www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nieuw op tv: het bronstjournaal

6 september 2013 in Veluwe

IMG_0421Een bijzonder project van Buitengewoon in samenwerking met Staatsbosbeheer…het bronstjournaal. Van 23 t/m 27 september vijf dagen lang, op tv Gelderland, vlak voor het zes uur nieuws, een dagelijks bronstjournaal. Elke dag wordt er een hoofdstuk uit het verhaal van de bronst, geïllustreerd …met imposante beelden van de paringstijd van de edelherten op de Veluwe.

Samen met BuitenGewoon-presentatrice Sonja Booms ga ik de komende weken het Veluwse bos in om het bronstjournaal op te nemen. Reuze spannend want je weet nooit wat je tegen gaat komen. Wekelijks hou ik jullie via twitter, facebook en dit weblog op de hoogte van mijn buitenavontuur. Het filmpje hieronder geeft alvast een voorproefje van de voorbronst.

Eind augustus vallen de mannelijke groepen herten uit elkaar en gaan op zoek naar de vrouwtjes, de hindes. Het mannetje wat je ziet is in de nacht aangekomen in het leefgebied van de hindes en laat zijn eerste ‘burl’ van dit bronstjaar horen. In de vroege ochtend zie je de geweidrager achter hinde met kalf aangaan. Hij begint langzaam ‘bronstig’ te worden en wil zijn vrouwtjes verzamelen. Het laatste beeld laat zien waar de bronst allemaal om draait, de kalveren. Een prachtig shot van een kalfje van vorig jaar, dat drinkt bij moeder hinde. De bronst is begonnen…mooi heh.

Het fragment kent alleen beeld, geen geluid.

Boswachter
Lennard Jasper

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YMnB1UglvKE&feature=youtu.be]

reageren

geef een reactie

  • Evert (@maevin_nl)
    7 september 2013 om 02:08
  • M
    6 september 2013 om 18:32

    mooi hoor, dat gaat weer geweldig worden, want dat burlen klinkt imposant
    kan zeker wel een keertje mee i.p.v. Sonja Booms

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog