www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Paddenstoelen

18 oktober 2013 in Veluwe

Er is veel ophef in de media over paddenstoelen en dan vooral het plukken ervan uit het bos. Blijkbaar een heikel onderwerp met voor- en tegenstanders. Laat ik het daar nu maar niet over hebben…. Want door alle emoties zou je bijna vergeten te genieten en daar gaat het toch om in de natuur.

En genieten van paddenstoelen dat doe ik! Vorige week nog ben ik met mijn zoontje en de twee buurjongens op een mooie zonnige middag het bos in gegaan. Zodra ik de auto uitstap, ruik ik de herfst, heerlijk! Genietend van de frisse lucht en de zon speuren we naar eikels, beukennootjes, kastanjes en paddenstoelen. We vinden vele verschillende paddenstoelen: kleine iele tere bruine, grote imposante eekhoorntjesbrood achtige, witte en paarse, golvende elfenbankjes, duivelseieren, zwavelkopjes, slijmerige stinkzwammen, en gele ontplofte aardappelbovisten.

Wat een prachtige, tot de verbeelding sprekende namen hebben paddenstoelen toch (alhoewel ik ze lang niet allemaal ken). Aan sommige namen zit een verhaal, een oude legende vast. Vroeger dacht men namelijk dat paddenstoelen een teken waren van tovenarij en heksen omdat ze er zo plotseling waren. Daarom waren zwammen ook wel bekend als: duivelskaas, heksenkring, duivelsei, satanszwam en heksenboleet.

Tegenwoordig weten we natuurlijk dat paddenstoelen voortkomen uit schimmels die het hele jaar in de grond zitten. Er komt geen heks of duivel aan te pas ook al zie je in de herfst ineens een duivelsei of heksenkring in het bos. Toch maken juist die namen het spannend voor de kinderen dus ik laat ze lekker in hun fantasiewereld. ‘Gewoon’ zoeken, vinden, kijken naar alle verschillende kleuren, vormen en grootte. En natuurlijk ruiken aan de stinkzwam ….. bah…. en zo de wereld van de paddenstoelen ontdekken. Alleen niet aanraken! Dat kun je maar beter gelijk goed aanleren want ook ik weet niet precies welke wel en welke niet giftig zijn dus aanraken is gevaarlijk.. Ook dat vinden de jongens zeer spannend, dat je zelfs dood kan gaan van een paddenstoel. Behalve dat hoef je niet zoveel te weten om een heerlijke herfstmiddag te beleven in het bos. Helaas hebben we de ‘rood-met-witte-stippen’ paddenstoel niet gezien. Misschien volgende keer…

Geniet van de herfst en ga ook lekker Naar Buiten op zoek naar paddenstoelen. Het is het beste als je de paddenstoelen gewoon laat staan er alleen naar kijkt (en eraan ruikt) zodat de dieren in het bos ervan kunnen eten en andere mensen er ook van kunnen genieten. Als je meer wilt weten van paddenstoelen zijn er leuke boekjes, soortengidsen en zoekkaarten te koop in de winkel van Buitencentrum Veluwe-Noord in Nunspeet en natuurinformatiecentrum De Beken in Renkum. Ook kun je de Compact Gids Paddenstoelen bestellen in de webwinkel voor € 7,95 (www.staatsbosbeheer.nl /boeken).

Veel herfstplezier buiten!

Boswachter Kim

reageren

geef een reactie

 • Paul
  20 oktober 2013 om 20:50

  Inderdaad. Het bos is prachtig, ook in de herfst. Laat alles daar lekker staan, zodat we er allemaal van kunnen genieten.

 • heremiet83
  19 oktober 2013 om 11:37

  Hallo lu
  Ik vindt het in najaar in het bos geweldig mooi. Het is helemaal zo als je frisse lucht van de bomen in ademt. Het afgevallen blad dat een heerlijke frisse geur afgeeft. Zo ervaar ik het altijd als een verademing te kunnen genieten van het afgevallen blad. Loop eens door een Lariks bos en zie het goeden tapijt van het afgevallen blad en last bud not lease de fraaie paddestoelen. Het is toch zonde om ze mee naar huis te nemen. U heeft er slechts enkele dagen “plezier “van. Laat ze staan dan kunnen veel meer mensen er van genieten. De tijden dat we op school er een herststukje van maakten is toch allang voorbij.
  Groeten heremiet83

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog