www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Een aanrijding met wild! En dan?

10 februari 2014 in Veluwe

Pieter van Vollenhoven heeft afgelopen zondag een edelhert aangereden op de Veluwe. Hij twittert er ongelukkig over en we hebben meteen een hype te pakken. Nieuws misschien voor de roddelpers, maar waarom gebeurt dat nou eigenlijk? En nog veel belangrijker hoe kan je het voorkomen? En wat moet je doen als het jou overkomt?

DSC00932Helaas worden er ieder jaar honderden, in het wild levende, dieren doodgereden. Meestal zijn dit wilde zwijnen, reeën of edelherten. Gelukkig beperkt het mensenleed zich meestal tot blikschade, zoals bij Pieter het geval was. Dierenleed is er altijd. Het aangereden dier is ofwel op slag dood of vlucht gewond het bos in. Dan wordt het opgespoord door een speciaal getrainde hond en vervolgens uit zijn lijden verlost. Daarom is het altijd zaak om de politie te bellen als er een aanrijding heeft plaatsgevonden, de politie betrekt namelijk altijd een faunabeheerder.

Op de Veluwe delen wij de natuur met wilde dieren. Prachtig natuurlijk maar in het verkeer opletten geblazen. Op veel binnenwegen op de Veluwe kunnen wilde dieren oversteken. Pas daarom je snelheid aan tot 60 km per uur, zeker na zonsondergang! Er zijn ook verschillende signaleringssystemen om te waarschuwen. Belangrijker is dat wegen afgewaardeerd worden van 80 naar 60 km per uur, veiliger van mens en dier! Zo kunnen wij nog lang van de prachtige reeën, edelherten en zwijnen op de Veluwe genieten.

Tips
• Veel aanrijdingen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid.
• Pas uw snelheid daarom aan, met name na zonsondergang.
• Bij een snelheid van 60 km/uur heeft het wild kans uw auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook u nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen.
• Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor u het veiligst.
• Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.

Wat te doen bij het aanrijden van wild?
• Bel direct de politie 0900 8844.
• Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
• Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
• Wacht de komst van de politie of de faunabeheerder (rustig) af.

Wat moet u beslist niet doen!
• Rijd niet door, dat is strafbaar.
• Ga nooit achter het dier aan, laat dit aan de deskundige faunabeheerder over.
• Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.
• Neem het aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en Faunawet staat dit niet toe. Dit is dus strafbaar.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • Peter
  22 juli 2016 om 09:08

  Complimenten aan wegbeheerder Staatsbosbeheer die de maximum snelheid inmiddels in woord en daad heeft aangepast tot 60 kilometer per uur.

 • Peter
  2 juni 2014 om 19:15

  De Heetweg van Harskamp naar Kootwijk loopt dwars door ‘dierentuin’ De Veluwe. Een vaak onoverzichtelijke en bochtige autoweg waar de wegbeheerder 80 km/uur kennelijk als een doodnormale snelheid toestaat. Het wild schiet met name in de avonduren en ’s nachts alle kanten op. 80 km/uur is in dat geval bijna moorddadig en getuigt niet van respect voor onze kwetsbare fauna. Terugschroeven dus, die snelheid. Wegbeheerder, neemt uw verantwoordelijkheid voor levende have die geen aanspraak kan maken op veiligheidsgordels, airbags of stoplichten.

 • Johnd464
  23 mei 2014 om 14:58

  You produced some decent points there. I looked on the net to the problem and discovered many people goes together with along along with your web site. eagdaedgeada

 • tjark reininga
  12 februari 2014 om 10:42

  een tip mist, misschien. mijn broer reed ooit tegen een boom omdat hij overstekend wild ontweek. de verzekering keerde niet uit (total loss) om hij schuld (sic!) had.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog