www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De bronst roept…edelherten draven door!

20 augustus 2013 in Veluwe

EdelhertburlendAls je van edelherten houdt en ook nog eens boswachter bent, dan begint het toch echt al te kriebelen. De edelhertenbronst komt er namelijk weer aan. Voor mij het meest bijzondere natuurspektakel in eigen land wat mijn hart sneller doet kloppen. Dolgraag zou ik eens een keer naar Afrika gaan om daar de gnoes door een rivier te zien springen, waar de krokodillen hongerig wachten. Dat is echte wildernisnatuur. Maar waarom zou ik dat doen, als de edelherten hier om de hoek elkaar de tent uit knokken, geweien tegen elkaar kletteren en het machtige ‘burl’ geluid te horen is? Dat ‘burlen’, ook wel burrelen of orgelen genoemd, klinkt namelijk bijna als het gebrul van een leeuw op de savanne.

Heel indrukwekkend. En dat in ons kleine kikkerlandje, waar elk jaar massaal belangstelling is voor de bronst en het edelhert. Typisch dat je de rest van het jaar bijna niemand over edelherten hoort. Ja vervroegde jacht of schade, dan wel. Soms heb ik het idee dat de herten roepen om aandacht door het burlen te laten horen. Het gaat namelijk lang niet altijd goed met edelherten in de vrije natuur. Hier op de Veluwe staan ze regelmatig onder druk door bijvoorbeeld de toenemende recreatiedruk, het alsmaar drukker wordende verkeer, uitbreidende dorpen of de belangen van landbouw.

Voor mij is het edelhert een soort graadmeter van de Veluwse natuur; misschien zelfs wel van de Nederlandse. Gaat het goed met het edelhert, dan gaat het goed met alle andere dieren in het bos, op de hei en in de wei. Eigenlijk is de bronst daarmee het topstuk van onze vaderlandse natuur en dat zou toch iedereen een keer meegemaakt moeten hebben.

Daarom organiseert Staatsbosbeheer op de Veluwe en de Oostvaardersplassen in september & oktober bijna 100 bronstexcursies. Ga mee met de boswachters en wandel de Veluwse nacht in om te luisteren naar het machtige burlen van de edelherten. Volle maan, sterren en de roep van een bosuil maken een bijzonder sfeervolle avond compleet. In de Oostvaardersplassen zie je letterlijk de geweien kletteren. Ik zeg doen!

Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/bronst en boek je excursie nu online.

Lennard Jasper
Boswachter

reageren

geef een reactie

 • Kees
  17 september 2014 om 20:06

  Helaas is door al die reclame die in tijdschriften en op radio en TV is gemaakt de afgelopen jaren het op de Veluwe tijdens de bronst bijna net zo druk als in de Kalverstraat in Amsterdam. Ik ken zelf de Veluwse bossen als mijn broekzak en zie deze “excursiegangers” wel eens langskomen. De massaliteit en het lawaai staat mij tegen. Mij niet gezien!

 • M
  26 september 2013 om 19:49

  natuurlijk is zoiets mooi om eens te zien/horen, maar is het ook niet zo, dat ’t SBB liever niet heeft dat mensen ”zomaar” ergens op eigen houtje op onderzoek uit gaan, ook al weet SBB waar ’t wild zich op houdt en ze de mensen kunnen laten zien/horen middels deze excursies.
  ik zou zeker zelf wel eens mee willen, maar omdat ik zelf vroeger jarenlang midden in de Veluwse bossen heb gewoond, ken ik veel plekken en heb dan ook vaak het imposante burlen gehoord, dus ja, het blijft mooi

 • M
  22 september 2013 om 12:37

  ja,maar die excursies leveren dus wel veel geld op he en daar gaat het ze ook om

  • veluwe
   26 september 2013 om 14:45

   Beste M,

   Ja, het klopt dat mensen geld betalen voor onze bronstexcursies. Daar krijgen zij dan ook een waardevolle unieke Veluwe beleving met de boswachter voor terug. Veel eraan verdienen doen we niet, er gaan immers ook ontzettend veel uren inzitten om ze te organiseren. Voorlichting over de Veluwe en dit prachtige dier staat voorop en daarnaast proberen wij op deze manier verstoring te voorkomen. Immers de mensen die met de boswachter meegaan, doen dat op een verantwoorde, rustige en stille manier. De boswachter weet precies waar de beesten zich bevinden en hoe hij of zij moet anticiperen op de omstandigheden die zich voordoen.
   Ben je zelf al meegeweest?
   Boswachter Marike Vissers

 • Renee
  19 september 2013 om 13:17

  Hoi, eigenlijk wel tegenstrijdig, aangeven dat edelherten te lijden hebben onder de recreatiedruk en dan toch meewerken aan een bronstjournaal en bijna 100 bronstexcursies organiseren.
  Groeten, Renee

  • veluwe
   26 september 2013 om 14:54

   beste Renee,
   Voorstoring voorkomen is ook een van de redenen om de excursies te organiseren. Mensen die met de boswachter mee gaan doen dat namelijk op een verantwoorde manier. Hij of zij weet waar de herten zitten en hoe de groep moet anticiperen op de omstandigheden die altijd weer anders kunnen zijn. Je bent van harte welkom om eens deel te nemen.
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog