het Buitencentrum Veluwe-Noord via 0341-252996. De workshop duurt een uur en kost € 12,50 p.p. Een leuk Vaderdagcadeautje!

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe. 

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg, 7339 EL Ugchelen (bij Apeldoorn)Datum: zondag 16 juni 2013
Duur: van 11.00 – 16.00 uur

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog