www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Defensie slaat een brug: wandelaars houden droge voeten

31 oktober 2013 in Veluwe

brug defensie

Sinds een kleine week hebben we bij het Kootwijkerveen een prachtige brug. Wat zeg ik: twee bruggen, want naast een ‘gewone’ brug kun je ook via een touwbrug de oversteek maken. Met dank aan Defensie!

De Luchtmobiele Brigade, gelegerd in Schaarsbergen, vroeg ons of wij een geschikte oefenlocatie hadden. Een plek waar zij iets konden bouwen wat voor langere tijd kan blijven staan en waar de bezoekers iets aan hebben. Daar hadden wij wel oren naar!
Midden op de Veluwe ligt het ‘Kootwijkerveen’. De naam zegt het eigenlijk al, het is een van oudsher venig en dus nat gebied. Een prima locatie om een brug te maken, met speciaal voor de sportievelingen een touwbrug – betreden is op eigen risico!

De brigade heeft één keer per jaar een improvisatieweek. In die week oefent ze met materiaal uit de natuur en met gereedschap waar ze normaal niet snel mee zullen werken, de motorkettingzaag bijvoorbeeld. Het doel van deze oefening voor Defensie is het leren gebruiken van materiaal dat op dat moment voor handen is. En daarbij leren verschillende technieken in de praktijk toe te passen, in dit geval het vellen van bomen en het maken van knopen en sjorringen.
Vaak moet Defensie na zo’n bouwwerk de boel weer afbreken en opruimen. Deze bruggen blijven staan voor de wandelaars zodat die met droge voeten aan de overkant komen.

Wil je ook de brug over? Volg dan de Kootwijkerveenwandeling. De route is 5,4 km lang, geel gemarkeerd en start bij de parkeerplaats aan de N302, afslag Landal Greenparks Rabbit Hill, Grevenhout 21 Nieuw Milligen

Boswachter Paul Suurmond

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog