www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Meer natuur bij ’t Leesten

27 maart 2014 in Veluwe

Deel bos wordt heide
Staatsbosbeheer start op dinsdag 25 maart met werkzaamheden tussen het Salamandergat en de nabijgelegen Leesterheide. Zo ontstaan een paar schrale verbindingszones waardoor insecten, reptielen en amfibieën zich makkelijker kunnen verplaatsen tussen deze twee gebieden – beiden restanten van een groot heidelandschap.

zandhagedissen paring - LeesterheideBij de werkzaamheden, die in twee fases worden uitgevoerd een deel voor en een groter deel na de zomer, worden bomen, struiken en stobben verwijderd en worden de stroken, die ongeveer 25 meter breed worden, vervolgens ingepland met heide.
Het resultaat van de inspanningen is een open verbinding tussen de twee heidevelden. Via deze nieuwe verbindingszone zullen dagvlinders zoals de kleine vuurvlinder, groentje en boomblauwtje, maar ook reptielen als adder, hagedis en hazelworm zich makkelijker kunnen verplaatsen van het natte Salamanderven naar de droge heide van ’t Leesten.

Staatsbosbeheer verwacht half april de kapwerkzaamheden van de eerste fase te hebben afgerond.

Boswachter Paul Suurmond

reageren

geef een reactie

  • Sjani
    1 april 2014 om 16:56

    Wat jammer dat er gestart wordt tijdens het broedseizoen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog