www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Make-over voor het Leesten op de Veluwe

7 februari 2014 in Veluwe

Nieuwe recreatieve startplek voor iedereen op zoek naar wild en wildernis

Leesterheide in de sneeuwHet Leesten bij Apeldoorn wordt dé nieuwe startplek voor iedereen die wild en wildernis in het hart van de Veluwe wil ervaren. Staatsbosbeheer, provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei-Veluwe werken samen aan deze plek voor het Veluwetransferium. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat mensen makkelijk de natuur in kunnen en gaat daarom investeren in de bouw van een nieuw buitencentrum. Nu de exploitatie rond is, is de verwachting dat de andere partijen bijdragen aan de herinrichting van de omgeving conform het reeds samen opgestelde landschapsplan. Het totale project omvat een gezamenlijke investering van 3 miljoen euro. Daarmee wordt het Leesten een volwaardig Veluwetransferium wat gemakkelijk bereikbaar is en waar mensen direct de natuur in stappen.

Buitencentra zijn ingericht als hét startpunt voor een bezoek aan de natuur. Ze zijn voor Staatsbosbeheer de plek om mens en natuur met elkaar te verbinden. Wandelingen en excursies starten er, zoals de wildsafari’s op zoek naar de Grote Vijf wilde dieren van Nederland. Daarnaast is er veel gebiedsinformatie, tips en zijn er speelplekken voor kinderen. Buitencentra hebben ook altijd een winkel, horeca en er zijn goede parkeervoorzieningen.

Grindkuil en kiosk
Het is de wens van Staatsbosbeheer dat de exploitant van de kiosk die nu al op het Leesten staat in het nieuwe buitencentrum de horecavoorziening kan bieden. De grindkuil blijft natuurlijk behouden als plaats waar al vele generaties inwoners uit Ugchelen en omstreken naar toe kunnen komen om lekker te spelen en in de zon te zitten.

Herinrichting landschap
De komst van het buitencentrum zal gepaard gaan met een veiligere entree, een groter parkeerterrein, het hondenlosloopgebied wordt verplaatst en er komt meer aandacht voor de landschappelijke en cultuurhistorische plekken in de natuur. Hiermee gaat het beleid van de provincie Gelderland voor een Veluwetransferium in Apeldoorn richting uitvoering.

In 2014 worden de plannen voor het Buitencentrum verder uitgewerkt, zodat in 2015 de eerste werkzaamheden starten. De herinrichting van het gebied start waarschijnlijk al in 2014. In 2016 moet het gehele vernieuwde Leesten geopend worden voor publiek. Staatsbosbeheer betrekt bij het vervolg de bewoners en ondernemers in de omgeving.  Nathan Stukker, wethouder van Apeldoorn hierover: “Ik ben erg blij met de komst van het Buitencentrum op het Leesten en de verbetering van het gebied daar. Mooi voor de bewoners van Ugchelen, maar ook voor de bezoekers aan de Veluwe.”

Uitvalsbasis
De bos- en natuurgebieden op de midden Veluwe zijn een belangrijke pijler van het toerisme op de Veluwe. Jaarlijks bezoeken vele recreanten de bossen en heidevelden. Op dit moment komen er jaarlijks al 250.000 bezoekers op het Leesten. Voor excursies naar bijzondere plekken als Radio Kootwijk of Hoog Buurlo of wildtochten zoals met de bronst is het Leesten een ideale uitvalsbasis.  Het feit dat Staatsbosbeheer de focus op het Leesten richt, betekent dat het huidige buitencentrum in Nunspeet op termijn verandert qua opzet. Het natuurinformatiecentrum De Beken in Renkum blijft geopend en verbouwt in 2014. Staatsbosbeheer wil op deze beide plekken zichtbaar zijn maar nadrukkelijker samenwerken met ondernemers bij de exploitatie. In 2014 verandert er voor het publiek nog weinig, maar wordt deze samenwerking verder uitgewerkt. De Veluwe is landelijk zeer geliefd bij recreanten met jaarlijks meer dan 40 miljoen dagtochten die Staatsbosbeheer vanuit deze plekken faciliteert.

reageren

geef een reactie

 • veluwe
  2 november 2015 om 10:58

  Beste Suzanne, Perry en andere hondenbezitters,

  Bedankt voor jullie reacties op het Blog.
  Ik begrijp jullie gevoel als het gaat om het nieuwe hondenlosloopgebied. Het terrein is inderdaad anders dan het oude hondenlosloopgebied. Ik kan me ook voorstellen dat het nu (nog) als minder aantrekkelijk wordt ervaren en dat de beleving van het terrein anders is.

  In jullie reacties geven jullie aan dat Staatsbosbeheer niet (meer) open staat voor de wensen van bezoekers van het Leesten. Bij mij staat de deur altijd voor iedereen open, weet dat. Ik wil Suzanne en Perry dan ook graag uitnodigen in Ugchelen om eens van gedachten te wisselen over het Leesten.

  Om kort terug te komen op de reactie van mijn collega Gerrit van Scherrenburg kan ik jullie melden dat begin volgend jaar de werkzaamheden aan de parkeerplaats op het Leesten wordt hervat en dat dan ook weer gekeken wordt naar de toegangspoorten richting het losloopgebied.

  Met vriendelijke groet,

  Laurens Jansen Boswachter Veluwe Midden.

 • veluwe
  2 november 2015 om 10:58

  Beste Suzanne, Perry en andere hondenbezitters,

  Bedankt voor jullie reacties op het Blog.
  Ik begrijp jullie gevoel als het gaat om het nieuwe hondenlosloopgebied. Het terrein is inderdaad anders dan het oude hondenlosloopgebied. Ik kan me ook voorstellen dat het nu (nog) als minder aantrekkelijk wordt ervaren en dat de beleving van het terrein anders is.

  In jullie reacties geven jullie aan dat Staatsbosbeheer niet (meer) open staat voor de wensen van bezoekers van het Leesten. Bij mij staat de deur altijd voor iedereen open, weet dat. Ik wil Suzanne en Perry dan ook graag uitnodigen in Ugchelen om eens van gedachten te wisselen over het Leesten.

  Om kort terug te komen op de reactie van mijn collega Gerrit van Scherrenburg kan ik jullie melden dat begin volgend jaar de werkzaamheden aan de parkeerplaats op het Leesten wordt hervat en dat dan ook weer gekeken wordt naar de toegangspoorten richting het losloopgebied.

  Met vriendelijke groet,

  Laurens Jansen Boswachter Veluwe Midden.

 • Suzanne
  25 oktober 2015 om 16:51

  Overigens ben ik wel benieuwd naar wanneer staatsbosbeheer van plan is dit op te pakken.
  Ik quote:

  **Beste Suzanne,
  Dat is een goede opmerking en daar is zo niet aan gedacht bij de het plaatsen van de klaphekjes. Echter, de klaphekken zijn tijdelijke oplossingen tot we de definitieve ingangen naar het hondenlosloopgebied kunnen maken. Ingangen zoals die zijn voorzien bij de definitieve uitwerking van het parkeerterrein. We zullen dan graag je opmerking meenemen en daar rekening als dat mogelijk is.
  Wat betreft het grote hek is een punt dat we meenemen voor later en definitieve inrichting. Hartelijk dank voor de tips, ik geef ze door aan de betrokken collega’s.
  Boswachter Gerrit van Scherrenburg**

  Wanneer komen er definitieve ingangen dan? Zijn er nog geen definitieve ingangen? Waar komen de definitieve ingangen dan? Inmiddels heeft 1 van mijn honden het al feilloos door hoe het hekje open gaat. Ontspannen wandelen is dus niet echt het geval. Dit bericht is immers van maart. We zitten nu in oktober. En uit dit bericht klonk nog hoop over een definitieve inrichting dat er nog iets zou veranderen in het hondenbos. Maar met het laatste bericht van Laurens Jansen lijkt die hoop geheel onterecht.

 • Suzanne
  25 oktober 2015 om 16:51

  Overigens ben ik wel benieuwd naar wanneer staatsbosbeheer van plan is dit op te pakken.
  Ik quote:

  **Beste Suzanne,
  Dat is een goede opmerking en daar is zo niet aan gedacht bij de het plaatsen van de klaphekjes. Echter, de klaphekken zijn tijdelijke oplossingen tot we de definitieve ingangen naar het hondenlosloopgebied kunnen maken. Ingangen zoals die zijn voorzien bij de definitieve uitwerking van het parkeerterrein. We zullen dan graag je opmerking meenemen en daar rekening als dat mogelijk is.
  Wat betreft het grote hek is een punt dat we meenemen voor later en definitieve inrichting. Hartelijk dank voor de tips, ik geef ze door aan de betrokken collega’s.
  Boswachter Gerrit van Scherrenburg**

  Wanneer komen er definitieve ingangen dan? Zijn er nog geen definitieve ingangen? Waar komen de definitieve ingangen dan? Inmiddels heeft 1 van mijn honden het al feilloos door hoe het hekje open gaat. Ontspannen wandelen is dus niet echt het geval. Dit bericht is immers van maart. We zitten nu in oktober. En uit dit bericht klonk nog hoop over een definitieve inrichting dat er nog iets zou veranderen in het hondenbos. Maar met het laatste bericht van Laurens Jansen lijkt die hoop geheel onterecht.

 • Perry
  16 oktober 2015 om 19:07

  Beste Suzanne/boswachters,
  ik sluit mij, helaas, helemaal aan bij de beleving van Suzanne.
  In eerste instantie was ik erg blij met de voorgenomen verbouwing, maar als ik nu rondloop is het inderdaad ronduit saai geworden.
  Het eerder opengestelde stuk begrazingsgebied was een hele mooie toevoeging qua variëteit en hoogteverschil.
  Nu dat weer alleen voor aangelijnde honden is moet ik zeggen, en dat geldt voor bijna heel mijn omgeving qua hondenbezitters, dat wij eigenlijk bijna niet meer op het Leesten lopen. Van dagelijks naar hooguit eens per maand en dan ook nog als het te druk is bij andere plekken.
  Voorheen raadde ik het ook mensen aan in mijn complete netwerk maar dat is omgeslagen in afraden.
  Erg jammer, en erg jammer dat Staatsbosbeheer niet meer open staat voor wensen en/of beleving. Groet,

  • Suzanne
   25 oktober 2015 om 16:47

   Gelukkig ben ik niet de enige. Ik hoor helaas heel veel negatieve geluiden bij bezoekers van het hondenbos het leesten en ben dan ook echt teleurgesteld in de houding van staatsbosbeheer hierin. Het bos is in geen enkele vorm vergelijkbaar met het eerdere hondenbos wat er was, met alle mooie kruipdoor sluipdoor paadjes, kuilen, heide, bramenstruiken & bos.

   Nu zijn we tussentijds natuurlijk enorm verwend met dat mooie heide gebied waar de honden los mochten, en we wisten dat dat van korte duur zou zijn, maar echt, ik kijk nog steeds als ik langs de kuil loop van het oude hondenbos met weemoed terug naar dat mijn honden daar naar beneden konden racen, over boomstammetjes heen sprongen, door de bramenstruiken renden, of gewoon lekker een stuk over de heide konden rennen in het oude hondenbos. En nu… nu is het recht toe recht aan, en mijn honden zien helaas echt geen uitdaging in het nieuwe leesten. Geen kuilen, geen bramen, geen heide… wel een open stuk vol afgezaagde boomstammen waar ze hun poten breken als ze er overheen rennen. Die van mij gaan daar dus ook niet op.

   Treurig dat Staatsbosbeheer hun grootste bezoekersgroep in het leesten niet serieus neemt. Want feitelijk gezien zag je er door de weeks bijna alleen maar mensen met honden. Die na hun wandeling nog even gezellig bij de Kiosk een warme chocolade melk dronken of een patatjes aten. Jammer… erg jammer dat Staatsbosbeheer het creëren van paadjes aan ons zelf over laat.

 • Perry
  16 oktober 2015 om 19:07

  Beste Suzanne/boswachters,
  ik sluit mij, helaas, helemaal aan bij de beleving van Suzanne.
  In eerste instantie was ik erg blij met de voorgenomen verbouwing, maar als ik nu rondloop is het inderdaad ronduit saai geworden.
  Het eerder opengestelde stuk begrazingsgebied was een hele mooie toevoeging qua variëteit en hoogteverschil.
  Nu dat weer alleen voor aangelijnde honden is moet ik zeggen, en dat geldt voor bijna heel mijn omgeving qua hondenbezitters, dat wij eigenlijk bijna niet meer op het Leesten lopen. Van dagelijks naar hooguit eens per maand en dan ook nog als het te druk is bij andere plekken.
  Voorheen raadde ik het ook mensen aan in mijn complete netwerk maar dat is omgeslagen in afraden.
  Erg jammer, en erg jammer dat Staatsbosbeheer niet meer open staat voor wensen en/of beleving. Groet,

  • Suzanne
   25 oktober 2015 om 16:47

   Gelukkig ben ik niet de enige. Ik hoor helaas heel veel negatieve geluiden bij bezoekers van het hondenbos het leesten en ben dan ook echt teleurgesteld in de houding van staatsbosbeheer hierin. Het bos is in geen enkele vorm vergelijkbaar met het eerdere hondenbos wat er was, met alle mooie kruipdoor sluipdoor paadjes, kuilen, heide, bramenstruiken & bos.

   Nu zijn we tussentijds natuurlijk enorm verwend met dat mooie heide gebied waar de honden los mochten, en we wisten dat dat van korte duur zou zijn, maar echt, ik kijk nog steeds als ik langs de kuil loop van het oude hondenbos met weemoed terug naar dat mijn honden daar naar beneden konden racen, over boomstammetjes heen sprongen, door de bramenstruiken renden, of gewoon lekker een stuk over de heide konden rennen in het oude hondenbos. En nu… nu is het recht toe recht aan, en mijn honden zien helaas echt geen uitdaging in het nieuwe leesten. Geen kuilen, geen bramen, geen heide… wel een open stuk vol afgezaagde boomstammen waar ze hun poten breken als ze er overheen rennen. Die van mij gaan daar dus ook niet op.

   Treurig dat Staatsbosbeheer hun grootste bezoekersgroep in het leesten niet serieus neemt. Want feitelijk gezien zag je er door de weeks bijna alleen maar mensen met honden. Die na hun wandeling nog even gezellig bij de Kiosk een warme chocolade melk dronken of een patatjes aten. Jammer… erg jammer dat Staatsbosbeheer het creëren van paadjes aan ons zelf over laat.

 • Suzanne
  1 september 2015 om 18:30

  Hallo Boswachters

  Vraagje:
  Komen er nog extra paadjes in het nieuwe hondenlosloop gebied? Ik moet eerlijk zeggen dat het sinds het nieuwe gebied in gebruik is nogal saai lopen is, die recht toe recht aan paden. Er is eigenlijk maar 1 tussendoor paadje, en dat vind ik prachtig, maar de rest is echt een beetje ‘saai’ vergeleken met het oude hondenbos. Of ligt dat aan mij? Ik vind het jammer want hierdoor loop ik een stuk minder op het leesten dan voorheen, en ik vond het juist altijd een heerlijk stekje, zeker met de kiosk zo om de hoek.

  Verder heb ik nog een andere vraag, er wordt door bezoekers in het leesten gesproken over dat er nog een stukje bij komt aan het hondenbos. Klopt dat nu wel, of klopt dat niet? Uit het kaartje wat bij de ingangen hangt over de plannen met het gebied kom ik echt geen wijs.

  Ik hoor het graag van jullie.

  Groet,
  Suzanne

  • veluwe
   8 september 2015 om 08:41

   Beste Suzanne en andere hondenbezitters,

   Staatsbosbeheer is niet voornemens om de komende tijd extra paadjes te creëren in het hondenlosloopgebied. De ervaring leert dat er met de tijd vanzelf nieuwe paadjes ontstaan. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het zijn dat we hier in de toekomst toch iets in gaan sturen.

   Het hondenlosloopgebied zoals u het nu in gebruik heeft zal in de toekomst niet meer wijzigen.
   Er zal op korte termijn dus geen uitbreiding plaats vinden van het hondenlosloopgebied op het Leesten.

   Ik wens u allen veel wandel plezier.

   Groet,

   Laurens Jansen
   Boswachter Veluwe midden

 • Suzanne
  1 september 2015 om 18:30

  Hallo Boswachters

  Vraagje:
  Komen er nog extra paadjes in het nieuwe hondenlosloop gebied? Ik moet eerlijk zeggen dat het sinds het nieuwe gebied in gebruik is nogal saai lopen is, die recht toe recht aan paden. Er is eigenlijk maar 1 tussendoor paadje, en dat vind ik prachtig, maar de rest is echt een beetje ‘saai’ vergeleken met het oude hondenbos. Of ligt dat aan mij? Ik vind het jammer want hierdoor loop ik een stuk minder op het leesten dan voorheen, en ik vond het juist altijd een heerlijk stekje, zeker met de kiosk zo om de hoek.

  Verder heb ik nog een andere vraag, er wordt door bezoekers in het leesten gesproken over dat er nog een stukje bij komt aan het hondenbos. Klopt dat nu wel, of klopt dat niet? Uit het kaartje wat bij de ingangen hangt over de plannen met het gebied kom ik echt geen wijs.

  Ik hoor het graag van jullie.

  Groet,
  Suzanne

  • veluwe
   8 september 2015 om 08:41

   Beste Suzanne en andere hondenbezitters,

   Staatsbosbeheer is niet voornemens om de komende tijd extra paadjes te creëren in het hondenlosloopgebied. De ervaring leert dat er met de tijd vanzelf nieuwe paadjes ontstaan. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het zijn dat we hier in de toekomst toch iets in gaan sturen.

   Het hondenlosloopgebied zoals u het nu in gebruik heeft zal in de toekomst niet meer wijzigen.
   Er zal op korte termijn dus geen uitbreiding plaats vinden van het hondenlosloopgebied op het Leesten.

   Ik wens u allen veel wandel plezier.

   Groet,

   Laurens Jansen
   Boswachter Veluwe midden

 • Ger
  2 juli 2015 om 11:21

  Beste Gerrit,

  Op de eerste plaats wou ik je graag laten weten dat wij (Angeliek, Ger, Rico (hond) en Rowi (hondje)) ontzettend blij zijn met het nieuwe losloopgebied voor honden en de natte neuzen route! Je kunt ons daar werkelijk elke avond vinden 🙂 Heerlijk! En wat is het toch een mooi natuurgebied! Ik voel me dan ook bevoorrecht dat wij in Ugchelen wonen en er dagelijks van kunnen en mogen genieten. Heb je zelf ook wel eens ’s avonds dienst in Het Leesten? Ik zou het namelijk leuk vinden om eens een praatje te maken en uit directe bron te horen hoe het gaat en staat met de huidige ontwikkelingen op Het Leesten en of de aanpassingen al merkbaar zijn op de aantallen vlinders, hagedissen, slangen en groot wild. (Ik heb van de week nog een kleine hazelworm gezien, leuk!)

  Als tweede wou ik je een vraag stellen over de fietsers die we zeer regelmatig op Het Leesten tegenkomen…
  Gewone recreatieve fietsers zie je eigenlijk nooit maar als die er zouden zijn, zou je daar als wandelaar waarschijnlijk geen last van hebben. Wat we wel elke avond tegenkomen, zijn groepen fietsers van zo’n 5 tot 20 “stevige jongens” die als een gek over de wandelpaden en delen van de natte neuzen route crossen op hun mountainbikes. (Ik ben ze overigens ook al een paar keer tegengekomen binnen de hekken van het omheinde losloopgebied.) Om eerlijk te zijn, irriteren wij ons daar nogal aan. Als je aan het wandelen bent en je gaat niet tijdig aan de kant dan wordt je bijna overreden en krijg je meestal ook de nodige verwensingen naar je hoofd omdat je niet op tijd voor hun van het pad het bos in springt. Ik ben blij dat ik nog niet bejaard ben, anders had ik allang ergens in de hei gelegen met een fietswiel in m’n nek 😉
  Je zult begrijpen dat we het vooral “eng” vinden als we met onze honden op de natte neuzen route wandelen en zo’n groep komt plotseling voorbij stuiven. Ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als een hond onder de wielen terecht komt. En dat geldt overigens niet alleen voor honden maar ook voor alle wilde beesten en beestjes die op Het Leesten leven!!!!!
  Daarom vroegen wij ons af of dit eigenlijk wel toegestaan is… Zijn de paden op Het Leesten nu alleen wandelpaden voor wandelaars of mag er ook gefietst en gemountainbiked worden?

  Met vriendelijke groet, woef woef en hopelijk tot een keer op Het Leesten,

  Angeliek, Ger, Rico en Rowi

  • veluwe
   3 juli 2015 om 09:46

   Beste Angeliek, Ger, Rico en Rowi,
   Fijn om van jullie te horen dat jullie zo blij zijn met de natte neuzen route op het Leesten zo waarderen, jullie betrokkenheid is duidelijk.
   Ik waardeer het ook zeer dat jullie zaken die jullie zien, of overlast, of opmerkingen aan ons melden en zo onze ogen en oren willen zijn in ons gebied. Zo ook jullie melding over het gedrag van deze groep mountainbikers. Het is uiteraard zeer vervelend en niet ongevaarlijk van deze jongelui. Ik neem jullie opmerking t.a.v. de groep mountainbikers dan ook mee en leg deze bij de surveillanten (boa) neer. Zodat zij dat op een avondronde in de surveillance meenemen en de groep op dit ongewenste gedrag aan spreken.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

 • Ger
  2 juli 2015 om 11:21

  Beste Gerrit,

  Op de eerste plaats wou ik je graag laten weten dat wij (Angeliek, Ger, Rico (hond) en Rowi (hondje)) ontzettend blij zijn met het nieuwe losloopgebied voor honden en de natte neuzen route! Je kunt ons daar werkelijk elke avond vinden 🙂 Heerlijk! En wat is het toch een mooi natuurgebied! Ik voel me dan ook bevoorrecht dat wij in Ugchelen wonen en er dagelijks van kunnen en mogen genieten. Heb je zelf ook wel eens ’s avonds dienst in Het Leesten? Ik zou het namelijk leuk vinden om eens een praatje te maken en uit directe bron te horen hoe het gaat en staat met de huidige ontwikkelingen op Het Leesten en of de aanpassingen al merkbaar zijn op de aantallen vlinders, hagedissen, slangen en groot wild. (Ik heb van de week nog een kleine hazelworm gezien, leuk!)

  Als tweede wou ik je een vraag stellen over de fietsers die we zeer regelmatig op Het Leesten tegenkomen…
  Gewone recreatieve fietsers zie je eigenlijk nooit maar als die er zouden zijn, zou je daar als wandelaar waarschijnlijk geen last van hebben. Wat we wel elke avond tegenkomen, zijn groepen fietsers van zo’n 5 tot 20 “stevige jongens” die als een gek over de wandelpaden en delen van de natte neuzen route crossen op hun mountainbikes. (Ik ben ze overigens ook al een paar keer tegengekomen binnen de hekken van het omheinde losloopgebied.) Om eerlijk te zijn, irriteren wij ons daar nogal aan. Als je aan het wandelen bent en je gaat niet tijdig aan de kant dan wordt je bijna overreden en krijg je meestal ook de nodige verwensingen naar je hoofd omdat je niet op tijd voor hun van het pad het bos in springt. Ik ben blij dat ik nog niet bejaard ben, anders had ik allang ergens in de hei gelegen met een fietswiel in m’n nek 😉
  Je zult begrijpen dat we het vooral “eng” vinden als we met onze honden op de natte neuzen route wandelen en zo’n groep komt plotseling voorbij stuiven. Ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als een hond onder de wielen terecht komt. En dat geldt overigens niet alleen voor honden maar ook voor alle wilde beesten en beestjes die op Het Leesten leven!!!!!
  Daarom vroegen wij ons af of dit eigenlijk wel toegestaan is… Zijn de paden op Het Leesten nu alleen wandelpaden voor wandelaars of mag er ook gefietst en gemountainbiked worden?

  Met vriendelijke groet, woef woef en hopelijk tot een keer op Het Leesten,

  Angeliek, Ger, Rico en Rowi

  • veluwe
   3 juli 2015 om 09:46

   Beste Angeliek, Ger, Rico en Rowi,
   Fijn om van jullie te horen dat jullie zo blij zijn met de natte neuzen route op het Leesten zo waarderen, jullie betrokkenheid is duidelijk.
   Ik waardeer het ook zeer dat jullie zaken die jullie zien, of overlast, of opmerkingen aan ons melden en zo onze ogen en oren willen zijn in ons gebied. Zo ook jullie melding over het gedrag van deze groep mountainbikers. Het is uiteraard zeer vervelend en niet ongevaarlijk van deze jongelui. Ik neem jullie opmerking t.a.v. de groep mountainbikers dan ook mee en leg deze bij de surveillanten (boa) neer. Zodat zij dat op een avondronde in de surveillance meenemen en de groep op dit ongewenste gedrag aan spreken.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

 • Monique
  13 april 2015 om 21:11

  En wanneer gaan jullie aandacht besteden aan de rest van het Spelderholt. Paden zijn onbegaanbaar, worden volldig geblokkeerd door omgevallen bomen en paden liggen bezaaid met takken en troep. Of is alleen het rondje Leesten belangrijk en worden daar alle miljoenen besteed?

  • veluwe
   22 april 2015 om 09:13

   Beste Moniqu,
   We zijn met een onderhoudsronde van de hele ruiterroute bezig, ook Spelderholt, om te zorgen dat de ruiterroute weer overal in orde is. We kijken even of het wellicht mogelijk is om de werkplanning, ten gunste van Spelderholt, enigszins aan te passen.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

  • Monique
   28 mei 2015 om 09:18

   Beste heer Van Scherrenburg,

   Heeft u enig idee wanneer er tijd vrij gemaakt voor het onderhoud van de (ruiter)paden in Hoenderloo? U schrijft dat geprobeerd zou worden de werkplanning enigszins aan te passen. Wat betekent dit in tijd: week, maand, jaar? De paden worden met de dag slechter. Wat mij bovendien opvalt is dat paden die volledig geblokkeerd worden door omgevallen bomen, nu wel vrijgemaakt worden, maar restanten worden gewoon op het pad zelf gedeponeerd in plaats van opgeruimd.

  • veluwe
   10 juni 2015 om 10:13

   Uiteraard is het de bedoeling dat ook de takken worden verwijderd. Ik ga na bij de werkploeg waarom de takken niet direct zijn verwijderd, ik weet de oorzaak dat op die plek de takken zijn blijven liggen niet.

   Groet, Boswachter Gerrit van Scherrenburg

 • Monique
  13 april 2015 om 21:11

  En wanneer gaan jullie aandacht besteden aan de rest van het Spelderholt. Paden zijn onbegaanbaar, worden volldig geblokkeerd door omgevallen bomen en paden liggen bezaaid met takken en troep. Of is alleen het rondje Leesten belangrijk en worden daar alle miljoenen besteed?

  • veluwe
   22 april 2015 om 09:13

   Beste Moniqu,
   We zijn met een onderhoudsronde van de hele ruiterroute bezig, ook Spelderholt, om te zorgen dat de ruiterroute weer overal in orde is. We kijken even of het wellicht mogelijk is om de werkplanning, ten gunste van Spelderholt, enigszins aan te passen.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

  • Monique
   28 mei 2015 om 09:18

   Beste heer Van Scherrenburg,

   Heeft u enig idee wanneer er tijd vrij gemaakt voor het onderhoud van de (ruiter)paden in Hoenderloo? U schrijft dat geprobeerd zou worden de werkplanning enigszins aan te passen. Wat betekent dit in tijd: week, maand, jaar? De paden worden met de dag slechter. Wat mij bovendien opvalt is dat paden die volledig geblokkeerd worden door omgevallen bomen, nu wel vrijgemaakt worden, maar restanten worden gewoon op het pad zelf gedeponeerd in plaats van opgeruimd.

  • veluwe
   10 juni 2015 om 10:13

   Uiteraard is het de bedoeling dat ook de takken worden verwijderd. Ik ga na bij de werkploeg waarom de takken niet direct zijn verwijderd, ik weet de oorzaak dat op die plek de takken zijn blijven liggen niet.

   Groet, Boswachter Gerrit van Scherrenburg

 • Joyce
  31 maart 2015 om 13:09

  Staatsbosbeheer,

  Bedankt dat u heeft gezorgd voor een nieuwe “natte neuzen- route”, welke zelfs naar 2 richtingen is aangegeven.
  Prima ook de bordjes die geplaatst zijn met daarop een aangelijnde hond, het is nu meteen zichtbaar wanneer je verkeerd gaat.
  (En ik zou willen dat ik mocht bekeuren!! Soms schaam ik me voor hondeneigenaren die alle regels aan hun laars lappen en toch buiten de route wandelen met hun loslopende hond” )

  Paul Suurmond, bedankt voor het luisteren naar een “werkgroep bestaande uit honden eigenaren”
  Wij, hondeneigenaren hebben inderdaad zoals ons was beloofd, een mooi, omheind gebied teruggekregen.
  Evenals een nieuwe “natte neuzen route”.
  Wij ( groep hondenbezitters ) hopen dat het bevalt in Utrecht.
  Succes en bedankt!

  En dhr. van Scherrenburg, succes met het aanpakken van de definitieve uitwerking.

  Ook ik kom echter met een “klacht”, echter, is deze gericht aan de hondeneigenaren!!
  Vanmorgen om ongeveer 9.00 uur stond het grote hek wagenwijd open!!! Maar dan ook echt wagenwijd!!!!!

  Staatsbosbeheer aan u de vraag er een slot op te gooien. Dit hek lijkt mij bedoeld voor Staatsbosbeheer zelf en voor het toegang bieden van eventuele hulpdiensten.
  Of heb ik het mis?
  Iedere dag staan er auto’s geparkeerd langs de weg, terwijl er een mooie parkeerplaats is gerealiseerd.
  Maar er zijn nou eenmaal hondeneigenaren die het liefs de hond (los) vanuit de auto het
  Hondenbos in laten lopen.
  Zij zullen pas naar de parkeerplaats gaan als dit moet en dit bij het GROTE hek staat aangegeven.
  Nu lijkt het erop dat men met de hond hier naar binnen mag.
  En het is inderdaad korter, en minder modderig. (Waar hebben we het over, we lopen in het bos) en de hond kan METEEN los, zo makkelijk mogelijk…..

  Het is het in de huidige situatie wachten op de eerste aanrijding met een hond op de Europalaan.
  En ik weet nu al wie hier weer de schuld gaat krijgen….vast niet een wandelaar.

  Mensen houd op met zeuren, kijk niet naar wat je NIET hebt, maar kijk naar wat je WEL hebt, namelijk: de mogelijkheid om je hond los te laten lopen.
  Ik reageer trouwens niet op bovenstaande opmerkingen, maar op commentaar van mensen die je tegenkomt in het bos.

  Misschien is het handig om een papier op te hangen met de nog komende werkzaamheden van Staatsbosbeheer, wat betreft aanpassingen “hondenbos”.
  Goede tip van Suzanne trouwens.

  Jammer dat maar weinig mensen deze blog lezen.

  Een zeer dankbare hondeneigenaar.
  Joyce

 • Joyce
  31 maart 2015 om 13:09

  Staatsbosbeheer,

  Bedankt dat u heeft gezorgd voor een nieuwe “natte neuzen- route”, welke zelfs naar 2 richtingen is aangegeven.
  Prima ook de bordjes die geplaatst zijn met daarop een aangelijnde hond, het is nu meteen zichtbaar wanneer je verkeerd gaat.
  (En ik zou willen dat ik mocht bekeuren!! Soms schaam ik me voor hondeneigenaren die alle regels aan hun laars lappen en toch buiten de route wandelen met hun loslopende hond” )

  Paul Suurmond, bedankt voor het luisteren naar een “werkgroep bestaande uit honden eigenaren”
  Wij, hondeneigenaren hebben inderdaad zoals ons was beloofd, een mooi, omheind gebied teruggekregen.
  Evenals een nieuwe “natte neuzen route”.
  Wij ( groep hondenbezitters ) hopen dat het bevalt in Utrecht.
  Succes en bedankt!

  En dhr. van Scherrenburg, succes met het aanpakken van de definitieve uitwerking.

  Ook ik kom echter met een “klacht”, echter, is deze gericht aan de hondeneigenaren!!
  Vanmorgen om ongeveer 9.00 uur stond het grote hek wagenwijd open!!! Maar dan ook echt wagenwijd!!!!!

  Staatsbosbeheer aan u de vraag er een slot op te gooien. Dit hek lijkt mij bedoeld voor Staatsbosbeheer zelf en voor het toegang bieden van eventuele hulpdiensten.
  Of heb ik het mis?
  Iedere dag staan er auto’s geparkeerd langs de weg, terwijl er een mooie parkeerplaats is gerealiseerd.
  Maar er zijn nou eenmaal hondeneigenaren die het liefs de hond (los) vanuit de auto het
  Hondenbos in laten lopen.
  Zij zullen pas naar de parkeerplaats gaan als dit moet en dit bij het GROTE hek staat aangegeven.
  Nu lijkt het erop dat men met de hond hier naar binnen mag.
  En het is inderdaad korter, en minder modderig. (Waar hebben we het over, we lopen in het bos) en de hond kan METEEN los, zo makkelijk mogelijk…..

  Het is het in de huidige situatie wachten op de eerste aanrijding met een hond op de Europalaan.
  En ik weet nu al wie hier weer de schuld gaat krijgen….vast niet een wandelaar.

  Mensen houd op met zeuren, kijk niet naar wat je NIET hebt, maar kijk naar wat je WEL hebt, namelijk: de mogelijkheid om je hond los te laten lopen.
  Ik reageer trouwens niet op bovenstaande opmerkingen, maar op commentaar van mensen die je tegenkomt in het bos.

  Misschien is het handig om een papier op te hangen met de nog komende werkzaamheden van Staatsbosbeheer, wat betreft aanpassingen “hondenbos”.
  Goede tip van Suzanne trouwens.

  Jammer dat maar weinig mensen deze blog lezen.

  Een zeer dankbare hondeneigenaar.
  Joyce

 • Ger
  20 maart 2015 om 13:53

  Beste boswachters,

  Bij deze nog een kleine aanvulling op mijn reactie van 19 maart 2015 om 22:59 uur.

  Ik kom zojuist een website tegen met een geschreven stuk van boswachter Kim van der Klis waarin zij ook vermelding maakt dat op de natte neuzen route de honden niet aangelijnd hoeven te zijn. Zij schrijft o.a.:

  ” Het Leesten bij Apeldoorn
  Op Het Leesten is een ‘natte neuzen’-route uitgezet. Deze route is 4 km lang en hier mogen honden vrij rond lopen, mits ze onder appèl staan. Ook is er een omheind gebied waar honden los mogen. ”

  De url van de website is: https://veluwe.wordpress.com/2012/07/10/waarom-hondenlosloopgebieden-op-de-veluwe/

  Graag ontvangen ik een reactie van u op mijn reactie en op mijn vorige reactie van 19 maart 2015 om 22:59 uur.

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Ger.

  • veluwe
   20 maart 2015 om 14:49

   Dag Ger,
   Voor alle duidelijkheid hebben we weer aandacht op de blog van vandaag voor hondenbezitters en hun hond om u zo op de hoogte te houden van de veranderingen. We geven dat recentelijk ook aan in het terrein om u optimaal te informeren. U mag van ons verwachten dat wij daar naar handelen zoals een goed gastheer betaamt, echter mag u ook van deze zelfde gastheer verwachten dat we u erop wijzen dat er consequenties zijn als de gedragsregels niet worden opgevolgd.
   Zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de natuur, de wandelaars met en ook zonder een hond.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

 • Ger
  20 maart 2015 om 13:53

  Beste boswachters,

  Bij deze nog een kleine aanvulling op mijn reactie van 19 maart 2015 om 22:59 uur.

  Ik kom zojuist een website tegen met een geschreven stuk van boswachter Kim van der Klis waarin zij ook vermelding maakt dat op de natte neuzen route de honden niet aangelijnd hoeven te zijn. Zij schrijft o.a.:

  ” Het Leesten bij Apeldoorn
  Op Het Leesten is een ‘natte neuzen’-route uitgezet. Deze route is 4 km lang en hier mogen honden vrij rond lopen, mits ze onder appèl staan. Ook is er een omheind gebied waar honden los mogen. ”

  De url van de website is: https://veluwe.wordpress.com/2012/07/10/waarom-hondenlosloopgebieden-op-de-veluwe/

  Graag ontvangen ik een reactie van u op mijn reactie en op mijn vorige reactie van 19 maart 2015 om 22:59 uur.

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Ger.

  • veluwe
   20 maart 2015 om 14:49

   Dag Ger,
   Voor alle duidelijkheid hebben we weer aandacht op de blog van vandaag voor hondenbezitters en hun hond om u zo op de hoogte te houden van de veranderingen. We geven dat recentelijk ook aan in het terrein om u optimaal te informeren. U mag van ons verwachten dat wij daar naar handelen zoals een goed gastheer betaamt, echter mag u ook van deze zelfde gastheer verwachten dat we u erop wijzen dat er consequenties zijn als de gedragsregels niet worden opgevolgd.
   Zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de natuur, de wandelaars met en ook zonder een hond.
   Met vriendelijke groet,
   Gerrit van Scherrenburg
   Boswachter Staatsbosbeheer

 • suusje8242
  20 maart 2015 om 01:47

  Hallo boswachters

  Ik wil jullie ten eerste bedanken voor het nieuwe mooie stuk hondenbos in het leesten. Mijn honden genieten er dagelijks.

  Echter heb ik wel een verzoek, er zijn een aantal hekjes die niet naar binnen toe openen maar naar buiten toe. Nu heb ik zelf nogal onderzoekende honden maar ik heb al van meer mensen begrepen dat ze dit niet echt veilig vinden. Het Is voor mijn honden een kwestie van tijd dat ze tegen het hek aan springen en dus het hekje open krijgen en naar buiten rennen Een gebied in waar ze niet los mogen met ook nog eens de verleiding van ree en wild zwijn. In het omheinde gedeelte luisteren ze goed maar ik vrees voor de dag dat ze in een onopgemerkt ogenblik het hekje open krijgen. Is het mogelijk dat die hekjes omgehangen worden zodat ze naar binnen toe openen?

  Het grote hek aan de voorkant wordt overigens vaak niet goed gesloten door bezoekers door het moeilijke slot. Ook een aandachtspunt dus. Ik controleer zelf elke keer als ik langs loop of hij goed dicht zit en 9 van de 10 keer Is dit niet het geval. En helaas zit dat grote hek best dicht bij grote wegen en dat maakt het dus wat eng.

  Ik hoop op een reactie van jullie en ben ook best bereid waar nodig te helpen met eventuele aanpassingen om het veilig te houden voor mens en dier.

  Groet Suzanne

  • veluwe
   20 maart 2015 om 14:47

   Beste Suzanne,
   Dat is een goede opmerking en daar is zo niet aan gedacht bij de het plaatsen van de klaphekjes. Echter, de klaphekken zijn tijdelijke oplossingen tot we de definitieve ingangen naar het hondenlosloopgebied kunnen maken. Ingangen zoals die zijn voorzien bij de definitieve uitwerking van het parkeerterrein. We zullen dan graag je opmerking meenemen en daar rekening als dat mogelijk is.
   Wat betreft het grote hek is een punt dat we meenemen voor later en definitieve inrichting. Hartelijk dank voor de tips, ik geef ze door aan de betrokken collega’s.
   Boswachter Gerrit van Scherrenburg

 • suusje8242
  20 maart 2015 om 01:47

  Hallo boswachters

  Ik wil jullie ten eerste bedanken voor het nieuwe mooie stuk hondenbos in het leesten. Mijn honden genieten er dagelijks.

  Echter heb ik wel een verzoek, er zijn een aantal hekjes die niet naar binnen toe openen maar naar buiten toe. Nu heb ik zelf nogal onderzoekende honden maar ik heb al van meer mensen begrepen dat ze dit niet echt veilig vinden. Het Is voor mijn honden een kwestie van tijd dat ze tegen het hek aan springen en dus het hekje open krijgen en naar buiten rennen Een gebied in waar ze niet los mogen met ook nog eens de verleiding van ree en wild zwijn. In het omheinde gedeelte luisteren ze goed maar ik vrees voor de dag dat ze in een onopgemerkt ogenblik het hekje open krijgen. Is het mogelijk dat die hekjes omgehangen worden zodat ze naar binnen toe openen?

  Het grote hek aan de voorkant wordt overigens vaak niet goed gesloten door bezoekers door het moeilijke slot. Ook een aandachtspunt dus. Ik controleer zelf elke keer als ik langs loop of hij goed dicht zit en 9 van de 10 keer Is dit niet het geval. En helaas zit dat grote hek best dicht bij grote wegen en dat maakt het dus wat eng.

  Ik hoop op een reactie van jullie en ben ook best bereid waar nodig te helpen met eventuele aanpassingen om het veilig te houden voor mens en dier.

  Groet Suzanne

  • veluwe
   20 maart 2015 om 14:47

   Beste Suzanne,
   Dat is een goede opmerking en daar is zo niet aan gedacht bij de het plaatsen van de klaphekjes. Echter, de klaphekken zijn tijdelijke oplossingen tot we de definitieve ingangen naar het hondenlosloopgebied kunnen maken. Ingangen zoals die zijn voorzien bij de definitieve uitwerking van het parkeerterrein. We zullen dan graag je opmerking meenemen en daar rekening als dat mogelijk is.
   Wat betreft het grote hek is een punt dat we meenemen voor later en definitieve inrichting. Hartelijk dank voor de tips, ik geef ze door aan de betrokken collega’s.
   Boswachter Gerrit van Scherrenburg

 • Ger
  19 maart 2015 om 22:59

  Beste Paul Suurmond, Gerrit van Scherrenburg, Marike Vissers en andere boswachters,

  Naast het nieuw omheinde losloopgebied voor honden is er ook nog steeds een (nieuwe) natte neuzen route.Heerlijk maar…
  Op de website van staatsbosbeheer:
  http://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/Veluwe.aspx?tab=Toegankelijkheid
  is letterlijk het volgende te lezen:
  ” Het Leesten bij Apeldoorn. Omheind gebied en natteneuzenroute (4 km) waar honden vrij rond mogen lopen, mits onder appèl. ”
  Maar wat schetst mijn verbazing… wordt ik tijdens het wandelen op de natte neuzen route toch door een boswachter aangesproken op het feit dat mijn hond naast mij losloopt! Dit gebeurde ook nog eens op een erg onvriendelijke toon in de trant van “weten wij wel waar wij mee bezig zijn? als wij de hond niet aanlijnen, krijgen wij een bekeuring”. Ik ben niet gauw verbaasd maar dit vond ik ronduit een onbeschofte manier van aanspreken! Daarbij informeert staatsbosbeheer mij via hun eigen informatieve website dat ik hier met mijn hond mag wandelen en dat mijn hond niet aangelijnd hoeft te zijn en vervolgens dreigt een boswachter mij daarvoor te bekeuren. Het zou fijn zijn geweest als de boswachters in Het Leesten zelf beter geïnformeerd zouden zijn over wat wel en niet in het gebied is toegestaan… dan zou mijn wandeling door de heerlijke natuur nu niet verpest zijn door dreigementen met boetes! Wat mij daarnaast ook opviel, was dat er bij sommige paden buiten het losloopgebied bordjes zijn geplaatst waar op staat dat de hond aangelijnd moet zijn. Op de route van de natte neuzen route zelf staan deze bordjes niet!!! Je komt ze wel tegen op zijpaden van de natte neuzen route. Ook dit impliceert dat honden op de natte neuzen route vrij rond mogen lopen zoals ook vermeld staat op bovengenoemde website van staatsbosbeheer!
  Kortom beste boswachters… hou alsjeblieft op met het dreigen met bekeuringen als iemand zich netjes aan de spelregels houdt die staatsbosbeheer zelf heeft opgesteld en als je dan toch iemand aanspreekt, doe dat dan op een vriendelijke manier want daar bereik je meer mee! Uiteindelijk komen we allemaal naar het leesten om van de natuur te genieten en als iedereen zich aan de spelregels houdt, is het voor boswachters prettig werken en is het voor wandelaars, met of zonder hond, altijd weer een fijne belevenis!

  Met vriendelijke groet,
  Ger.

 • Ger
  19 maart 2015 om 22:59

  Beste Paul Suurmond, Gerrit van Scherrenburg, Marike Vissers en andere boswachters,

  Naast het nieuw omheinde losloopgebied voor honden is er ook nog steeds een (nieuwe) natte neuzen route.Heerlijk maar…
  Op de website van staatsbosbeheer:
  http://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/Veluwe.aspx?tab=Toegankelijkheid
  is letterlijk het volgende te lezen:
  ” Het Leesten bij Apeldoorn. Omheind gebied en natteneuzenroute (4 km) waar honden vrij rond mogen lopen, mits onder appèl. ”
  Maar wat schetst mijn verbazing… wordt ik tijdens het wandelen op de natte neuzen route toch door een boswachter aangesproken op het feit dat mijn hond naast mij losloopt! Dit gebeurde ook nog eens op een erg onvriendelijke toon in de trant van “weten wij wel waar wij mee bezig zijn? als wij de hond niet aanlijnen, krijgen wij een bekeuring”. Ik ben niet gauw verbaasd maar dit vond ik ronduit een onbeschofte manier van aanspreken! Daarbij informeert staatsbosbeheer mij via hun eigen informatieve website dat ik hier met mijn hond mag wandelen en dat mijn hond niet aangelijnd hoeft te zijn en vervolgens dreigt een boswachter mij daarvoor te bekeuren. Het zou fijn zijn geweest als de boswachters in Het Leesten zelf beter geïnformeerd zouden zijn over wat wel en niet in het gebied is toegestaan… dan zou mijn wandeling door de heerlijke natuur nu niet verpest zijn door dreigementen met boetes! Wat mij daarnaast ook opviel, was dat er bij sommige paden buiten het losloopgebied bordjes zijn geplaatst waar op staat dat de hond aangelijnd moet zijn. Op de route van de natte neuzen route zelf staan deze bordjes niet!!! Je komt ze wel tegen op zijpaden van de natte neuzen route. Ook dit impliceert dat honden op de natte neuzen route vrij rond mogen lopen zoals ook vermeld staat op bovengenoemde website van staatsbosbeheer!
  Kortom beste boswachters… hou alsjeblieft op met het dreigen met bekeuringen als iemand zich netjes aan de spelregels houdt die staatsbosbeheer zelf heeft opgesteld en als je dan toch iemand aanspreekt, doe dat dan op een vriendelijke manier want daar bereik je meer mee! Uiteindelijk komen we allemaal naar het leesten om van de natuur te genieten en als iedereen zich aan de spelregels houdt, is het voor boswachters prettig werken en is het voor wandelaars, met of zonder hond, altijd weer een fijne belevenis!

  Met vriendelijke groet,
  Ger.

 • Joep
  17 maart 2015 om 21:15

  Ja leuk. overal borden. En geasfalteerde rolstoelpaden. Ik zie het helemaal zitten.

 • Joep
  17 maart 2015 om 21:15

  Ja leuk. overal borden. En geasfalteerde rolstoelpaden. Ik zie het helemaal zitten.

 • Kees Almekinders
  2 januari 2015 om 13:45

  Zijn begrippen als wild en wildernis voor de Veluwe niet een tikkeltje overdreven. Het is een mooi gebied maar met al zijn informatiepanelen, gekleurde paaltjesroutes en geboden en verboden is dit hapklare natuur.

 • Kees Almekinders
  2 januari 2015 om 13:45

  Zijn begrippen als wild en wildernis voor de Veluwe niet een tikkeltje overdreven. Het is een mooi gebied maar met al zijn informatiepanelen, gekleurde paaltjesroutes en geboden en verboden is dit hapklare natuur.

 • Ineke van Vuuren
  14 december 2014 om 22:08

  Van een rustige wandeling is nog geen sprake,allemaal loslopende honden en daartussendoor mountainbikers.

  • Paul Suurmond
   15 december 2014 om 10:44

   het duurt allemaal wat langer dan gedacht, maar zeer binnenkort kunnen de loslopende honden naar hun eigen loslopendhonden-gebied in het bos en de mountainbikers op hun eigen route. De Leesterheide wordt dan weer een rustig gebied voor de wandelaar en een kudde Veluwse Heide-schapen die de heide kort zullen houden.
   de boswachter

  • Ed
   24 februari 2015 om 19:06

   Blijft het losloop gebied omheind?

  • veluwe
   27 februari 2015 om 09:27

   Beste Ed,
   Ja, het nieuwe hondenlosloopgebied is omrasterd. Trouwens volgt op deze blog binnenkort meer over de maatregelen die zijn uitgevoerd op het Leesten, ook voor de hondenliefhebbers.
   Groet,
   Boswachter Gerrit van Scherrenburg

  • Ed
   27 februari 2015 om 15:48

   Gerrit ,

   Bedank voor de info ik hou de blog in de gaten.

   Groet Ed

 • Ineke van Vuuren
  14 december 2014 om 22:08

  Van een rustige wandeling is nog geen sprake,allemaal loslopende honden en daartussendoor mountainbikers.

  • Paul Suurmond
   15 december 2014 om 10:44

   het duurt allemaal wat langer dan gedacht, maar zeer binnenkort kunnen de loslopende honden naar hun eigen loslopendhonden-gebied in het bos en de mountainbikers op hun eigen route. De Leesterheide wordt dan weer een rustig gebied voor de wandelaar en een kudde Veluwse Heide-schapen die de heide kort zullen houden.
   de boswachter

  • Ed
   24 februari 2015 om 19:06

   Blijft het losloop gebied omheind?

  • veluwe
   27 februari 2015 om 09:27

   Beste Ed,
   Ja, het nieuwe hondenlosloopgebied is omrasterd. Trouwens volgt op deze blog binnenkort meer over de maatregelen die zijn uitgevoerd op het Leesten, ook voor de hondenliefhebbers.
   Groet,
   Boswachter Gerrit van Scherrenburg

  • Ed
   27 februari 2015 om 15:48

   Gerrit ,

   Bedank voor de info ik hou de blog in de gaten.

   Groet Ed

 • Perry Schreven
  9 augustus 2014 om 12:31

  Blijft het huidig, tijdelijk voor loslopende honden geopend, begrazingsgebied open? Zou erg fijn zijn om hiervan gebruik te mogen blijven maken.

  • Paul Suurmond
   15 december 2014 om 10:39

   Binnenkort wordt een speciaal hondenlosgebied geopend, daarna zal het begrazingsgebied weer begraasd worden door een kudde schapen en daar passen loslopende honden nu eenmaal niet bij.
   de boswachter

  • Ed
   24 februari 2015 om 19:05

   Blijft het losloop gebied voor de honden omheind?

 • Perry Schreven
  9 augustus 2014 om 12:31

  Blijft het huidig, tijdelijk voor loslopende honden geopend, begrazingsgebied open? Zou erg fijn zijn om hiervan gebruik te mogen blijven maken.

  • Paul Suurmond
   15 december 2014 om 10:39

   Binnenkort wordt een speciaal hondenlosgebied geopend, daarna zal het begrazingsgebied weer begraasd worden door een kudde schapen en daar passen loslopende honden nu eenmaal niet bij.
   de boswachter

  • Ed
   24 februari 2015 om 19:05

   Blijft het losloop gebied voor de honden omheind?

 • Elize
  8 april 2014 om 16:09

  Ik hoop ook dat de kiosk betaalbaar blijft zoals het nu is. Daarnaast ben ik benieuwd of er wederom een natteneuzenroute komt. Het is erg fijn om niet alleen een veldje te hebben waar je met je hond heen kan, maar een rondwandeling van een aantal kilometers, zoals het nu ook is. Ik hoop het, dat maakt het voor hondenbezitters, zoals ik zelf, een heel aantrekkelijk gebied dicht bij huis.

  • Paul Suurmond
   23 april 2014 om 09:49

   In het gebied komt ook weer een natte neuzenroute, deze zal iets langer worden dan de huidige en tevens wat gevarieerder.

   de boswachter

 • Elize
  8 april 2014 om 16:09

  Ik hoop ook dat de kiosk betaalbaar blijft zoals het nu is. Daarnaast ben ik benieuwd of er wederom een natteneuzenroute komt. Het is erg fijn om niet alleen een veldje te hebben waar je met je hond heen kan, maar een rondwandeling van een aantal kilometers, zoals het nu ook is. Ik hoop het, dat maakt het voor hondenbezitters, zoals ik zelf, een heel aantrekkelijk gebied dicht bij huis.

  • Paul Suurmond
   23 april 2014 om 09:49

   In het gebied komt ook weer een natte neuzenroute, deze zal iets langer worden dan de huidige en tevens wat gevarieerder.

   de boswachter

 • Perry Schreven
  2 april 2014 om 07:30

  Geweldig dat dit zo wordt aangepakt, erg mooi gebied. Een ding mis ik echter nu wel in het gebied en dat is een (al is het maar klein) meertje of beekje. Voor honden is het geweldig verkoelend in de lente en zomer, naast dat zij dan ook kunnen drinken. Het zou fantastisch zijn als dit bij de nieuwe aanleg dit gerealiseerd zou kunnen worden, zijn daar al plannen voor?.

  • Paul Suurmond
   23 april 2014 om 09:52

   Staatsbosbeheer bekijkt of er straks in het nieuwe loslopendhonden terrein ook wat voorzieningen voor honden kunnen komen. Wellicht dat hier ook een poel met water in past.
   de boswachter

 • Perry Schreven
  2 april 2014 om 07:30

  Geweldig dat dit zo wordt aangepakt, erg mooi gebied. Een ding mis ik echter nu wel in het gebied en dat is een (al is het maar klein) meertje of beekje. Voor honden is het geweldig verkoelend in de lente en zomer, naast dat zij dan ook kunnen drinken. Het zou fantastisch zijn als dit bij de nieuwe aanleg dit gerealiseerd zou kunnen worden, zijn daar al plannen voor?.

  • Paul Suurmond
   23 april 2014 om 09:52

   Staatsbosbeheer bekijkt of er straks in het nieuwe loslopendhonden terrein ook wat voorzieningen voor honden kunnen komen. Wellicht dat hier ook een poel met water in past.
   de boswachter

 • Jannie
  25 februari 2014 om 20:37

  Waar nu een heerlijk rustig stukje natuur is (als je 5 minuten van de kiosk af bent kom je geen mens meer tegen) en waar je laagdrempelig en betaalbaar een kopje koffie kunt drinken komt straks het Veluwe transferium…. Blijft het lekker rustig, kun je straks nog betaalbaar van de horeca gebruik maken? Is dit transferium goed voor natuur en milieu?

  • Paul Suurmond
   5 maart 2014 om 14:26

   Dag Jannie, de kiosk komt in het te bouwen buitencentrum. Juist door de aanleg van het transferium zal het in de omgeving rustiger worden.

  • Jannie
   17 maart 2014 om 16:07

   En blijft de kiosk betaalbaar zoals het nu is? En waarom een attractie maken van de koppelsprengen? Hopen dat de zeldzame Beekprik die er nu is het dan nog fijn vindt…..
   Uit een enquete uit 2008 bleek dat mensen uit Ugchelen en Apeldoorn heel tevreden zijn met het Leesten zoals het nu is!

  • Kees Almekinders
   2 januari 2015 om 13:36

   Ik ben het helemaal met Jannie eens! Ook ik zie een Veluwe waar steeds meer de natuur opgeofferd wordt aan de commercie! Weer extra drukte en meer mensen geconcentreerd op een kwetsbaar punt. Hoe kan het rustiger worden als men hier mikt op meer mensen! Er komt toch extra parkeerruimte, ik neem aan voor meer mensen? Ik vraag me ook af of organisaties zoals de bekenstichting, met kennis van zaken over de kwetsbaarheid van sprengen en beken, en het ravon met hun uitgebreide kennis van de hier voorkomende herpetofauna, om advies is gevraagd! Hier zou ik graag antwoord op willen krijgen. Overal waar extra voorzieningen voor mensen worden getroffen is niet in het voordeel van de natuur. Laat ik dit met een voorbeeld illustreren. Tussen Putten en Garderen heeft de provinciale weg een ” opwaardering” gekregen. De verbindingsweg tussen beide Veluwse dorpen loopt dwars door het prachtige sprielder en spreulderbos van Staatsbosbeheer. Ten behoeve van het recreatief medegebruik en de verkeersveiligheid zijn hier prachtige monumentale bomen gekapt en afschuwelijke lichtmasten geplaatst. Dit prachtige donkere wegtraject is vakkundig om zeep geholpen! Wie had het over rust en duisternis als een groot goed op de Veluwe! Ook het Leesten wacht een dergelijk lot zo vrees ik. Ik hoop dat Paul gelijk heeft maar deel de vrees van Jannie

  • veluwe
   10 januari 2015 om 08:43

   Beste Kees,
   We maken juist op Het Leesten een transferium om daar de mensen te laten starten met hun activiteiten in onze natuurgebieden. Zo centraliseren we auto´s en drukte zodat het op andere plekken rustiger wordt. Over de provinciale weg tussen Putten en Garderen kan ik niet zoveel zeggen, dat zijn uiteraard provinciale beslissingen die niet in onze invloed liggen.
   Daar waar het kan probeert Staatsbosbeheer waarden als donkerte en rust te beschermen.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

 • Jannie
  25 februari 2014 om 20:37

  Waar nu een heerlijk rustig stukje natuur is (als je 5 minuten van de kiosk af bent kom je geen mens meer tegen) en waar je laagdrempelig en betaalbaar een kopje koffie kunt drinken komt straks het Veluwe transferium…. Blijft het lekker rustig, kun je straks nog betaalbaar van de horeca gebruik maken? Is dit transferium goed voor natuur en milieu?

  • Paul Suurmond
   5 maart 2014 om 14:26

   Dag Jannie, de kiosk komt in het te bouwen buitencentrum. Juist door de aanleg van het transferium zal het in de omgeving rustiger worden.

  • Jannie
   17 maart 2014 om 16:07

   En blijft de kiosk betaalbaar zoals het nu is? En waarom een attractie maken van de koppelsprengen? Hopen dat de zeldzame Beekprik die er nu is het dan nog fijn vindt…..
   Uit een enquete uit 2008 bleek dat mensen uit Ugchelen en Apeldoorn heel tevreden zijn met het Leesten zoals het nu is!

  • Kees Almekinders
   2 januari 2015 om 13:36

   Ik ben het helemaal met Jannie eens! Ook ik zie een Veluwe waar steeds meer de natuur opgeofferd wordt aan de commercie! Weer extra drukte en meer mensen geconcentreerd op een kwetsbaar punt. Hoe kan het rustiger worden als men hier mikt op meer mensen! Er komt toch extra parkeerruimte, ik neem aan voor meer mensen? Ik vraag me ook af of organisaties zoals de bekenstichting, met kennis van zaken over de kwetsbaarheid van sprengen en beken, en het ravon met hun uitgebreide kennis van de hier voorkomende herpetofauna, om advies is gevraagd! Hier zou ik graag antwoord op willen krijgen. Overal waar extra voorzieningen voor mensen worden getroffen is niet in het voordeel van de natuur. Laat ik dit met een voorbeeld illustreren. Tussen Putten en Garderen heeft de provinciale weg een ” opwaardering” gekregen. De verbindingsweg tussen beide Veluwse dorpen loopt dwars door het prachtige sprielder en spreulderbos van Staatsbosbeheer. Ten behoeve van het recreatief medegebruik en de verkeersveiligheid zijn hier prachtige monumentale bomen gekapt en afschuwelijke lichtmasten geplaatst. Dit prachtige donkere wegtraject is vakkundig om zeep geholpen! Wie had het over rust en duisternis als een groot goed op de Veluwe! Ook het Leesten wacht een dergelijk lot zo vrees ik. Ik hoop dat Paul gelijk heeft maar deel de vrees van Jannie

  • veluwe
   10 januari 2015 om 08:43

   Beste Kees,
   We maken juist op Het Leesten een transferium om daar de mensen te laten starten met hun activiteiten in onze natuurgebieden. Zo centraliseren we auto´s en drukte zodat het op andere plekken rustiger wordt. Over de provinciale weg tussen Putten en Garderen kan ik niet zoveel zeggen, dat zijn uiteraard provinciale beslissingen die niet in onze invloed liggen.
   Daar waar het kan probeert Staatsbosbeheer waarden als donkerte en rust te beschermen.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

 • Pieter van der Woude
  12 februari 2014 om 16:36

  Een herinrichting van het Leesten lijkt me geweldig, echter waarom is er geen enkele tekening te vinden op deze site waarop is terug te vinden hoe het gaat worden?
  Ik mag hopen dat in het verplaatste hondenlosgebied doorgaand fiets- en hardloopverkeer gaat worden geweerd. Dit is op dit moment een brok ellende door enerzijds uiterst gebrekkige aanduiding van het losloopgebied en anderzijds een merkwaardige luiheid bij de hardlopers en fietsers om, om het gebied heen te lopen of te fietsen. De hekken laat men regelmatig open staan en men is vaak zeer verontwaardigd dat de honden daar los lopen en met hen gaan meerennen.
  Kortom onnodige frustratie voor iedereen.

  Pieter van der Woude, inwoner van Apeldoorn en zeer frequent bezoeker, met hond.

  • Paul Suurmond
   5 maart 2014 om 14:20

   Dag Pieter, het hondenlosloop-gebied wordt zodanig aangelegd dat hinder van fietsers en hardlopers zoveel mogelijk voorkomen wordt.

 • Pieter van der Woude
  12 februari 2014 om 16:36

  Een herinrichting van het Leesten lijkt me geweldig, echter waarom is er geen enkele tekening te vinden op deze site waarop is terug te vinden hoe het gaat worden?
  Ik mag hopen dat in het verplaatste hondenlosgebied doorgaand fiets- en hardloopverkeer gaat worden geweerd. Dit is op dit moment een brok ellende door enerzijds uiterst gebrekkige aanduiding van het losloopgebied en anderzijds een merkwaardige luiheid bij de hardlopers en fietsers om, om het gebied heen te lopen of te fietsen. De hekken laat men regelmatig open staan en men is vaak zeer verontwaardigd dat de honden daar los lopen en met hen gaan meerennen.
  Kortom onnodige frustratie voor iedereen.

  Pieter van der Woude, inwoner van Apeldoorn en zeer frequent bezoeker, met hond.

  • Paul Suurmond
   5 maart 2014 om 14:20

   Dag Pieter, het hondenlosloop-gebied wordt zodanig aangelegd dat hinder van fietsers en hardlopers zoveel mogelijk voorkomen wordt.

 • de nachtboswachter van groesbeek.
  7 februari 2014 om 22:10

  corientje dat zouden we in Groesbeek ook kunnen doen.

 • de nachtboswachter van groesbeek.
  7 februari 2014 om 22:10

  corientje dat zouden we in Groesbeek ook kunnen doen.

 • de nachtboswachter van groesbeek.
  7 februari 2014 om 22:07

  daar geef ik Johan gelijk in.

 • de nachtboswachter van groesbeek.
  7 februari 2014 om 22:07

  daar geef ik Johan gelijk in.

 • Johan Voogd
  7 februari 2014 om 12:27

  Nu nog mooie hardloop routes uitzetten met Km paaltjes voor een top trainingsgebied. (jarenlange gebruiker @JowieV

  • MeK
   11 februari 2014 om 15:08

   Heb ik al voorgesteld om op te pakken, maar dat willen ze niet.
   Michelv3L

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog