www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nabronst bij de boswachters

10 oktober 2013 in Veluwe

IMG_0421Dat de bronst een spektakel is, weet iedereen wel. Het is een bewogen periode, en vooral voor de herten. Bij ons begon dat echter al halverwege juli…
Waar zou de bronst gaan plaatsvinden? Wanneer zouden ze beginnen? Giswerk natuurlijk, maar ja…je moet wel een programma maken. Dat de bronst plaatsvindt tussen half september en half oktober is een feit, maar daarmee is ook alles gezegd. Maar eens de evaluatie van vorig jaar erbij gepakt en op basis daarvan bedacht waar de bronst als eerste zou kunnen beginnen. Je kan nu eenmaal niet op het allerlaatste moment een excursie plannen. Er staan mensen op een wachtlijst sinds 2012, en die popelen om te kunnen reserveren.

Welke factor speelt een grote rol bij het plannen van een excursie? Het weer natuurlijk…maar om in juli al naar de buienradar te kijken heeft geen enkele zin. Gewoon gaan programmeren dus. Vier mooie locaties uitgezocht waar de kans op bronstactiviteiten groot is. Vervolgens de data invullen…dan zit je ineens op 52 excursies…in drie weken. SLIK!

Moet kunnen, want er staan weer heel veel collega’s en vrijwilligers te popelen om mensen van dit fenomeen te laten genieten. Al was het wel een gepuzzel, want in de zogenaamde hoogbronst hadden we 8 gidsen per avond nodig om 100 deelnemers mee te kunnen nemen, de verschillende terreinen in.

Vervolgens begint het echt serieus te worden want dit jaar gingen de excursies voor het eerst ‘online’. Dus per locatie een mooi programma gemaakt en dan half augustus het internet op! Vanaf dat moment stonden de data dus vast en het grote digitale aanmelden kon beginnen. En dat begon inderdaad. De ene boeking na de andere kwam binnen en in no-time zaten de weekenden al vol…De pers besteedde er dit jaar ook veel aandacht aan en er was zelfs een ‘Bronstjournaal’ bij omroep Gelderland. Superleuk en informatief! Het bronstjournaal heeft veel reacties opgeleverd. Alle afleveringen staan op ons blog. Een prachtig middel om de bronst te delen met veel meer mensen dan alle diegene die mee gaan met onze excursies.

Eind augustus de bronstgidsen bij elkaar geroepen voor het ‘voorbronstoverleg’ en voordat de herten begonnen te burlen stonden wij al in de startblokken. Een goed verhaal, een mooie introductie met een informatieve film en dan naar buiten, dat zou wat moois worden….En mooi werd het! De bevlogenheid van collega’s en vrijwilligers was (en is) enorm en elke avond na een excursie stroomden de dagboekachtige verslagen mijn laptop in. Prachtig om te lezen wat iedereen die avond beleefd had en dat met elkaar te willen delen. De ene keer was er weinig geburl gehoord, de andere keer heel veel, maar iedere keer was iedereen zeer tevreden over de nachtelijke wandeling, de stilte, de duisternis, de sterrenhemel, kortom: de BELEVING. Kijk, daar doen we het voor!

Op 14 september begonnen we en op 4 oktober stopten we. De herten burlden hier en daar nog een beetje door, maar wij hadden het erop zitten. 51 van de 52 excursies hebben vol gezeten en dat was toch best wel uniek. We hebben meer dan 1.300 mensen laten genieten van de Veluwse wildernis. Moe maar voldaan zaten we afgelopen week bij elkaar en gezamenlijk kijken we terug op een geweldige bronst….volgend jaar weer!!!

Boswachter Monique Zondag

reageren

geef een reactie

 • heremiet83heremiet83
  10 oktober 2013 om 11:23

  Hallo
  Ik vid het mooi dat zoveel mensen genoten hebben van de bronst de afgelopen weken. Mijn complimenten aan de boswachters en de mede werkenden vrijwilligers.

  • Monique Zondag
   13 oktober 2013 om 20:13

   Dank voor het compliment. Alle collega’s en vrijwilligers hebben het met heel veel passie en plezier gedaan! Monique Zondag

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog