www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Paddenstoelenroof

12 augustus 2013 in Veluwe

Hier schrik ik tFoto zwammen van boomoch wel van, de beuken zijn flink beschadigd! Van mijn collega boswachter Erik de Bruijn krijg ik een aantal foto’s van paddenstoelenroof op de mail. Ze zijn gemaakt in onze bossen van de Oostereng bij Renkum op de Zuid Veluwe. Ik had er al over gelezen want helaas gebeurde dit ook al bij mijn collega Lennard Jasper in het Speulderbos. Lennard heeft deze dieven gelukkig op heterdaad kunnen betrappen! (zie: http://www.destentor.nl/regio/harderwijk/mannen-plukken-illegaal-paddenstoelen-1.3920374

De zogenaamde tondelzwammen worden van de bomen gebroken, gezaagd of gehakt. Niet om te eten maar waarschijnlijk voor hun medicinale werking. Het illegaal plukken van paddenstoelen op kleine schaal is me bekend maar dit is weer iets nieuws dat in onze bossen gebeurt. Het is, denk ik overbodig om te zeggen dat zwammen en paddenstoelen niet  mogen worden meegenomen uit het bos. Als wij mensen hierop betrappen, volgt er dan ook een boete of proces-verbaal. Mensen struinen dan bovendien dwars door de bossen en dat is ook niet bedoeling. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die op deze manier bomen vernielen. Heel spijtig voor onze bossen.

Tondelzwammen
Zelf geniet ik altijd van de tondelzwammen in het bos en als ik ze zie, denk ik altijd aan  het boek ‘De Stam van de holenbeer’ van Jean M. Auel. Een prachtig boek over het leven van Ayla en haar familie in de prehistorie. Daarin staat beschreven dat ze altijd een tondel brandend hielden op hun tochten zodat ze meteen vuur konden maken op hun nieuwe slaapplek.
Het zijn zwammen die op verzwakte of dode bomen leven en die heel langzaam groeien. Als je een grote tondelzwam ziet, is die dus al tientallen jaren oud! De paddenstoelen en de bomen waar ze op groeien, is het leven voor vele andere dieren zoals kevers en pissebedden.

Zo bijzonder  dat dezelfde paddenstoelen als in de prehistorie nu nog te zien zijn in het bos….

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

 • geert7
  7 juni 2017 om 11:23

  Een paddestoel is een vruchtlichaam, bij het verwijderen van het vruchtlichaam verniel je niet de zwam, die leeft door in het substraat. De zwam kan zich alleen niet meer vermeerderen. Immers het vruchtlichaam is weg en daarmee de mogelijkheid om sporen te verspreiden.

  De tonderzwam (dus geen tondelzwam) is een parasiet, deze veroorzaakt houtrot, hierdoor zal de boom zonder uitzondering sterven. Aan het vruchtlichaam van de tonderzwam is een inschatting te maken hoe snel hij groeit: de ringen zijn groeiringen, geen jaarringen. Soms zijn de condities gunstig voor de zwam zodat er meer dan eens per jaar groeiringen ontstaan.

  Door het verwijderen van het vruchtlichaam verniel je niet de boom, die is al vernield door de zwam, de zwam veroorzaakt houtrot waardoor de boom zal breken of sterven. Een infectie is onomkeerbaar.

  Voor het voortbestaan van de tonderzwam hoef je niet bang te zijn, deze is zeer algemeen.

  Uiteraard ontsier je het landschap door zwammen te verwijderen, zeker als een zeldzamere pruikzwam verwijderd wordt.

  • Boswachter Jael Bergwerff
   30 juni 2017 om 16:50

   Beste Geert,

   Ook al is de Tonderzwam vrij algemeen, hij is wel beschermd en hoort in het bos thuis. Ze is onderdeel van de ecologie en daarom is het niet toegestaan ze af te breken en mee te nemen.
   Sowieso is het niet toegestaan om voor commercieel gebruik dingen uit het bos mee te nemen. In dit geval is het sterke vermoeden dat de zwammen gebruikt worden voor verkoop.

   Groet Boswachter Jaël Bergwerff

 • demeyer chris
  7 oktober 2013 om 17:22

  in sommige landen is het toegelaten om in bossen of natuurgebieden te plukken van bessen of paddestoelen maar toch zou men meer respect moeten hebben voor het voortbestaan van onze natuur

 • Anneke
  7 oktober 2013 om 11:34

  Ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat het illegaal is! Er komen steeds meer boekjes uit over paddenstoelen plukken, laatst had ik er ook weer een in m’n hand en dacht ik ‘o leuk daar zou ik me ook eens in moeten verdiepen’ niet wetende dat het hartstikke illegaal is om ze te plukken en niet bij stilgestaan dat er al zo weinig zijn, want dat staat er in zulke boekjes niet bij. Zou eigenlijk verplicht moeten zijn vind ik. Echt megazonde van deze mooie paddenstoelen en bomen…:(

 • Janske
  12 augustus 2013 om 18:34

  Jeetje, Kim, bij jou ook al. Zucht. Het is echt waardeloos en doodzonde. Mensen houden er rare ideeën op na wat betreft werking van levende organismen als dier, plant, of zelfs mens… je wordt er gewoon misselijk van. Ik weet niet of dat te stoppen valt met (zware) boetes…er zal cultureel iets moeten veranderen in dat opzicht, denk ik. Knap waardeloze acties in ieder geval. Groet, Janske

 • yvonnevandermey
  12 augustus 2013 om 15:56

  Afschuwelijk is dit! De mensen die dit doen ontnemen anderen het plezier om te genieten van deze wondertjes van de natuur. Een paar jaar geleden is een zeer bekend, grote Pruikzwam in de Leuvenumse Bossen verwijderd. Nadien niet meer teruggekomen. De bekeuring kan niet hoog genoeg zijn voor dit soort overtredingen!

  • veluwe
   13 augustus 2013 om 09:28

   Het is inderdaad niet te begrijpen dat dit gebeurd. We hebben helaas allemaal een andere kijk op de wereld en hoe we daar mee om willen gaan. Mensen bewust maken van de schoonheid is wat we kunnen doen. Gelukkig help jij daar ook bij.
   Boswachter Marike

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog