www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Beleef de zomer!

31 juli 2013 in Veluwe

Naast bossen, heide, stuifzand en uiterwaarden heeft Staatsbosbeheer ook verschillende akkers en bloemrijke graslanden in beheer. En die zijn nu op haar mooist. Zoals deze voormalige akker bij Stroe. Boerenwormkruid, kamille, St Janskruid, grasklokje… het staat allemaal uitbundig te bloeien. En daar profiteren vele insecten van. Op een zonnige dag vind je er allerlei kevers, bijen, hommels, libellen, vlinders en zweefvliegen. Deze kinderen worden helemaal blij in de bloemenzee. Als een minihelikopter vliegt een libel boven hen: “kijk mama, een grote vlieg!”

DSC00745

Ook veel vlinders voelen zich thuis op deze akker, zeker met het mooie weer van de afgelopen tijd. Dagpauwoog, atalanta, distelvlinders, witjes, kleine vos en landkaartjes fladderen van bloem tot bloem. Ze doen zich te goed aan de nectar, een stroperig vocht dat ze uit de bloemen halen. Daarin zit suiker, eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken.

Behalve nectarplanten hebben vlinders ook waardplanten nodig, de planten waar de eitjes op worden afgezet. Veel rupsen zijn namelijk erg kieskeurig. Zo leven rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta uitsluitend van grote brandnetel.

Onlangs kwam in het nieuws dat de vlinderstand in Europa en in Nederland achteruit holt. Onderzoek wijst uit dat sinds 1990 de populatie van vlinders met bijna de helft is afgenomen. En dat is zorgelijk volgens de onderzoekers, want het is ook een teken dat het niet goed gaat met andere insecten en het ecosysteem in Europa in het algemeen. Een oorzaak ligt in de intensiever geworden landbouw met veel uniform grasland, vaak besproeid met pesticide.

En dus is het maar goed dat akkers en bloemrijke graslanden als deze er zijn. Staatsbosbeheer voert hier ‘klapstoelbeheer’; voorlopig niets doen en kijken hoe de vegetatie en insectenrijkdom zich ontwikkelt. Uiteraard zorgen we wel dat de akkers niet overwoekerd raken en verruigen.

Wil je ook deze bloemenzee en vele mooie vlinders beleven? Loop dan op een zonnige zomerdag de gele paaltjeswandeling ‘Stroeërzand’. De rondwandeling is 5 km en voert langs de voormalige akker. Je kunt de wandeling starten vanaf de parkeerplaats aan de Wolweg (afslag van de N310), een kilometer boven Stroe, of vanaf de parkeerplaats aan de Apeldoornsestraat (ter hoogte van ANWB paddenstoel 20216)

Veel plezier!

Boswachter Nadja Lankamp

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog