www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Oerkreten in de mist…het ‘burrelen’ begint!

17 september 2013 in Veluwe

Bronsthert in mist SpelderholtHet is inmiddels half september en langzaam worden de avonden kouder. De edelhertenbronst laat door het wisselvallige weer nog een beetje op zich wachten maar gisteravond hoorde ik dan toch echt serieus ‘geburrel’. Het begint op gang te komen. Steeds meer herten komen na soms lange tochten aan bij de hindes. Vaker en vaker laten ze die prachtige oerkreet horen, het burlen. Het is de bronstroep van het mannetje waarmee ze hun sexuele lading niet onder stoelen of banken steken. Eigenlijk zeggen ze tegen elkaar: heeh, horen jullie mij, ik ben er en kom meedoen in de strijd om de vrouwtjes. Het leuke is, hoe meer herten aan de bosrand verschijnen rond de ‘bronstplaats’ van de hindes, hoe meer spanning er heerst. En dan begint het ‘voorspel’. Ze worden zo onrustig dat ze andere mannetjes gaan wegjagen.

Onderstaand filmpje laat een hert zien die ogenschijnlijk rustig is. Hij loopt kalm en er lijkt niets aan de hand. Deze geweidrager, die we Hubertus noemen, was dit jaar als eerst bij de hindes. Hij gedraagt zich alsof er nog geen indringers zijn. Maar dan ineens slaat hij zijn kop in de lucht en trekt een sprint. Een ander mannetje verschijnt aan de bosrand. Het gaat zo snel dat de cameraman moeilijk kan volgen. Het spektakel gaat beginnen.

Kijk vanaf maandag 23 september naar het bronstjournaal van TV Buitengewoon bij Omroep Gelderland elke dag om 17.50 uur en volg de bronst van dag tot dag.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gg0VeE3JNrw&w=420&h=315]

 

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog