www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Pas op loshangende takken en plakoksels!

29 oktober 2013 in Veluwe

De storm is gaan liggen, tijd om de schade op te nemen. De eerste inspecties wijzen uit dat er aardig wat bomen zijn omgegaan. Maar over de hele oppervlakte van de Veluwe valt het toch nog mee. En gelukkig dragen de gesneuvelde bomen weer bij aan al het leven in het bos. Want dood hout leeft, denk maar aan de paddenstoelen en vele insecten die profiteren van dode bomen.

Wat opvalt is dat veel berken de klos zijn, juist de dunnere exemplaren. Veel zijn met wortel en al omgegaan maar sommigen zijn ook halverwege afgeknapt. Bij eik en beuk zijn ook zware jongens geveld door de storm. Omdat de bomen nog vol in het blad zitten waren ze een speelbal voor de wind. Ook dennen en sparren moesten het ontgelden.

proxy

Op dit moment lopen we alle fiets- en wandelpaden na. Bomen die over het pad liggen zagen we natuurlijk weg. En we kijken naar afgeknapte takken die nog in de boom hangen, en naar uitgebroken plakoksels.
Takken die nog los of halfvast hangen kunnen gevaarlijke situaties opleveren, dus ook die zagen we weg. We hebben nog zeker twee weken nodig om alles na te lopen. Dus let de komende tijd goed op als je het bos in gaat en kijk ook goed waar je de auto parkeert. Als het nodig is zullen we parkeerplaatsen tijdelijk afsluiten.

Oja, nog even over die plak-oksels. Misschien denk je bij dit woord aan onze collega’s die zich nu in het zweet werken om alles weer begaanbaar te maken, maar dat is niet waar we op doelen. Een plakoksel is de (plakkerige) benaming voor een tak die bijna evenwijdig tegen de stam of een andere tak staat. Zo’n steile takaanzet kan jarenlang goed gaan, maar bij een forse zijwaartse belasting, zoals een rukwind, kan de tak uitbreken.

Wees hoe dan ook alert op gevaarlijke takken, er is weinig voor nodig om ze alsnog te laten vallen!

Boswachters Kim, Paul, Lennard en Marike

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog