www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Blaffende en fluitende reeën, de paartijd is begonnen

11 juli 2013 in Veluwe

Vrouwtjes versieren, dat is waar de reebokken van half juli tot half augustus mee bezig zijn. De bronsttijd is begonnen. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lijf. De bokken zijn druk bezig indruk te maken op de geiten (vrouwtjes). Bronstige geiten scheiden geurstoffen af die de bokken aantrekken. De vrouwtjes maken ook een soort fluitend geluid  waar de bok op af komt. In de ochtend en avond kan je met wat geluk de bok achter de geit aan zien rennen. Op zoek naar een bronstig vrouwtje kan het mannetje een soort blaffend geluid maken, het lijkt sterk op hondengeblaf.

Reebok in avondlicht.

Een ree krijgt in mei of juni haar kalveren, de bronst volgt daar dus snel op. Moeder is nog druk met opvoeden. Maar daar heeft de natuur wat op gevonden, bij reeën is er namelijk sprake van een uitgestelde bevruchting. Na de paring komt de bevruchte eicel in de baarmoeder terecht. De eerste twee weken ontwikkelt dit tot een kiemblaasje van ruim 1 mm grootte. Daarna volgt er rust, zo’n 4,5 maand is er geen verdere ontwikkeling. Vanaf midden december ontwikkelt het embryo zich verder en groeit het uit tot een kalf dat in het voorjaar wordt geboren.

Mee met de boswachter om de reeenbronst te zien? Dat kan op 27 juli a.s. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

  • Emmelies Jordens
    3 juli 2017 om 11:28

    Al zeker een week lang horen we een reebok in de vroege ochtend en zien hem overdag bij onze vijver. Elke keer weer geweldig en wat blijft het een apart geluid. Verder liep er vanochtend rustig knabbelen aan allerlei struiken, een groot mannetjes Edelhert en een jonge bosuil die zijn eerste schorre roep oefend op de achtergrond.

    Groetjes Emmelies
    Epe, Huize de Renderklippen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog