www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wild spotten in het bos van de ‘dansende bomen’

31 januari 2014 in Veluwe

Bijzondere samenwerking voor realisatie wildobservatieplaats

Het spotten van wilde dieren; daar komen bezoekers voor naar de Veluwe. Een unieke samenwerking in de streek maakt de komst van een nieuwe wildobservatieplaats in het Speulder- en Sprielderbos mogelijk. Staatsbosbeheer, de gemeenten Putten, Barneveld en Ermelo, Plaatselijk Belang Garderen, het Rabofonds van Rabobank Barneveld-Voorthuizen en de provincie Gelderland slaan de handen ineen. De vergunning is rond en de bouw zal binnenkort starten.

Het Speulder- en Sprielderbos ligt tussen een aantal toeristische dorpen op de Noord-Veluwe. Het beroemde bos met de dansende bomen krijgt veel bezoekers die graag met de boswachter wild willen zien. Voorzitter van het toeristisch aanjaagteam Barneveld, Cees Hoogeveen, zag een kans om bezoekers een bijzondere beleving te bieden en belde de boswachter.

Met de komst van deze nieuwe wildobservatieplaats ontstaat er in het hart van het bos een plek met rust en stilte. Zo is de kans op het zien van wilde zwijnen, edelherten en reeën groot. Kortom: een verrijking van het toeristisch aanbod in de streek.

Hemellootjes winter (25)Voor een boswachter is mensen oog in oog brengen met een edelhert of wild zwijn onvergetelijk.  Je voelt je onderdeel van de Veluwse wildernis en ervaart de echte natuur van heel dichtbij.

Samen met cliënten van zorginstelling ’s Heeren Loo Ermelo zal medio februari de eerste paal de grond in gaan. Het gebouw wordt gemaakt van hout uit het Speulder- en Sprielderbos. Qua uitstraling en opzet wordt de wildobservatieplaats vergelijkbaar met de wildarena Hemellootjes in Vierhouten. Ook daar kunnen mensen onder begeleiding van de boswachter naar wild kijken. De samenwerkende organisaties willen mensen een betere kans bieden op het zien van wilde dieren op de Veluwe. De verwachting is dat deze zomer de bouw klaar is en de excursies kunnen starten.

Staatsbosbeheer vernieuwt ook twee wildkijkschermen in het Speulder- en Sprielderbos. Daar kunnen bezoekers op eigen houtje wild kijken.

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

 • de nachtboswachter
  5 februari 2014 om 07:11

  Staatsbosbeheer moet stoppen met de massaler bomenkap in Nederland om er heide voor terug te krijgen.op you tube mijn lied.de nachtboswachter.

  • Marcel Vossestein
   5 februari 2014 om 09:08

   Er staat in onze natuur twee keer teveel naaldhout om ons van drinkwater te blijven voorzien. Onze natuur kan een veel natuurlijker samenstelling krijgen als de natuurdieren als natuurwerkers met hun selectievraat de kans krijgen de samenstelling te bepalen. Zo kwamen ook ooit onze vroegere wouden tot stand.

 • de nachtboswachter
  5 februari 2014 om 07:11

  Staatsbosbeheer moet stoppen met de massaler bomenkap in Nederland om er heide voor terug te krijgen.op you tube mijn lied.de nachtboswachter.

  • Marcel Vossestein
   5 februari 2014 om 09:08

   Er staat in onze natuur twee keer teveel naaldhout om ons van drinkwater te blijven voorzien. Onze natuur kan een veel natuurlijker samenstelling krijgen als de natuurdieren als natuurwerkers met hun selectievraat de kans krijgen de samenstelling te bepalen. Zo kwamen ook ooit onze vroegere wouden tot stand.

 • Karin Jasper
  31 januari 2014 om 21:51

  We kunnen haast niet wachten tot het klaar is, lijkt ons geweldig om dit ook te ervaren in onze vertrouwde omgeving.

 • Karin Jasper
  31 januari 2014 om 21:51

  We kunnen haast niet wachten tot het klaar is, lijkt ons geweldig om dit ook te ervaren in onze vertrouwde omgeving.

 • marcelvossestein
  31 januari 2014 om 13:37

  Het zou het mooist zijn als de dieren op de hele Veluwe in veld en bos onbedreigd rond stappen. In mijn nota “Zichzelf Vernieuwende Wildernis als Topnatuur” schets ik er de ontwikkeling voor. Zie: http://mvossestein.files.wordpress.com/2014/01/zichzelf-vernieuwende-wildernis-als-topnatuur1.pdf

  De wildarena’s kunnen dan nog meer tot hun recht komen als dieren er een vertrouwde verblijfplek vinden, waar dieren op nog kortere afstand te zien zijn.

  Heel goed om minderbedeelde mensen zo’n eretaak te geven om eraan mee te werken.

 • marcelvossestein
  31 januari 2014 om 13:37

  Het zou het mooist zijn als de dieren op de hele Veluwe in veld en bos onbedreigd rond stappen. In mijn nota “Zichzelf Vernieuwende Wildernis als Topnatuur” schets ik er de ontwikkeling voor. Zie: http://mvossestein.files.wordpress.com/2014/01/zichzelf-vernieuwende-wildernis-als-topnatuur1.pdf

  De wildarena’s kunnen dan nog meer tot hun recht komen als dieren er een vertrouwde verblijfplek vinden, waar dieren op nog kortere afstand te zien zijn.

  Heel goed om minderbedeelde mensen zo’n eretaak te geven om eraan mee te werken.

 • Janske
  31 januari 2014 om 13:06

  Leuk dat je jezelf cireert :-p
  Maarre…gaaf! Ben heel benieuwd 🙂
  En ik vind t heel bijzonder en mooi dat cliënten van ’s Heeren Loo mee werken! Heerlijk, die sociale projecten/samenwerkingen van Staatsbos 🙂

  • Janske
   31 januari 2014 om 13:08

   Uhm, citeert dus 😉

  • veluwe
   31 januari 2014 om 16:29

   Dank voor je opmerkzaamheid!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog