www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Waarom vliegen uilen geruisloos?

3 januari 2014 in Veluwe

Uilen staan symbool voor wijsheid, stilte en magie. En waarom vliegen ze geruisloos?

ML_2006-09-28_0065Alle vogels stonden druk piepend en krijsend op de open plek in het bos. Wat waren ze allemaal boos! Boos over de sluwe en misleidende trucs van het kleine winterkoninkje. Het was niet eerlijk dat hij op slinkse wijze de wedstrijd over het koningschap van de vogels had gewonnen. Hij moest worden gestraft! Maar wat was een passende straf?  Hierover moest vergaderd worden. Daarom werd het vogeltje gevangen gezet in een muizenholletje. Hij paste maar net in het krappe holletje. Omdat hij een slim vogeltje bleek te zijn was er een goede bewaker nodig. Alle vogels waren het er over eens dat de stoere, brede en vooral slimme uil de beste cipier was. De uil stond geduldig voor de uitgang van het muizenholletje en keek met zijn grote ronde ogen alert rond.
Urenlang praatten de vogels over de straf die het winterkoninkje verdiende. De meningen liepen uiteen. En ondertussen hield de uil vele uren de wacht….en viel tenslotte in slaap. Toen het slimme vogeltje dit ontdekte, ontsnapte hij stilletjes en vluchtte in het dichte kreupelhout. Daar aangekomen zong hij diep verscholen brutaal zijn triomfantelijke lied.
Wat waren de vogels razend toen ze ontdekten dat de kleine brutale vogel was ontsnapt door de onoplettendheid van de uil. Niet alleen het kleintje maar ook de uil moest gestraft worden voor zijn enorme blunder. Weer moest er vergaderd worden over een passende straf.
De wijze uil zag de bui al hangen en vluchtte. De trotse vogel wilde de vernedering van een uitbrander niet ondergaan. Sinds die dag laat hij zich overdag niet meer zien aan zijn soortgenoten. Pas als het donker is en alle anderen slapen, komt de uil tot leven. Hij heeft zich aangeleerd geruisloos te vliegen door de donkere nacht, zodat geen enkele vogel wakker wordt om alsnog wraak te nemen.
Ook heeft de uil sindsdien een enorme hekel aan muizen die ellendige muizenholletjes maken waaruit gevangenen ontsnappen. Daarom jaagt de uil iedere nacht op muizen.

Januari is de ideale maand voor een bosuilenexcursie. De kans om een baltsende uil te horen is dan groot. Er zijn twee excursies in het Speulderbos op 11 en 26 januari, kijk op de website. En er is een excursie in het Renkums Beekdal op 31 januari om 19.00 uur. Info en aanmelden: tel. 0341-252996.

Boswachter Marike Vissers

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog